Καλοκαίρι σημαίνει ανεβασμένη διάθεση, ζέστη, ξεγνοιασιά και… πιο ανάλαφρα ρούχα. Και εκεί που προσπαθείτε να βάλετε το αγαπημένο σας φόρεμα, διαπιστώνετε ένα φούσκωμα στην κοιλιά…  Κι ενώ δεν θυμάστε να το παρακάνατε με το φαγητό το τελευταίο διάστημα, αναρωτιέστε τι μπορεί να είναι αυτό που προκάλεσε αυτή την αλλαγή. Ο αριθμός στη ζυγαριά είναι σταθερός, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να πήρατε παραπάνω κιλά. Το πρόβλημα εντοπίζεται τοπικά στην κοιλιά και ονομάζεται τυμπανισμός.

Ο τυμπανισμός ή μετεωρισμός είναι σύμπτωμα ασθένειας του πεπτικού συστήματος που εκδηλώνεται από την συσσώρευση αερίων στο έντερο (κυρίως στο παχύ), στο στομάχι και την κοιλιακή χώρα. Συνοδεύεται συχνά από φούσκωμα στην κοιλιά, μια δυσάρεστη κατάσταση, η οποία πολλές φορές συνδέεται με την ποιότητα, την ποσότητα, τις διατροφικές συνήθειες και φυσικά την κατάσταση του πεπτικού συστήματος και του οργανισμού. Το φούσκωμα με τη σειρά του, συνοδεύεται συχνά από κοιλιακό πόνο, ο οποίος μερικές φορές είναι ήπιας μορφής και άλλες οξύς.

Πώς παράγονται τα αέρια στο έντερο;

Υπάρχουν δύο κύριες πηγές αερίων στο έντερο, είτε μέσω κατάποσης αέρα είτε μέσω παραγωγής αέρα από βακτήρια του λεπτού και του παχέος εντέρου.

Κατάποση αέρα: συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια του φαγητού, της μάσησης τσίχλας και του καπνίσματος. Ο αέρας που καταπίνουμε αποβάλλεται κυρίως με τις ερυγές, μια φυσιολογική διαδικασία που συνήθως πραγματοποιείται μετά το φαγητό και βοηθάει στην απελευθέρωση αέρα όταν το στομάχι διατείνεται (φουσκώνει).

Βακτηριακή παραγωγή αερίων: στο έντερο ζουν φυσιολογικά τρισεκατομμύρια βακτήρια, μερικά από τα οποία βοηθούν στη φυσιολογική λειτουργία (πέψη τροφών) και την προστασία του. Η διάσπαση ορισμένων δύσπεπτων τροφών στο έντερο από τα βακτήρια της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας είναι δυνατόν να προκαλέσει αέρια και τυμπανισμό.

Η διατροφή παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Μερικά τρόφιμα μπορεί να δημιουργήσουν φούσκωμα, καθώς δεν μπορούν να μεταβολιστούν εύκολα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αέρια. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως τα φασόλια, το λάχανο, το μπρόκολο και οι φακές, αυξάνει την πιθανότητα δημιουργίας φουσκώματος και μετεωρισμού.

Υπάρχουν τροφές που βοηθούν την κοιλιά να «ξεφουσκώσει»;

Ορισμένα φυσικά συστατικά, όπως είναι τα παρακάτω, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του φουσκώματος και της παραγωγής αερίων στο στομάχι και το έντερο.

