«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι…

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι είχε αποκαλυφθεί από πολύ νωρίς η στενή σχέση που συνδέει τη σωματική κατάσταση με τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Είναι γνωστό πως αν ακολουθούμε ένα υγιεινό πλάνο διατροφής συμβάλλουμε στην ενίσχυση της σωματικής μας υγείας, με αποτέλεσμα να μειώνουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, καρκίνου, παχυσαρκίας, καρδιακών και άλλων παθήσεων.

Γνωρίζατε όμως ότι η καθημερινή κατανάλωση υγιεινών τροφίμων μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα ωφέλιμη και για τη ψυχική μας υγεία, καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους;

Τα τελευταία χρόνια οι ψυχικές διαταραχές αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό και αυτό αποδεικνύεται και από την ολοένα ζήτηση φαρμάκων και θεραπειών ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με έρευνες, οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες δεν συμβάλλουν μόνο στη μείωση του βάρους, αλλά και στη μείωση της εμφάνισης ψυχολογικών προβλημάτων. Μάλιστα, σε αρκετές μελέτες οι ειδικοί εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, συνιστούν και συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση σοβαρών ψυχικών ασθενειών. Ωστόσο, δεν μπορούμε να απορρίψουμε το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες τροφές που έχουν την ιδιότητα να μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα.

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Ένας τρόπος για να ενισχύσετε τη ψυχολογική σας ευεξία είναι να τροφοδοτήσετε σωστά τα εγκεφαλικά σας κύτταρα μέσω της κατανάλωσης τροφίμων που εμπεριέχουν σύνθετους υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι σάκχαρα που περιέχονται στις ίνες και το άμυλο. Βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και ολικής αλέσεως τρόφιμα και είναι ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου.

Από την άλλη, οι απλοί υδατάνθρακες που βρίσκονται στα ζαχαρούχα σνακ και ποτά αυξομειώνουν γρήγορα τα συναισθήματα της ευτυχίας και παράγουν αρνητική επίδραση στη γενικότερη ψυχολογική μας ευημερία.

Συνήθως, καταναλώνουμε αυτά τα ζαχαρούχα τρόφιμα όταν νιώθουμε ψυχολογικά «πεσμένοι». Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει μια εθιστική αντίδραση στον εγκέφαλο, παρόμοια με αυτή των ναρκωτικών, τα οποία έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη διάθεση βραχυπρόθεσμα, αλλά έχουν ισχυρές αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Έτσι, λοιπόν, η αύξηση της πρόσληψης σύνθετων υδατανθράκων και η μείωση των ζαχαρούχων ποτών και σνακ θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας.

Αντιοξειδωτικά

Η οξείδωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των κυττάρων μας και παράγει ενέργεια για το σώμα και τον εγκέφαλό μας. Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία δημιουργεί επίσης οξειδωτικό στρες.

Οι χημικές ουσίες που ενισχύουν την ευτυχία του εγκεφάλου, όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, μειώνονται λόγω της οξείδωσης κι αυτό διαταράσσει τη ψυχολογική ισορροπία. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα τρόφιμα και έχουν έντονα χρώματα, όπως κάποια φρούτα και λαχανικά, δρουν ως άμυνα κατά του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στον εγκέφαλο και το σώμα.

Τα αντιοξειδωτικά επιδιορθώνουν επίσης την οξειδωτική βλάβη και απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβη των κυττάρων στον εγκέφαλο. Η κατανάλωση περισσότερων αντιοξειδωτικών τροφών μπορεί να αυξήσει την καλή αίσθηση των χημικών στον εγκέφαλό μας και κατά συνέπεια και τη διάθεσή μας.

Ωμέγα-3

Τα ωμέγα-3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που συμμετέχουν στη διαδικασία μετατροπής της τροφής σε ενέργεια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου και την επικοινωνία των χημικών ουσιών ντοπαμίνης, σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται συνήθως σε λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φυλλώδη λαχανικά και αυγά. Σύμφωνα με έρευνες, τα ωμέγα-3 συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, επιβραδύνουν την εξέλιξη της άνοιας και μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Τα ωμέγα-3 είναι βασικά θρεπτικά συστατικά που δεν παράγονται εύκολα από το σώμα και μπορούν να βρεθούν μόνο στις τροφές που τρώμε, επομένως θεωρείται επιτακτική η ανάγκη να συμπεριλάβουμε περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα 3 στην καθημερινή μας διατροφή.

Βιταμίνες Β

Οι βιταμίνες Β διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των χημικών ουσιών σεροτονίνης και ντοπαμίνης που συντελούν στην αύξηση των επιπέδων της ευτυχίας του εγκεφάλου μας. Τις βρίσκουμε κυρίως στα πράσινα λαχανικά, τα φασόλια, τις μπανάνες και τα παντζάρια. Οι υψηλές ποσότητες βιταμινών Β6, Β12 και φυλλικού οξέος στη διατροφή είναι γνωστό ότι προστατεύουν από την κατάθλιψη, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι όταν βρίσκονται σε πολύ χαμηλές ποσότητες μπορεί να αυξήσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή χημικών ουσιών ευτυχίας στον εγκέφαλό μας και μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μειωμένης διάθεσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προβιοτικά και πρεβιοτικά

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμη και τα τρισεκατομμύρια καλά και κακά βακτήρια που υπάρχουν στην κοιλιά μας επηρεάζουν επίσης τη διάθεση, τη συμπεριφορά και την υγεία μας. Αυτοί οι «χημικοί αγγελιοφόροι» που παράγονται στο στομάχι μας επηρεάζουν τα συναισθήματα, τη διάθεση και τις αντιδράσεις μας σε καταστάσεις άγχους.

Καλές πηγές πρεβιοτικών και τα προβιοτικών είναι το γιαούρτι, το τυρί και τα ζυμωμένα τρόφιμα, όπως είναι το κομπούχα και το κίμτσι. Λειτουργούν στις ίδιες οδούς του εγκεφάλου με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να έχουν παρόμοια αποτελέσματα.

Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά έχουν βρεθεί ότι καταστέλλουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις στο σώμα, μειώνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, μειώνουν τις καταθλιπτικές και ανήσυχες καταστάσεις και ενισχύουν τα θετικά συναισθήματα.

Η ενσωμάτωση αυτών των τροφίμων στη διατροφή μας όχι μόνο θα αυξήσει τη σωματική μας υγεία, αλλά θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στη ψυχική μας υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

protinomena_title

Healthy Ageing φόρμουλα

Συνεργιστική φόρμουλα ολιστικής προσέγγισης, με ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία από 22 φρούτα και λαχανικά, σε συνδυασμό με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία για τη φροντίδα των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας.

Ω-3 λιπαρά

Συμπυκνωμένο ιχθυέλαιο, με ultra περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά (EPA και DHA), άοσμο και χωρίς ανεπιθύμητη επίγευση.

Συμβιωτική φόρμουλα

Προβιοτικών και πρεβιοτικών σε συνδυασμό με εκχύλισμα ρίγανης για την εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας και την προστασία από την ανάπτυξη παθογόνων.

Β complex

Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β είναι άκρως απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών μονοπατιών στο σώμα.

 

Πηγές: