Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι βασίζονται στη λήψη αίματος και προϊόντων αίματος για να παραμείνουν ζωντανοί. Τροχαία δυστυχήματα και τραυματισμοί όπως και ασθένειες μπορούν γρήγορα να προκαλέσουν πτώση των επιπέδων του αίματος στους ανθρώπους. Χωρίς αρκετό αίμα, δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο στον οργανισμό τους, με κίνδυνο να χάσουν ακόμη και τη ζωή τους.

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα κατά την οποία τιμώνται όλοι εκείνοι που εθελοντικά χαρίζουν 568  κυβικά εκατοστά  αίματος για να σώσουν την ζωή κάποιου συνανθρώπου τους. Οι άνθρωποι δίνουν αίμα επειδή θέλουν να βοηθήσουν τους άλλους ή επειδή κάποιος συγγενής  το χρειάζεται.

Ωστόσο, τα οφέλη από την αιμοδοσία δεν αφορούν μόνο τους παραλήπτες της «δωρεάς», αλλά και εμάς τους ίδιους που το προσφέρουμε.

Αιμοδοσία: μια πράξη αγάπης & ζωής

 • Το αίμα μας χρησιμοποιείται  για τις ανάγκες των ιατρικών κέντρων της χώρας όταν κάποιος ασθενής αντιμετωπίζει ανάγκες μετάγγισης και έτσι βοηθάμε να υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα. Υπάρχει  περισσότερο αίμα  σε περιόδους  που παρουσιάζεται  μεγαλύτερη ανάγκη  στα νοσοκομεία (καλοκαιρινούς μήνες) και  τα ελληνικά  ιδρύματα δεν αναγκάζονται να προχωρήσουν σε «εισαγωγή» αίματος  από ξένες  χώρες.
 • Η αιμοδοσία μας γλιτώνει από ασθένειες. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, όταν δίνουμε αίμα αποβάλλονται από τον οργανισμό οι αχρείαστες  ποσότητες σιδήρου, οι οποίες όταν συσσωρεύονται και παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό στο αίμα μας, μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση  χρόνιων  παθήσεων
 • Όταν προχωράμε τακτικά σε εθελοντική αιμοδοσία, το αίμα μας υποβάλλεται συνεχώς σε εργαστηριακό και κλινικό έλεγχο και έτσι περνάμε έναν «μίνι έλεγχο». Ελέγχεται η θερμοκρασία,  η  αρτηριακή  πίεση, ο σφυγμός  και το  αίμα  ελέγχεται για 13 μολυσματικές ασθένειες όπως το HIV,η ηπατίτιδα Β και C  κ.α.
 • Ο αλτρουισμός αυτής της πράξης μας κάνει χαρούμενους και ηθικά μας καταξιώνει, ελπίζοντας πως και οι άλλοι θα κάνουν το ίδιο σε περίπτωση δικής μας ανάγκης.

Δημιουργία νέων κυττάρων αίματος

Μετά την αιμοδοσία, ο οργανισμός θα προχωρήσει  να αποκαταστήσει την απώλεια αίματος. Αυτό θα βοηθήσει στην ενεργοποίηση του σχηματισμού νέων κυττάρων αίματος που θα συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης και των άλλων τύπων των κυττάρων του αίματος θα διαμορφωθεί άμεσα. Η αναπλήρωση αρχίζει αμέσως, αλλά για κάθε συστατικό απαιτείται διαφορετικός χρόνος. Πιο γρήγορα (συνήθως μέσα σε 10 λεπτά) αναπληρώνεται ο όγκος του αίματος, χάρη στα υγρά (πορτοκαλάδα) που δίνονται στον  αιμοδότη.

Εάν τα επίπεδα σιδήρου ενός ατόμου παραμένουν  χαμηλά μετά από αιμοληψία, μπορεί να αυξήσει  την πρόσληψη του με τροφές πλούσιες σε σίδηρο ή με συμπληρώματα διατροφής.

Δημοφιλείς τροφές  πλούσιες σε σίδηρο είναι οι παρακάτω:

 • Κόκκινο κρέας
 • Πουλερικά
 • θαλασσινά
 • όσπρια
 • σκούρα πράσινα  φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι
 • αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες και βερίκοκα

Μπορoύμε  να βελτιώσουμε την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό μας, πίνοντας χυμό εσπεριδοειδών, ή καταναλώνοντας άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C .Επίσης μπορούμε να λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής με σίδηρο, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος B που συμβάλλουν στη μείωση της κόπωσης και της κούρασης και παράγουν ενέργεια.

Σημαντική βιταμίνη για την αιμοποίηση είναι επίσης η βιταμίνη Β12. Η Β12 είναι απαραίτητη για τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. Ανήκει στην οικογένεια των υδατοδιαλυτών βιταμινών Β και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στο νευρικό σύστημα.

Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, που συμμετέχει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, είναι απαραίτητη για  την διατήρηση  της υγείας του νευρικού συστήματος, την διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης, την δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων (αιμοποίηση) και την παραγωγή ενέργειας. Η ανεπάρκειά της B12  μπορεί να διαγνωστεί με απλές αιματολογικές εξετάσεις. Τα συνηθισμένα συμπτώματα είναι

 • η μυϊκή αδυναμία
 • η κόπωση
 • το τρέμουλο
 • η ασταθής βάδιση
 • η υπόταση
 • η μείωση της μνήμης
 • άλλες διαταραχές της ψυχικής διάθεσης

Στη φυσική της μορφή, η βιταμίνη Β12 υπάρχει σε σημαντικές συγκεντρώσεις μόνο στα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως, το συκώτι, τα κόκκινα κρέατα, τη γαλοπούλα, τα ψάρια και τα οστρακόδερμα, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και  τα αυγά.

Συμπερασματικά, τα επαρκή επίπεδα σιδήρου και B12  στον οργανισμό βοηθούν τη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης του αίματος και τη λειτουργία όλου του αιμοποιητικού συστήματος. Άρα, κάνουν έναν οργανισμό ιδανικό υποψήφιο για εθελοντή αιμοδότη, στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Ας ξεπεράσουμε τους φόβους μας, δίνοντας αίμα όχι μόνο για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους  μας  που το έχουν ανάγκη… αλλά για να βοηθήσουμε και τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Μην διστάσετε, γίνετε αιμοδότες – Σώζει ζωές!

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

Σίδηρος

Στην πιο απορροφήσιμη μορφή του, σε συνδυασμό με βιταμίνη C, Βιταμίνες Β και εκχυλίσματα φρούτων και λαχανικών cranberry_juice

Βιταμίνη Β12

Συμβάλλει στο φυσιολογικό σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων cranberry_juice

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 1. Yunce M, Erdamar H, et al. “One more health benefit of blood donation: reduces acute-phase reactants, oxidants and increases antioxidant capacity”. J Basic Clin Physiol Pharmacol. 2016 Nov 1;27(6):653-657
 2. Carver A, Chell K, et al. “What motivates men to donate blood? A systematic review of the evidence”. Vox Sang. 2018 Apr;113(3):205-219
 3. Raivola V, Snell K, et al. “Blood donors’ preferences for blood donation for biomedical research”. 2018 Mar 23.doi:10.1111/trf.14596
 4. https://healthyfuturesva.com/blood-donation/