Ο Σεπτέμβριος ήρθε, τα σχολεία ανοίγουν και οι  αλλαγές του καιρού φέρνουν τις πρώτες ιώσεις και τα κρυολογήματα σε παιδιά και ενήλικες. Τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις γιατί έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό.

Ποιες είναι οι  αιτίες που προκαλούν στα παιδιά περισσότερα κρυολογήματα;

Τα παιδιά που πάνε πρώτη φορά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς  αρρωσταίνουν  4 με 5 φορές περισσότερο από τις κοινές ιώσεις, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη πλήρως αναπτυχθεί.  Τα παιδάκια στο σχολείο κολλούν το ένα το άλλο και πολλές φορές οι ιώσεις και τα κρυολογήματα παίρνουν μορφή επιδημίας. Μαμάδες, μην ανησυχείτε! Τα παιδιά όσο μεγαλώνουν αποκτούν ανοσία ώστε να μπορούν να αρρωσταίνουν  πολύ λιγότερο.

Τα πιο συνηθισμένα  συμπτώματα του κρυολογήματος  συνοδεύονται από  πονόλαιμο, ρινική καταρροή, φτέρνισμα, βήχα,  βραχνάδα και αίσθημα γενικής αδιαθεσίας. Αγαπημένο πεδίο δράσης των ιών και των μικροβίων είναι το ανώτερο αναπνευστικό προκαλώντας  φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, λαρυγγίτιδα, ιγμορίτιδα κ.ά. Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι ηπιότερες και διαρκούν  3-5 μέρες, ενώ οι βακτηριακές   μπορούν να φθάσουν τις 10.

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Το «κλειδί» για την πρόληψη των ιώσεων είναι ένα υγιές και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις  λοιμώξεις και να προφυλαχθούμε από τις βλαβερές συνέπειες της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Tips για την πρόληψη της εξάπλωσης των λοιμώξεων και τη φροντίδα της υγείας των παιδιών

Εμβολιασμός: Υπάρχουν πολλά κοινά μεταδοτικά νοσήματα που μπορούν να προσβάλλουν τα μικρά παιδιά. Η λήψη προληπτικών μέτρων και η  έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων αυτών των ασθενειών είναι κρίσιμη για την  εξάπλωσή τους. Φροντίστε το παιδί σας  να  είναι καλυμμένο με όλα τα απαραίτητα εμβόλια.

Πλένετε καλά και τακτικά τα χέρια: Είναι πραγματικά σημαντικό τα παιδιά και  όλοι στην οικογένειά σας να  πλένετε  τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό για να αποφύγετε τη διάδοση οποιασδήποτε μόλυνσης, εάν κάποιος είναι άρρωστος.

Φροντίστε  τα προσωπικά αντικείμενα των παιδιών: Συμβουλεύετε τα παιδιά σας να  χρησιμοποιούν  τα δικά τους  πράγματα και όχι  αντικείμενα των άλλων όπως κουτάλια, πιάτα, ρούχα, σκουφιά, ποτήρια, κ.λπ. για την αποφυγή μετάδοσης  των μικροβίων.

 Κρατήστε τα παιχνίδια, τις επιφάνειες και τις πετσέτες καθαρά:  Ένας βήχας ή φτέρνισμα μπορεί να μολύνει τις επιφάνειες έως και 24 ώρες. Για παράδειγμα, σκουπίστε τις επιφάνειες όπου προετοιμάζονται τα τρόφιμα, τις χειρολαβές των πορτών και τα παιχνίδια. Μπορείτε επίσης να περιορίσετε την εξάπλωση των μικροβίων, αποφεύγοντας να μοιράζεστε πετσέτες και να καθαρίζετε τακτικά, εάν κάποιος είναι άρρωστος.

 Αποφύγετε τη συναναστροφή με όσους είναι ασθενείς και κρατήστε μακριά  ανθρώπους που παρουσιάζουν σημάδια κρυολογήματος. Συγκεκριμένα, αποφύγετε  κλειστούς χώρους όταν έχετε μωρά, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν  είναι  πλήρως ανεπτυγμένο.

