Βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού και τα σχέδια των διακοπών έχουν ήδη ξεκινήσει. Πρώτοι στη σειρά των εξορμήσεων δεν είναι άλλοι…από τα παιδιά!

Τα σχολεία κλείνουν και οι μέρες της ξεγνοιασιάς και του παιχνιδιού πλησιάζουν. Μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές για τις διακοπές παιδιών και εφήβων είναι οι κατασκηνώσεις. Για να είναι η κατασκηνωτική περίοδος, μια όμορφη καλοκαιρινή εμπειρία, χρειάζεται η κατάλληλη προετοιμασία! Άρα μην ξεχάσετε στο σακίδιο ενός παιδιού να προσθέσετε τα κατάλληλα αντικουνουπικά και αντιφθειρικά προϊόντα.

Προστασία από τα κουνούπια

Είναι γεγονός ότι η αγορά κατακλύζεται από πληθώρα προϊόντων που βοηθούν στην προστασία από τα κουνούπια. Τα περισσότερα, όμως, περιέχουν ως ενεργό συστατικό, το DEET (N,N-diethyl-meta-toluamide), ένα από τα πρώτα εντομοαπωθητικά που αναπτύχθηκαν. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται και άλλες αντίστοιχες ουσίες, με τις περισσότερες να είναι συνθετικές, όπως η πικαριδίνη ή το IR3535.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε ενώσεις φυτικής προέλευσης που παρουσιάζουν εντομοαπωθητική δράση και αποτελούν φυσικές εναλλακτικές λύσεις.

Η σιτρονέλλα είναι από τα πιο γνωστά φυτικά απωθητικά που χρησιμοποιείται, χωρίς όμως να αποτελεί και την καλύτερη επιλογή. Λόγω της υψηλής πτητικότητας της, εξατμίζεται γρήγορα από το δέρμα, παρέχοντας προστασία μικρής διάρκειας. Σύμφωνα με μελέτες, η αποτελεσματικότητα της φαίνεται να είναι περιορισμένη, ενώ η ασφάλεια της επανεξετάζεται καθώς έχει συνδεθεί με ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μία αποτελεσματική αλλά και ασφαλής ουσία εντοπίζεται στον ευκάλυπτο της λεμονιάς.

Έλαιο από τον ευκάλυπτο της λεμονιάς

Ο τρόπος που λειτουργεί είναι απλός και αποτελεσματικός. Σκεφτείτε ότι τα θηλυκά κουνούπια χρειάζονται πρωτεΐνη για να γεννήσουν τα αυγά τους. Το διοξείδιο του άνθρακα από την αναπνοή μας και οι οσμές του δέρματος σηματοδοτούν ότι εκεί βρίσκεται μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Το έλαιο του ευκαλύπτου της λεμονιάς περιέχει την ένωση PMD (p-Menthane-3,8-diol), η οποία όχι μόνο καλύπτει τη μυρωδιά αλλά «παραπληροφορεί» τα θηλυκά κουνούπια ότι στο δέρμα μας δεν υπάρχει πρωτεΐνη κι έτσι τα απομακρύνει. Η χρήση του έχει εγκριθεί τόσο από ευρωπαϊκές όσο και διεθνείς αρχές ενώ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), το χαρακτηρίζει ως αποτελεσματική εναλλακτική λύση στο DEET. Ενδείκνυται για παιδιά και είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Φροντίδα για μετά το τσίμπημα

Τα έντομα του καλοκαιριού είναι πολλά και ένα τσίμπημα μπορεί να χαλάσει τη διάθεση των μικρών μας φίλων στις κατασκηνώσεις. Το τσίμπημα αν και συχνό φαινόμενο, συνοδεύεται από ενοχλητικά συμπτώματα, όπως κνησμό, ερυθρότητα και οίδημα στην περιοχή. Εάν δεν πρόκειται για σοβαρό περιστατικό, τότε η λύση μπορεί να βρεθεί και σε φυσικές επιλογές.

Οι γνωστότερες πρακτικές περιλαμβάνουν την εφαρμογή πάγου ή ξυδιού, ωστόσο ιδιαίτερα αξιοποιήσιμες είναι και οι πολύτιμες ιδιότητες των φυτών.

