Το καλοκαίρι έφτασε. Η υγιεινή διατροφή με τη σωστή άσκηση είναι απαραίτητες για τη διατήρηση του ιδανικού  σωματικού βάρους. Παρόλα αυτά εσείς διαπιστώνετε ότι δεν  σας κουμπώνει εύκολα η φούστα ή το παντελόνι σας. Τι ακριβώς φταίει και η κοιλιά σας δεν είναι επίπεδη; Η αιτία έχει όνομα και λέγεται τυμπανισμός.

Ο τυμπανισμός  είναι μία διόγκωση της κοιλιάς και οφείλεται κυρίως σε διαταραχή της φυσιολογικής κινητικότητας του εντέρου δημιουργώντας αυξημένα αέρια. Αυτό το φούσκωμα, το ανεπιθύμητο, το αναπάντεχο, δε σημαίνει ότι έχετε παχύνει. Ο τυμπανισμός χτυπάει άλλωστε και τα πιο καλλίγραμμα σώματα. 

Οι πιο συνηθισμένες  αιτίες  για  τo «φούσκωμα» στην κοιλιά  οφείλονται σε:

  • Κατάποση αέρα λόγω άγχους ή στρες: Όταν τρώτε πολύ γρήγορα, συχνά καταπίνετε και αέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορες στομαχικές διαταραχές, όπως καούρες, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Άγχος ή νευρικότητα, γρήγορο φαγητό, αναψυκτικά, κατάποση με καλαμάκι ή μάσημα τσίχλας προκαλούν αυξημένη κατάποση αέρα. Σταματήστε, λοιπόν, να τρώτε γρήγορα και αγχωμένα, ώστε να εμποδίζετε την φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
  • Υπερκατανάλωση ή ευαισθησία σε τροφές: Λιπαρά τρόφιμα αλλά και κάποια άλλα όπως το κουνουπίδι, οι αγκινάρες, τα φασόλια, το καλαμπόκι, τα όσπρια προκαλούν φουσκώματα. Δοκιμάστε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες βοηθούν στην καταπολέμηση των οιδημάτων και των φουσκωμάτων. Μπορείτε να συνοδεύετε τα πρωτεϊνικά σας γεύματα με σαλάτες αλλά χρησιμοποιήστε μηλόξυδο αντί για κανονικό ξίδι. Βοηθά άμεσα στο ξεφούσκωμα. Τα νυχτερινά γεύματα, το αλκοόλ, ο καφές, τα αναψυκτικά μπορούν να δημιουργήσουν και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα μετεωρισμού. Είναι καλό να αποφεύγονται όσα μας ενοχλούν, ειδικά σε περιπτώσεις που θέλουμε η κοιλιά μας να είναι και να φαίνεται επίπεδη.
  • Δυσανεξία στην λακτόζη ή γλουτένη: Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή γλουτένη δεν πρέπει να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά  τα εναλλακτικά  φυτικά προϊόντα ή αντίστοιχα τα  gluten-free.
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Είναι μια συνηθισμένη διαταραχή που οι ασθενείς έχουν επεισόδια εναλλαγής δυσκοιλιότητας και διάρροιας. Η μείωση μεγάλων και υπερβολικά λιπαρών γευμάτων όπως και του περιττού σωματικού μας βάρους μπορεί να έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα. Επίσης, καλά αποτελέσματα έχει και η μείωση κατανάλωσης αεριούχων ποτών και αλκοόλ. Η δυσκοιλιότητα, επηρεάζει άμεσα το φαινόμενο του τυμπανισμού. Αν υπάρχει, πρέπει να αντιμετωπιστεί καταναλώνοντας περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή μας, όπως φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης.
  • Βακτηριακή ανάπτυξη στο λεπτό έντερο: Μερικές παρασιτικές λοιμώξεις προκαλούν ανώμαλες διατάσεις του εντέρου που σχετίζεται με την αίσθηση του φουσκώματος. Η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων διατροφής βοηθά στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου.

Τα προβιοτικά είναι «ζωντανοί» οργανισμοί, ωφέλιμα βακτήρια, τα οποία όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες έχουν όφελος στην υγεία του «ξενιστή». Για όσους υποφέρουν από δυσπεψίες είναι η λύση για τον περιορισμό της παραγωγής αερίων και την απαλλαγή από το δυσάρεστο αίσθημα του τυμπανισμού.

 Δεν χρειάζεται να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες γευμάτων. Προτιμήστε υγιεινά σνακ με λίγες θερμίδες, ή μικρά και συχνά γεύματα, πίνετε άφθονο νερό και κάνετε συστηματική άσκηση. Έτσι, η κοιλιά σας θα δείχνει και θα είναι πάντα επίπεδη.

 Κάποιες από τις τροφές  που μας «φουσκώνουν», είναι θρεπτικές και απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο μας.

 Θυμηθείτε να τις αποφεύγετε κάποιες μέρες  που θα βάλετε ένα στενό ρούχο ή θέλετε μια «καλύτερη» εμφάνιση στην παραλία!

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Προβιοτικά – πρεβιοτικά

σε αναβράζουσα μορφή μαζί με μηλόξυδο για την εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας cranberry_juice

 

Βιβλιογραφία

  1. Liviu Pop L. et al. “How much bloating in the irritable bowel syndrome?” Rom J Intern Med. 2018 Jun 1.
  2. Turco R. et al. “Does a low FODMAPs diet reduce symptoms of functional abdominal pain disorders? A systematic review in adult and paediatric population, on behalf of Italian Society of Pediatrics”. Ital J Pediatr. 2018 May 15;44(1):53.