  • Προβιοτικά: η πρόσληψη κάποιων τροφών, όπως είναι το γιαούρτι, το κεφίρ και το τουρσί, βοηθούν στην ενίσχυση της χλωρίδας του εντέρου. Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί που βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και συμβάλλουν στη μείωση του φουσκώματος και της δυσκοιλιότητας.
  • Πρεβιοτικά: αποτελούν την τροφή των προβιοτικών, καθώς βοηθούν στην ανάπτυξη και διατήρηση των ευεργετικών βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας. Γνωστά πρεβιοτικά είναι οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και η ινουλίνη. Καλές πηγές είναι οι φυτικές τροφές, όπως τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, το πράσο, η πικραλίδα και τα ραδίκια.
  • Μηλόξυδο: μπορεί να αποκαταστήσει τυχόν διαταραχές του γαστρικού pH που προκαλούν φούσκωμα στο στομάχι και δρα ως πεπτικό βοήθημα μετά από ένα κυρίως γεύμα.
  • Ανανάς: περιέχει βρομελίνη, ένα ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών και συμβάλλει στη μείωση του τυμπανισμού και της δυσπεψίας. Σε τροπικές περιοχές χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό φάρμακο για τη βελτίωση της πέψης και την αποτοξίνωση του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες.
  • Μάραθος (φινόκιο): έχει βρεθεί ότι έλαια από σπόρους μάραθου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του φουσκώματος, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για την απορρόφηση και την πέψη των θρεπτικών συστατικών άλλων τροφών.
  • Πιπερόριζα (τζίντζερ): είναι γνωστή εδώ και αιώνες για τις καταπραϋντικές της ιδιότητες στο στομάχι, βοηθώντας το να «ξεφουσκώσει» από τα αέρια που παράγονται από την πέψη άλλων τροφών. Σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, η φρέσκια πιπερόριζα είναι ένα από τα κύρια συστατικά στην παρασκευή φαγητών με λαχανικά και φακές.

Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση του τυμπανισμού

  • Εντάξτε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας
  • Πίνετε αρκετό νερό
  • Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά και μετριάστε την κατανάλωση αλκοόλ
  • Τρώτε συχνά και μικρά γεύματα
  • Προσπαθήστε να μασάτε αργά την τροφή σας με κλειστό στόμα
  • Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά
  • Μειώστε την κατανάλωση λιπαρών τροφών
  • Περιορίστε ή αποφύγετε τις τροφές που σας προκαλούν φούσκωμα (π.χ. ορισμένα λαχανικά ή γαλακτοκομικά)
  • Αποφύγετε τον ύπνο αμέσως μετά το φαγητό
  • Διατηρήστε το σωματικό σας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα

Φροντίστε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ώστε να διαφυλάξετε και να ενισχύσετε την καλή λειτουργία του εντέρου και του οργανισμού σας συνολικά.

Εάν η καθημερινότητά σας είναι αρκετά απαιτητική, μπορείτε να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με εξειδικευμένα προϊόντα που συνδυάζουν επιλεγμένα φυσικά δραστικά συστατικά για την ομαλή εντερική λειτουργία και τη μείωση του τυμπανισμού.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Προβιοτικά και πρεβιοτικά

Μαζί με μηλόξυδο για την εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας και τον φυσιολογικό μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών.

 

Βιβλιογραφία:

  1. Pyne, D. B., West, N. P., Cox, A. J., & Cripps, A. W. (2015). Probiotics supplementation for athletes – Clinical and physiological effects. European Journal of Sport Science. https://doi.org/10.1080/17461391.2014.971879
  2. Dinis, P. C., Falé, P. L., Amorim Madeira, P. J., Florêncio, M. H., & Serralheiro, M. L. (2013). Acetylcholinesterase Inhibitory Activity After in vitro Gastrointestinal Digestion of Infusions of Mentha Species. European Journal of Medicinal Plants. https://doi.org/10.9734/EJMP/2013/3430
  3. Mosaffa-Jahromi, M., Lankarani, K. B., Pasalar, M., Afsharypuor, S., & Tamaddon, A. M. (2016). Efficacy and safety of enteric coated capsules of anise oil to treat irritable bowel syndrome. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2016.10.083
  4. Thompson, A., Meah, D., Ahmed, N., Conniff-Jenkins, R., Chileshe, E., Phillips, C. O., Row, P. E. (2013). Comparison of the antibacterial activity of essential oils and extracts of medicinal and culinary herbs to investigate potential new treatments for irritable bowel syndrome. BMC Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1186/1472-6882-13-338
  5. Valussi, M. (2012). Functional foods with digestion-enhancing properties. International Journal of Food Sciences and Nutrition. https://doi.org/10.3109/09637486.2011.627841
  6. Baştürk A, Artan R, Yılmaz A. Efficacy of synbiotic, probiotic, and prebiotic treatments for irritable bowel syndrome in children: A randomized controlled trial. Turk J Gastroenterol. 2016;27(5):439-443. https://doi:10.5152/tjg.2016.16301