Σύμφωνα με μελέτες, διάφορα φυτικά συστατικά, όπως η αλόη, το χαμομήλι και το αιθέριο έλαιο λεμονιού μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του τσιμπήματος. Συγκεκριμένα, το βάλσαμο λεμονιού περιέχει τανίνη, μία φυσική στυπτική ουσία, καθώς και πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Έτσι, επιταχύνεται  η επούλωση και μειώνεται ο κίνδυνος φλεγμονής. Η αλόη με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που διαθέτει, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ερεθισμών και στην επούλωση μικρών πληγών.

Η φυσική αντιμετώπιση για τις ψείρες

Μαζί με τα παιδιά και οι ψείρες τρελαίνονται για κατασκηνώσεις! Έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα παιδικά κεφαλάκια, χωρίς να κάνουν διακρίσεις σε καθαρά ή… λιγότερο καθαρά. Αρκετά προϊόντα στην αγορά που στοχεύουν στη θεραπεία της φθειρίασης περιέχουν διάφορες συνθετικές χημικές ουσίες, όπως είναι οι πυρεθρίνες και η περμεθρίνη. Ορισμένες από αυτές, λόγω της ισχυρής δράσης τους, έχουν συσχετισθεί με ανεπιθύμητες ενέργειες ενώ άλλες αφορούν στην αντιμετώπιση μόνο των φθειρών και όχι των κονίδων. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, είναι η ανθεκτικότητα που έχουν αναπτύξει οι ψείρες στις περισσότερες συμβατικές θεραπείες, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η αντιμετώπιση τους.

Μια φυσική εναλλακτική λύση, μπορούν να αποτελέσουν τα φυτικά αιθέρια έλαια. Πιο συγκεκριμένα, το έλαιο καρύδας μπορεί να συμβάλλει με ηπιότερο και ασφαλή τρόπο στην εξάλειψη τους.

Έλαιο καρύδας

Μελέτες με θέμα τη συγκριτική δράση συμβατικών σκευασμάτων και προϊόντων με βάση το έλαιο καρύδας, έδειξαν ότι το φυτικό έλαιο ήταν πιο αποτελεσματικό έναντι της περμεθρίνης. Επίσης, δεν προκάλεσε ερεθισμούς ενώ οι ψείρες φάνηκε να μην αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στο φυτικό αυτό συστατικό. Ο μηχανικός τρόπος δράσης του ελαίου καρύδας έγκειται στην επικάλυψη των φθειρών με μία ελαιώδη μεμβράνη (φιλμ), φράζοντας τις αναπνευστικές τους οδούς και έτσι οι ψείρες οδηγούνται στο θάνατο από ασφυξία.

Εξοπλίστε τα παιδιά σας με τα απαραίτητα εφόδια πριν τις κατασκηνώσεις. Προτιμήστε εξιδεικευμένα προϊόντα με φυσικά και αποτελεσματικά συστατικά και κρατήστε μακριά τους, τους ανεπιθύμητους καλοκαιρινούς ‘επισκέπτες’!

protinomena_title

Αντικουνουπική προστασία

με έλαιο από τον ευκάλυπτο της λεμονιάς, που διαρκεί για 5 ώρες και είναι κατάλληλο για παιδιά άνω των 2 ετών. cranberry_juice

Ανακούφιση από το τσίμπημα

χάρη στο συνδυασμό φυτικών συστατικών με καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. cranberry_juice

Πρόληψη και αντιμετώπιση φθειρίασης

με φυσικά συστατικά, χωρίς ερεθισμούς και κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. cranberry_juice

 

Βιβλιογραφία

  1. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/alternative-mosquito-repellents#1
  2. https://www.epa.gov/insect-repellents/skin-applied-repellent-ingredients
  3. https://www.healthline.com/health/outdoor-health/home-remedies-for-mosquito-bites
  4. H. Diaz et al. (2015) Chemical and Plant-Based Insect Repellents: Efficacy, Safety, and Toxicity, Wilderness & Environmental Medicine
  5. M. Castillo (2017) Insecticidal and Repellent Activity of Several Plant-Derived Essential Oils Against Aedes aegypti, Journal of the American Mosquito Control Association, 33 (1), 25-35, DOI: http://dx.doi.org/10.2987/16-6585.1
  6. Asenov et al. (2010) Efficacy of chemical and botanical over-the-counter pediculicides available in Brazil, and off-label treatments, against head lice ex vivo, International Journal of Dermatology, 49, 324–330.
  7. F. Burgess et al. (2010) Clinical trial showing superiority of a coconut and anise spray over permethrin 0.43% lotion for head louse infestation, ISRCTN96469780, European Journal of Pediatrics, 169, 55–62, DOI 10.1007/s00431-009-0978-0

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy