Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι στρέφονται στην  κατανάλωση υγιεινών αφεψημάτων. Τα αφεψήματα είναι ροφήματα που περιέχουν βότανα και φυσικά συστατικά και καταναλώνονται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Έχουν εξαιρετικές ιδιότητες που ωφελούν τη διάθεση και τον οργανισμό, οδηγώντας προς το δρόμο της ευεξίας. Καθώς οι καθημερινοί ρυθμοί ζωής γίνονται όλο και πιο εξαντλητικοί, ένα αφέψημα τσαγιού μπορεί να  χαρίσει από μία «αίσθηση» ηρεμίας μέχρι και να δώσει μία επιπλέον ώθηση στο μεταβολισμό.

Λίγα λόγια για το πράσινο τσάι

Η ιδέα της παρασκευής αφεψήματος από τους βλαστούς του τεϊόδεντρου ήρθε από την αρχαία Κίνα, περισσότερο από 45 αιώνες πριν, κάνοντας έτσι το τσάι ένα από τα πιο δημοφιλή και υγιεινά ροφήματα στον πλανήτη. Υπάρχουν περίπου 3.000 ποικιλίες τσαγιού που όλες προέρχονται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis, και κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις τύπους με βάση τη διαδικασία στην οποία υποβάλλονται:  λευκό, πράσινο, μαύρο και oolong τσάι. Εύλογα, λοιπόν, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς πώς  είναι δυνατόν να έχουμε τόση ποικιλία σε φύλλα τσαγιού. Οι 3.000 ποικιλίες τσαγιού προκύπτουν από διαφορετικούς παράγοντες, όπως η περιοχή, το κλίμα και οι συνθήκες του εδάφους που καλλιεργούν το φυτό  Camellia sinensis. Τα διαφορετικά ονόματα του τσαγιού πηγάζουν από την περιοχή προέλευσής τους.

Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, τις πολυφαινόλες γνωστές και ως κατεχίνες. Υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία που υποστηρίζει ότι η παρουσία των κατεχινών μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, οι κατεχίνες και η καφεΐνη, που περιέχονται στο πράσινο τσάι, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν το μεταβολισμό και αυξάνουν την καύση του λίπους. Συνολικά, οι μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην καύση επιπλέον 75-100 θερμίδες ανά ημέρα. Μπορεί ο αριθμός, να φαίνεται μικρός, όμως είναι ικανός να συμβάλει σε σημαντική απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα.

Πόσο πράσινο τσάι πρέπει να πίνει κανείς;

Η διαδικασία παρασκευής του αφεψήματος είναι σχετικά απλή, προσθέτοντας ένα ή δύο κουταλάκια του γλυκού φύλλα πράσινου τσαγιού σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, σουρώνοντας και αφήνοντας για πέντε λεπτά. Ωστόσο, για να μπορέσει κανείς να αποκομίσει όλα τα οφέλη του για την υγεία χρειάζεται να καταναλώνει πέντε ή και περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα! Εναλλακτικά λοιπόν διατίθεται το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, δηλαδή η συμπυκνωμένη μορφή του, στην οποία μία πολύ μικρή ποσότητα εκχυλίσματος περιέχει την ίδια ποσότητα δραστικών συστατικών που περιέχεται σε  ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού.

Τα συμπληρώματα διατροφής με πράσινο τσάι παρασκευάζονται πολύ προσεκτικά από υψηλής ποιότητας εκχυλίσματα, που προέρχονται από οργανικές καλλιέργειες, ώστε να διατηρούν την καθαρότητά τους. Η αποτελεσματική δράση τους οφείλεται στην πολύ υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες. Αναζητήστε με σύμμαχο το φαρμακοποιό σας συμπληρώματα διατροφής με συνδυασμό εκχυλίσματος από πράσινο τσάι και βιταμίνης C, η οποία συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών και στην προστασία από το οξειδωτικό στρες.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy 

protinomena_title

Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού

Πλούσιο σε κατεχίνες, σε συνδυασμό με βιταμίνη C για αντιοξειδωτική δράση και ενίσχυση του μεταβολισμού.

.


Βιβλιογραφία

  1. Iso HDate CWakai KFukui MTamakoshi AJACC Study Group., «The relationship between green tea and total caffeine intake and risk for self-reported type 2 diabetes among Japanese adults.», Ann Intern Med.2006 Apr 18;144(8):554-62.
  2. Shinichi Kuriyama, «The Relation between Green Tea Consumption and Cardiovascular Disease as Evidenced by Epidemiological Studies.», The Journal of Nutrition, Volume 138, Issue 8, August 2008, Pages 1548S–1553S.
  3. Hong Lu, Xiaofeng Meng and Chung S. Yang, «Enzymology of Methylation of Tea Catechins and Inhibition of Catechol-O-methyltransferase by (−)-Epigallocatechin Gallat», Drug Metabolism and Disposition May 2003, 31 (5) 572-579
  4. Acheson KJZahorska-Markiewicz BPittet PAnantharaman KJéquier E., «Caffeine and coffee: their influence on metabolic rate and substrate utilization in normal weight and obese individuals.», Am J Clin Nutr.1980 May;33(5):989-97.
  5. Ewa Jówko, «Chapter 8 Green Tea Catechins and Sport Performance», Antioxidants in Sport Nutrition.