Υποδεχόμαστε το Σεπτέμβρη και το πρώτο κουδούνι των σχολείων αρχίζει να ηχεί στα αυτιά των μαθητών. Νέα σχολική περίοδος με νέες προκλήσεις και τα παιδιά πρέπει να είναι πανέτοιμα! Είναι γεγονός ότι κατά τις καλοκαιρινές διακοπές, οι συνήθειες των παιδιών αλλάζουν, όπως οι ώρες ύπνου και η διατροφή τους.

Τώρα, λοιπόν, οι μικροί μας φίλοι καλούνται να επανέλθουν στους συνηθισμένους ρυθμούς τους και να ξεκινήσουν δυναμικά τη νέα χρονιά.

Η διατροφή είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την καλή απόδοση των παιδιών. Για να ξεκινήσει σωστά η μέρα, δεν παραλείπουμε το πρωινό. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα, καθώς παρέχει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται. Εάν, λοιπόν, θέλετε το παιδί σας να τα βγάζει πέρα με το σχολείο και το παιχνίδι, ‘’φορτίστε’’ τον οργανισμό του με ένα καλό πρωινό!

Ακόμα, φροντίζουμε η καθημερινή διατροφή του να περιλαμβάνει μία ποικιλία τροφών. Το ξέρετε ότι το σώμα μας για να είναι γερό και να μεγαλώνει σωστά χρειάζεται καθημερινά πάνω από 40 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα; Καμία τροφή από μόνη της δεν περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Για αυτό πρέπει να τρώμε από όλες τις ομάδες τροφίμων!

Τα φρούτα και τα λαχανικά δε θα πρέπει να λείπουν σίγουρα από τη διατροφή ενός παιδιού. Παρέχουν, μεταξύ άλλων, βιταμίνες και μέταλλα που είναι πολύτιμα για να αναπτύξει ένα παιδί γερό σώμα και να έχει τις καλύτερες επιδόσεις. Τα φρούτα προσφέρουν δύναμη και ενέργεια, ενώ ο συνδυασμός πολύχρωμων λαχανικών είναι το ‘’όπλο’’ για έναν δυνατό και υγιές οργανισμό.

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά, από την άλλη, έχουν το δικό τους ρόλο. Το ασβέστιο, είναι σημαντικό μέταλλο, καθώς παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των οστών και των δοντιών, ενώ οι τροφές με ασβέστιο είναι απαραίτητες για το χτίσιμο ενός γερού σκελετού.

Πολύτιμα συστατικά, όπως είναι οι βιταμίνες Α, C, D3, E και το σύμπλεγμα B, είναι απαραίτητα, καθώς συμμετέχουν σε πολλές βασικές σωματικές λειτουργίες. Ενδεικτικά, η βιταμίνη Α βοηθά στη φυσιολογική όραση και στην καλή κατάσταση του δέρματος. Η πολυδύναμη βιταμίνη C είναι συνυφασμένη με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι όμως και αντιοξειδωτική, ενώ ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου. Η βιταμίνη D3 είναι απαραίτητη για γερά οστά και δυνατό ανοσοποιητικό, ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β προσφέρουν ενέργεια, στηρίζουν το νευρικό σύστημα, και βοηθούν στην καλή ψυχολογική διάθεση.

Εκτός από τα μικροθρεπτικά που είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή παιδική ανάπτυξη, σημαντικό ρόλο έχουν και πολλά εκχυλίσματα από βρώσιμα φυτά. Κάποια από αυτά είναι πικρά και δε φημίζονται τόσο για την ευχάριστη γεύση τους, αλλά είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Το κάρδαμο και το σπανάκι, για παράδειγμα, έχουν ορεξιογόνο δράση. Δεν είναι λίγοι οι γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν μειωμένη όρεξη και δυσανασχετούν με το φαγητό. Τέτοια φυτικά συστατικά, λοιπόν, μπορούν να έχουν σημαντικό όφελος στη ρύθμιση της όρεξης ενός παιδιού.

Ο πολυπόθητος στόχος της ισορροπημένης διατροφής δεν είναι πάντα εφικτός. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες πολλών ενηλίκων και αυτό έχει άμεση επίπτωση και στη διατροφή των παιδιών. Και αν σκεφτούμε ότι ένα παιδί μπορεί να λείπει αρκετές ώρες από το σπίτι λόγω εξωσχολικών δραστηριοτήτων, τότε οι πιθανότητες για ‘’γρήγορο φαγητό’’ αυξάνονται.

Για αυτό έχει σημασία να εκπαιδεύσετε το παιδί σας να τρώει σωστά και να του προσφέρετε υγιεινές και πρακτικές επιλογές καθημερινά. Αν οι ανάγκες είναι αυξημένες και χρειάζεστε ‘’ενισχύσεις’’, μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή του ένα συμπλήρωμα διατροφής που να υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξή του,  να του προσφέρει ενέργεια και ζωντάνια.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Παιδική ενδυνάμωση

Με ασβέστιο, όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, χυμούς φρούτων και λαχανικών και εκχυλίσματα βρώσιμων φυτών. .


Βιβλιογραφία