Το καλοκαίρι έφτασε στο τέλος του και οι ξέγνοιαστες μέρες των διακοπών άφησαν πίσω τους ωραίες αναμνήσεις σε μικρούς και μεγάλους. Για τα παιδιά, ο μήνας Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την επιστροφή στα θρανία. Μαζί με αυτά επιστρέφουν στα παιδικά κεφαλάκια κάποιοι ανεπιθύμητοι… επισκέπτες, οι γνωστές ψείρες.

Η φθειρίαση (ψείρες) της κεφαλής ταλαιπωρεί στη σχολική περίοδο αρκετά παιδιά και ταυτόχρονα αγχώνει τις μαμάδες. Ιδιαίτερα στους παιδικούς σταθμούς και στα δημοτικά σχολεία πολλές φορές  παίρνει τη μορφή επιδημίας. Η φθειρίαση δεν έχει σχέση με την καθαριότητα του κεφαλιού. Οι ψείρες μπορεί να εμφανιστούν με την ίδια πιθανότητα, τόσο στα βρώμικα όσο και στα καθαρά κεφάλια. Τα παιδιά και κυρίως τα κοριτσάκια με μακριά μαλλιά, είναι πιο επιρρεπή στα μικροσκοπικά αυτά παράσιτα.

Πού οφείλεται η φθειρίαση;

Οι φθείρες (ψείρες) είναι παράσιτα που δεν μπορούν να πετάξουν, αλλά μεταδίδονται από το ένα κεφάλι στο άλλο με άμεση επαφή. Η μετάδοση γίνεται μέσω αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με το κεφάλι, όπως είναι οι χτένες, οι κορδέλες, τα καπέλα και τα μαξιλάρια. Οι ψείρες έχουν χρώμα γκριζωπό και προσκολλώνται πάνω στην τρίχα. Τρέφονται με αίμα που απομυζούν από το δέρμα του κεφαλιού, με αποτέλεσμα να προκαλείται έντονος ερεθισμός και φαγούρα. Τα αυγά των ψειρών είναι οι κόνιδες, άσπρου χρώματος που αναγνωρίζονται πιο εύκολα. Όμως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς οι ψείρες δε μεταφέρουν άλλες ασθένειες ή μικρόβια. Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η φαγούρα, γι αυτό είναι σημαντική η άμεση θεραπεία. Αν, λοιπόν, το παιδί σας παραπονεθεί για έντονη φαγούρα στο κεφαλάκι του, μην πανικοβληθείτε. Δεν είναι τόσο δύσκολο να απαλλαγείτε από την παρουσία τους.

Για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση της φθειρίασης, χρησιμοποιείστε αντιφθειρικά προϊόντα με τη μορφή λοσιόν και σαμπουάν.

Tips  για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις ψείρες.

Δράστε προληπτικά: Η χρήση προληπτικών προϊόντων είναι ο μόνος τρόπος να μην εξαπλωθούν οι ψείρες από τα παιδιά σε όλα τα μέλη της οικογένειας! Χρησιμοποιείστε φυσικά προϊόντα που περιέχουν συστατικά, όπως το έλαιο από τον ευκάλυπτο λεμονιάς που  απωθεί τις ψείρες και αποτρέπει την αποίκησή τους στο τριχωτό της κεφαλής.

Προτιμήστε φυσικά προϊόντα: Αρκετά  προϊόντα στην αγορά για τη θεραπεία της φθειρίασης περιέχουν διάφορες συνθετικές χημικές ουσίες, οι οποίες παρουσιάζουν συχνά ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ παράλληλα, έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στην αντιμετώπιση ψειρών και κονίδων. Έτσι, όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν άμεσες λύσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τάσεις με τη χρήση φυσικών προϊόντων.

Μία εναλλακτική λύση αποτελούν τα σαμπουάν με έλαια,  όπως  το φυτικό έλαιο καρύδας, ιδιαίτερα αποτελεσματικό και ασφαλές, το οποίο δρώντας με μηχανικό τρόπο, φράζει τις αναπνευστικές οδούς σε ψείρες και κόνιδες, που οδηγούνται στο θάνατο από ασφυξία.

Χρησιμοποιείστε το χτενάκι: Σε συνδυασμό με το αντιφθειρικό σαμπουάν για την πλήρη απομάκρυνση των ψειρών και των αυγών τους,  μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  ειδικά  χτενάκια, με τα οποία θα χτενίζετε καθημερινά και σχολαστικά, για μία εβδομάδα τουλάχιστον, τα μαλλιά των παιδιών. Τα χτενάκια αυτά, λόγω της κατασκευής τους αποκολλούν κυρίως τις κόνιδες που μπορεί να έχουν απομείνει στο τριχωτό.

Ελέγξτε ξανά:  Εάν χρειαστεί, λουστείτε και πάλι με το ειδικό σαμπουάν μετά από 7 ημέρες. Στόχος είναι να μην αφήσετε τις ψείρες να γεννήσουν ξανά αυγά!

Απολύμανση  του χώρου: Παράλληλα με την τοπική θεραπεία, καλό είναι να φροντίζετε για την καθαριότητα του χώρου.  Οι ψείρες δεν μπορούν να ζήσουν  περισσότερο από 1 ημέρα μακριά από το τριχωτό της κεφαλής. Πλένετε τα σεντόνια, τις μαξιλαροθήκες και τα ρούχα του παιδιού σε υψηλή θερμοκρασία. Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε σε καυτό νερό βούρτσες και κορδέλες μαλλιών.

Ενημερώστε δασκάλους και παιδιά: Όταν το παιδί επιστρέψει στο σχολείο, φροντίστε να ενημερώσετε τους δασκάλους για τον έλεγχο και των υπολοίπων παιδιών για την αποφυγή νέων περιστατικών.

Επομένως, οι ψείρες δε χρειάζεται να σπείρουν τον πανικό! Δράστε προληπτικά και αντιμετωπίστε τες αποτελεσματικά και με ασφάλεια χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα φυσικά προϊόντα.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Έλαιο καρύδας

Φυσικό συστατικό το οποίο εισχωρεί στις αναπνευστικές οδούς της ψείρας και τους προκαλεί ασφυξία. Χωρίς παρενέργειες και κατάλληλο για χρήση από πολύ μικρή ηλικία (6 μηνών).

Ευκάλυπτος της λεμονιάς

Φυσικό συστατικό που εμποδίζει τις ψείρες να εγκατασταθούν στο κεφάλι και να γεννήσουν τα αυγά τους. Για προληπτική χρήση, χωρίς παρενέργειες και κατάλληλο για χρήση από μικρή ηλικία (2 ετών).

 

Βιβλιογραφία

  1. Centers for Disease Control and Prevention. Parasites- Lice- Head Lice. Last accessed 15/10/2015.http://www.cdc.gov/parasites/lice/head/gen_info/faqs.html
  2. Asenov et al. (2010) Efficacy of chemical and botanical over-the-counter pediculicides available in Brazil, and off-label treatments, against head lice ex vivo, International Journal of Dermatology, 49, 324–330.
  3. Burgess et al. (2010) Clinical trial showing superiority of a coconut and anise spray over permethrin 0.43% lotion for head louse infestation, ISRCTN96469780, European Journal of Pediatrics, 169, 55–62, DOI 10.1007/s00431-009-0978-0