Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την επιδερμίδα, είναι πλέον επιτακτική. Η υπεριώδης ακτινοβολία UVΑ προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, επηρεάζει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον καρκίνο του δέρματος, ενώ η ακτινοβολία UVB ευθύνεται για τα ηλιακά εγκαύματα.

Το ξέρατε όμως ότι υπάρχουν τροφές που μπορούν να ενισχύσουν την ενδογενή αντηλιακή προστασία του δέρματος;

Κάποιες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην παραγωγή της μελανίνης. Συγκεκριμένα, μία από αυτές έδειξε ότι τα φλαβονοειδή, όπως η κυανιδίνη, μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα από τις επιδράσεις της UV.

Άλλα αντιοξειδωτικά που μπορεί να ασκήσουν αντηλιακή προστασία στο δέρμα είναι τα καροτενοειδή που προσδίδουν στα πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα και λαχανικά το χαρακτηριστικό χρώμα τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν π.χ. το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η βήτα-καροτίνη.

Αντηλιακή δράση ασκούν και οι πολυφαινόλες, όπως οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι, η ρεσβερατρόλη στα κόκκινα σταφύλια και το ελλαγικό οξύ στα μούρα.

Τα αντιοξειδωτικά ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία προστατεύει το δέρμα και από το ηλιακό έγκαυμα. Τη δράση αυτή ασκούν τα καροτενοειδή, οι βιταμίνες C και Ε, και τα Ω3 λιπαρά οξέα. Καλές πηγές αντιοξειδωτικών είναι όλα τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σκουρόχρωμα μούρα και η μαύρη σοκολάτα. Καλές πηγές Ω3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες.

Ο χαλκός και η τυροσίνη αποτελούν επίσης δύο συστατικά που επηρεάζουν την παραγωγή της μελανίνης. Ο χαλκός διεγείρει την παραγωγή τόσο της μελανίνης όσο και της ελαστίνης, μίας πρωτεΐνης που βοηθά το δέρμα να διατηρεί την ελαστικότητά του. Ο οργανισμός χρειάζεται πολύ μικρές ποσότητες χαλκού για να λειτουργεί ομαλά, αλλά και πάλι θεωρείται ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία. Καλές πηγές του είναι τα στρείδια, το συκώτι, τα νεφρά και τα οστρακόδερμα. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν χαλκό είναι τα δαμάσκηνα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι πατάτες και τα καρύδια. Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ που διευκολύνει την παραγωγή της μελανίνης. Τα αμινοξέα αποτελούν τους θεμέλιους λίθους των πρωτεϊνών, επομένως πολλά τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης περιέχουν τυροσίνη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα προϊόντα σόγιας, τα αυγά, τα ψάρια, τα τυριά και η γαλοπούλα.

Κατάλληλα τρόφιμα για βελτίωση της φυσικής αντηλιακής προστασίας του δέρματος είναι, μεταξύ άλλων, οι τομάτες, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, τα μούρα, τα σταφύλια, τα ρόδια, τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα γκρέιπφρουτ, τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια αλλά και ο καφές.

Πολλές φορές ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν επιτρέπει να εντάσσονται όλα τα παραπάνω τρόφιμα σε ένα καθημερινό πρόγραμμα διατροφής. Εάν ακολουθείτε έναν τέτοιο σύγχρονο ρυθμό καθημερινότητας, υπάρχει και η επιλογή των  συμπληρωμάτων διατροφής. Μπορείτε μέσω αυτών να λαμβάνετε όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, στην κατάλληλη δοσολογία και με ασφάλεια.

Πέρα από τη φυσική αντηλιακή προστασία που προσφέρουν οι παραπάνω τροφές, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε και την κατάλληλη αντηλιακή κρέμα προσώπου ή/και σώματος. Επιλέξτε κρέμες που είναι εμπλουτισμένες με υαλουρονικό οξύ και εκχύλισμα φύλλων ελιάς καθώς δρουν ενάντια στα σημάδια της φωτογήρανσης του δέρματος. Επιπλέον, θρέφουν και ενυδατώνουν το δέρμα, μειώνουν την ερυθρότητα και διεγείρουν την ανάπτυξη νέων κυττάρων.

Αναζητήστε εξειδικευμένα καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής στο φαρμακείο με σύμβουλο τον φαρμακοποιό σας.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Healthy Ageing φόρμουλα

Συνεργιστική φόρμουλα ολιστικής προσέγγισης, με ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία από 22 φρούτα και λαχανικά, σε συνδυασμό με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία για τη φροντίδα των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας.

Πολυβιταμίνες

Καλύπτουν τις βασικές ανάγκες σε μικροθρεπτικά συστατικά. Εάν αισθάνεστε ατονία και δεν ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή το πρώτο βήμα είναι να λάβετε ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής.

Αντηλιακή προστασία

Καινοτόμα αντηλιακά προϊόντα με βιταμίνη D και εκχύλισμα από φύλλα ελιάς. Αντιοξείδωση & Υψηλή προστασία.

 

Βιβλιογραφία

  1. Feng LiuSmith, Frank L. Meyskens, «Molecular mechanisms of flavonoids in melanin synthesis and the potential for the prevention and treatment of melanoma», Μolecular nutrition & food research, 2016, https://doi.org/10.1002/mnfr.201500822
  2. Radava R. Koraćand Kapil M. Khambholja, «Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation», Pharmacogn Rev. 2011 Jul-Dec; 5(10): 164–173, doi: 4103/0973-7847.91114
  3. Aleksandar Godic, Borut Poljšak, Metka Adamic, and Raja Dahmane, « The Role of Antioxidants in Skin Cancer Prevention and Treatment», Oxidative Medicine and Cellular Longevity, Volume 2014, Article ID 860479, https://doi.org/10.1155/2014/860479
  4. https://www.inalia.gr/summer-stories/trofes-fusiki-antiliaki-prostasia/(τελευταία ενημέρωση 30/6/2020)