Μη στέλνετε το παιδί σας στο σχολείο όταν είναι άρρωστο και ειδικά όταν έχει πυρετό. Ζητήστε από τους αρμόδιους να συμβουλεύσουν και τους άλλους γονείς να κάνουν το ίδιο.

Σωστή διατροφή: Η πλούσια σε θρεπτικά συστατικά  διατροφή των παιδιών το χειμώνα είναι ακόμα πιο σημαντική, όχι μόνο για να έχουν ενέργεια, αλλά και για  τη θωράκιση  και ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Φροντίστε η  διατροφή τους να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα με αντιοξειδωτικά συστατικά (β- καροτένιο βιταμίνη C,  E, και σελήνιο),  που ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού τους και συμβάλλουν στην πρόληψη των κρυολογημάτων.  Τρόφιμα με  προβιοτικά και πρεβιοτικά  συμβάλλουν  στην ισορροπία της  χλωρίδας του εντέρου και στην καλή  λειτουργία του ανοσοποιητικού, εξουδετερώνοντας  πιθανούς παθογόνους μικροοργανισμούς, που  μπορούν να προκαλέσουν κάποια  λοίμωξη στο γαστρεντερικό σύστημα. Επίσης, τροφές πλούσιες σε βιταμίνες B, D και  ψευδάργυρο αποτελούν «ασπίδα» κατά των ιώσεων.

Αλήθεια, έχετε διαβάσει  για τα οφέλη του θηλασμού; Το πρωτόγαλα είναι το πρώτο γάλα που λαμβάνει το νεογέννητο μέσω του μητρικού θηλασμού τις πρώτες 24-48 ώρες από τη γέννησή του. Είναι η σημαντικότερη τροφή που προσφέρει στο νεογνό αντισώματα για την ενίσχυση τη φυσικής άμυνας  του οργανισμού του έναντι των κοινών παθογόνων μικροβίων του περιβάλλοντος. Μελέτες έχουν δείξει ότι μητέρες  που θηλάζουν τα μωρά τους  θωρακίζουν το ανοσοποιητικό τους και «χτίζουν» γερά παιδιά. Στις περιπτώσεις που ο θηλασμός δεν είναι δυνατός, η σίτιση των βρεφών γίνεται με τροποποιημένο γάλα αγελάδας. Το πρωτόγαλα (ή Colostrum) των βοοειδών παρέχει ανοσολογικούς παράγοντες παρόμοιους με αυτούς που βρίσκονται στο ανθρώπινο μητρικό γάλα.

Αποτελεί τροφή εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες, καθώς και αντισώματα που παρέχουν προστασία  από μικροβιακές λοιμώξεις, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της ζωής των βρεφών.

Μπορείτε να ενισχύσετε τη σωστή ενδυνάμωση και τη καλή υγεία των παιδιών σας με συμπληρώματα διατροφής, που περιέχουν βιοενεργά συστατικά υψηλής περιεκτικότητας σε αντιμικροβιακούς παράγοντες όπως πρωτόγαλα, β-γλυκάνες, γαλακτικά βακτήρια και άλλα θρεπτικά συστατικά για έναν ανώδυνο χειμώνα.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Πρωτόγαλα και βιταμίνη D

Σε συνδυασμό με β- γλυκάνες , προβιοτικά και πρεβιοτικά, φολικό οξύ, βιταμίνες Β,C,D και ψευδάργυρο για  την ενδυνάμωση του οργανισμού των παιδιών.


Βιβλιογραφία

  1. Juhl SM, Ye X, et a.l “ Bovine Colostrum for Preterm Infants in the First Days of Life: A Randomized Controlled Pilot Trial.”J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2018 Mar;66(3):471-478. doi: 10.1097
  2. Cacho NT, Lawrence RM. “Innate Immunity and Breast Milk.” Front Immunol. 2017 May 29;8:584. doi: 10.3389
  3. EliranMizelman,WhitneyDuff, et.al.“The Health Benefits of Bovine Colostrum” Nutrients in Dairy and their Implications on Health and Disease2017, Pages 51-60 https://doi.org/10.1016/B978-0-12-809762-5.00004-8
  4. George Kerry R, Patra JK, et al. “Benefaction of probiotics for human health: A review.” J Food Drug Anal. 2018 Jul;26(3):927-939. doi: 10.1016