Η αντίστροφη μέτρηση για τις εξετάσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας έχει ξεκινήσει. Όπως πάντα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι πανελλήνιες, αφού είναι καθοριστικής σημασίας για τα μετέπειτα βήματα των υποψηφίων που καλούνται να καταβάλλουν έντονη προσπάθεια. Σύμμαχος τους η καλή μνήμη!

Η διατροφή, η φυσική κατάσταση, ο ύπνος και οι καλές καθημερινές συνήθειες είναι σημαντικοί παράγοντες για τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού και ειδικότερα για την ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης.

Κάντε  ‘’focus’’ στη διατροφή!

Η ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει μία ποικιλία τροφών, με ορισμένες από αυτές να είναι πλούσιες σε μικροθρεπτικά συστατικά που συνδέονται με την τόνωση της μνήμης και την καλή διάθεση.

Οι βιταμίνες του… διαβάσματος και όχι μόνο!

Βιταμίνη Α (ρετινόλη)

  • Έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό
  • Είναι πολύτιμη για την καλή κατάσταση των ματιών και του δέρματος
  • Βοηθάει στο μεταβολισμό του σιδήρου

Τροφές που τη βρίσκουμε: Συκώτι, μουρουνέλαιο, ψάρια, όπως τόνος και σολομός, και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)

  • Προσφέρει ενέργεια
  • Απαιτείται για το μεταβολισμό των υδατανθράκων
  • Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, των μυών και της καρδιάς
  • Βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • Βελτιώνει τη διάθεση και τη μαθησιακή ικανότητα

Τροφές που τη βρίσκουμε: Χοιρινό κρέας, ψάρια, όπως ο σολομός, σπόροι και ξηροί καρποί, φασόλια, πράσινα μπιζέλια, καστανό ρύζι, σκουός, σπαράγγια και θαλασσινά.

Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)

  • Υποστηρίζει την παραγωγή ενέργειας και τη μείωση της κούρασης
  • Απαραίτητη για την πέψη και τον μεταβολισμό πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων
  • Συμβάλλει στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • Βοηθά στην καλή όραση
  • Προάγει την υγεία του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών
  • Έχει αντιοξειδωτική δράση

Τροφές που τη βρίσκουμε: χοιρινό κρέας, ψάρια, όπως σολομός, σπόροι και ξηροί καρποί, φασόλια, πράσινα μπιζέλια, καστανό ρύζι, σπαράγγια και θαλασσινά.

Βιταμίνη Β3 (νιασίνη)

  • Συμμετέχει στο μεταβολισμό και την αξιοποίηση πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων
  • Προάγει την υγεία των βλεννογόνων όπως είναι το έντερο
  • Είναι απαραίτητη για την καλή κατάσταση του δέρματος
  • Ενισχύει την παραγωγή ενέργειας
  • Συμβάλλει στην καλή υγεία του νευρικού συστήματος και της ψυχολογίας

Τροφές που τη βρίσκουμε: Ψάρια, κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό και βοδινό κρέας, μανιτάρια, καστανό ρύζι, φιστίκια, αβοκάντο και πράσινα μπιζέλια.

Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη)

  • Βοηθά στην παραγωγή ενέργειας
  • Υποστηρίζει το νευρικό σύστημα και την καλή διάθεση
  • Απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • Αποδεικνύεται σημαντική για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και του γλυκογόνου
  • Ρυθμίζει την ορμονική δραστηριότητα

Τροφές που τη βρίσκουμε: Ψάρια, κοτόπουλο, χοιρινό και βοδινό κρέας, γλυκοπατάτες, μπανάνες, πατάτες, αβοκάντο και φιστίκια.

Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)

  • Έχει αντιοξειδωτική δράση
  • Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Συμμετέχει στην παραγωγή του κολλαγόνου στον οργανισμό
  • Συμβάλλει στην καλή κατάσταση των αγγείων, των οστών, των χόνδρων, των ούλων, των δοντιών και του δέρματος
  • Ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου
  • Βοηθά στην παραγωγή ενέργειας
  • Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της ψυχολογίας

Τροφές που τη βρίσκουμε: Γκουάβα, κόκκινες πιπεριές, ακτινίδια, φράουλες, πορτοκάλια, παπάγια, μπρόκολο, ντομάτες, καλαμπόκι και μπιζέλια.

Βιταμίνη D

  • Παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας με την έκθεση στον ήλιο
  • Ενισχύει την απορρόφηση και αξιοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου
  • Συμβάλλει στην καλή κατάσταση των μυών, των οστών και των δοντιών
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Τροφές που τη βρίσκουμε: Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, μανιτάρια, γαλακτοκομικά, εμπλουτισμένα δημητριακά, χοιρινές μπριζόλες και αυγά.

Βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη) 

Είναι η βιταμίνη της γονιμότητας και της αναπαραγωγής αλλά και…

  • Ισχυρά αντιοξειδωτική
  • Σημαντική για την υγεία του δέρματος
  • Πολύτιμη για την εγκεφαλική λειτουργία
  • Ευεργετική για τη μνήμη

Τροφές που τη βρίσκουμε: Ηλιόσποροι, αμύγδαλα, σπανάκι, αβοκάντο, ακτινίδια, πέστροφα, γαρίδες, ελαιόλαδο, έλαιο φύτρου σιταριού και μπρόκολο.

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας, καθώς και των παιδιών σας με τρόφιμα που αποτελούν πλούσιες πηγές μικροθρεπτικών, τα οποία ενισχύουν τη γνωσιακή λειτουργία και τη νοητική επίδοση.

Εάν η καθημερινή σας διατροφή δεν είναι πάντα ισορροπημένη και πλήρης, μπορείτε να επιλέξετε ένα συμπλήρωμα διατροφής που να συνδυάζει τα παραπάνω συστατικά στις ιδανικές αναλογίες. Φροντίστε να διαθέτει όσο πιο φυσικά συστατικά γίνεται και να είναι απαλλαγμένο από πρόσθετες χρωστικές, αρώματα, συντηρητικά, ζάχαρη και αλκοόλη.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Εκχυλίσματα φρούτων και λαχανικών

Σε συνδυασμό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνες A, C, D, E για την ενέργεια όλου του οργανισμού και την ενίσχυση της μνήμης και συγκέντρωσης.


Βιβλιογραφία

  • Mark R. Corkins et al. (2016) Nutrition in Children and Adolescents, Medical Clinics of North America, 100, 6, 1217-1235, https://doi.org/10.1016/j.mcna.2016.06.005
  • Berg et al. (2018) Nutritional status among adolescent girls in children’s homes: Anthropometry and dietary patterns, Clinical Nutrition, 37, 3, 926-933, https://doi.org/10.1016/j.clnu.2017.03.020
  • M. Nasreddine et al. (2018) Nutritional status and dietary intakes of children amid the nutrition transition: the case of the Eastern Mediterranean Region, Nutrition Research, 57, 12-27, https://doi.org/10.1016/j.nutres.2018.04.016
  • Today’s Dietitian. Chrissy Carroll, MPH, RD. Better Academic Performance — Is Nutrition the Missing Link? 16(10):64.
  • Florence MD, Asbridge M, Veugelers PJ. (2008) Diet quality and academic performance. J Sch Health. 78(4): 209-15.
  • Taras H. (2005) Nutrition and student performance at school. J Sch Health. 75(6):199-213.