Και αφού έχει έρθει σχεδόν το καλοκαιράκι, είναι ώρα για το καθιερωμένο σας ραντεβού με τη ζυγαριά. Ανεβείτε πάνω, χωρίς φόβο. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα θα το αντιμετωπίσετε με γενναιότητα. Αν βλέπετε λίγα κιλά παραπάνω από αυτά που έχετε υπολογίσει γνωρίζοντας το σώμα σας,  μη βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα. Μπορεί να μην είναι το περιττό λίπος η αιτία ή ότι το παρακάνατε με το φαγητό όλο το χειμώνα. Σκεφτείτε πιο απλά, γιατί ο πρώτος λόγος που αυξάνεται το βάρος σας είναι η κατακράτηση υγρών!

Η κατακράτηση υγρών σχετίζεται με τη συσσώρευση υγρών στον οργανισμό, και συμβαίνει κυρίως στο κυκλοφορικό σύστημα, ή ανάμεσα στους ιστούς και στις διάφορες κοιλότητες του σώματος. Ακολούθως, μπορεί να προκαλέσει οίδημα στα χέρια, στις γάμπες, στους αστραγάλους και στην κοιλιακή χώρα. Η αλήθεια είναι ότι αποδίδεται σε διάφορους λόγους, πολλοί από τους οποίους είναι συχνοί και επαναλαμβανόμενοι. Για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες βιώνουν κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πριν από την περίοδο. Το ίδιο αντιμετωπίζουν και άτομα που ταξιδεύουν για πολλές ώρες. Ωστόσο, η κατακράτηση υγρών μπορεί και να αποτελεί σύμπτωμα σοβαρής ιατρικής κατάστασης, όπως η νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια, που τότε πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με ιατρική βοήθεια. Στις περιπτώσεις όπου το πρήξιμο είναι ήπιο και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, μπορείτε να απαλλαγείτε από τα περιττά υγρά ακολουθώντας τα παρακάτω tips!

Βάλτε στη διατροφή σας το φραγκόσυκο

Το φραγκόσυκο είναι το χαρακτηριστικό φρούτο του κάκτου που ευδοκιμεί κυρίως στη Μεσόγειο. Είναι «εφοδιασμένο» με μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και συστατικών που μειώνουν το οξειδωτικό στρες. Τα τελευταία χρόνια τα φυσικά συστατικά του φραγκόσυκου έχουν μελετηθεί για τη διουρητική τους δράση. Πιο συγκεκριμένα,  το εκχύλισμα του φραγκόσυκου είναι πολύ πλούσιο σε πολυφαινόλες (βεταλαΐνες), μία ομάδα φυσικών θρεπτικών συστατικών που ωθούν το σώμα να αποβάλλει τα περιττά υγρά, χωρίς όμως να διαταράσσουν τη συνολικότερη ισορροπία ή να προκαλούν «αφυδάτωση».

Αυξήστε την πρόσληψη μαγνησίου

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύ σημαντικό μεταλλικό στοιχείο. Στην πραγματικότητα, εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 ενζυμικές αντιδράσεις του ανθρώπινου σώματος. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης νερού. Συγκεκριμένα, σε μία μελέτη διαπιστώθηκε ότι 200mg μαγνησίου ανά ημέρα μειώνουν την κατακράτηση υγρών σε γυναίκες με προεμμηνορυσιακά συμπτώματα (ΠΕΣ). Καλές πηγές μαγνησίου αποτελούν τα καρύδια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η μαύρη σοκολάτα και τα πράσινα λαχανικά.

Αυξήστε την πρόσληψη B6 & Β3

Η βιταμίνη B6 είναι σημαντική στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων αλλά και σε πολλές άλλες λειτουργίες του σώματος. Η βιταμίνη Β6 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κατακράτηση υγρών σε γυναίκες με ΠΕΣ. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη B6 είναι οι μπανάνες, οι πατάτες, τα καρύδια και το κρέας.

Η βιταμίνη B3 ή αλλιώς νιασίνη είναι συστατικό του συνενζύμου Α, το οποίο παίζει πρωτεύοντα ρόλο στον ενδιάμεσο μεταβολισμό (μεταβολισμό των αμινοξέων, των φωσφολιπιδίων και του γλυκογόνου). Διαιτητικές πηγές νιασίνης είναι τα δημητριακά, τα αμυλούχα, τα γαλακτοκομικά, το κρέας και το ψάρι.

Μειώστε την πρόσληψη αλατιού

Το αλάτι σχηματίζεται από την ένωση του νατρίου με το χλώριο. Το νάτριο ενώνεται με το νερό του σώματός μας και βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών τόσο εντός, όσο και εκτός των κυττάρων. Η συχνή λήψη γευμάτων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να προκαλέσει την κατακράτηση νερού στο σώμα. Αυτό επιβεβαιώνεται από αρκετές μελέτες που υποστηρίζουν ότι η αυξημένη πρόσληψη νατρίου οδηγεί σε αυξημένη κατακράτηση υγρών μέσα στο σώμα.

Αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλούσιες σε κάλιο

Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που εξυπηρετεί πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Το κάλιο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της κατακράτησης υγρών με δύο τρόπους, μειώνοντας τα επίπεδα νατρίου και αυξάνοντας την παραγωγή ούρων. Οι μπανάνες, τα αβοκάντο και οι ντομάτες αποτελούν παραδείγματα τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων οδηγεί σε ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων ινσουλίνης. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης αναγκάζουν το σώμα να διατηρεί περισσότερο νάτριο αυξάνοντας την επαναπορρόφησή του στα νεφρά. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη ποσότητα υγρών μέσα στο σώμα. Παραδείγματα επεξεργασμένων υδατανθράκων περιλαμβάνουν επεξεργασμένα σάκχαρα και σπόρους, όπως επιτραπέζια λευκή ζάχαρη και άσπρο αλεύρι.

Τα συμπληρώματα διατροφής στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών

Το εκχύλισμα φραγκόσυκου μαζί με μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όταν ληφθούν στη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής καταφέρνουν να προκαλέσουν ήπια διούρηση και επακόλουθη απώλεια βάρους. Την ίδια στιγμή, η φυσικότητα των συστατικών διασφαλίζει την έλλειψη παρενεργειών και απώλειας ηλεκτρολυτών. Αναζητήστε στο φαρμακείο εξειδικευμένες φόρμουλες που συνδυάζουν όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά. 

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Eκχύλισμα φραγκόσυκου

Τιτλοδοτημένο σε βεταλαϊνες σε συνδυασμό με μαγνήσιο, νιασίνη και βιταμίνη Β6 για ενίσχυση του μεταβολισμού, μείωση της κατακράτησης και ισορροπία των ηλεκτρολυτών.

 

Βιβλιογραφία

1.     Kojima SInoue IHirata YSaito FYoshida KAbe HDeguchi FKawano YKimura GYoshimi H, et al., « Effects of changes in dietary sodium intake and saline infusion on plasma atrial natriuretic peptide in hypertensive patients.», Clin Exp Hypertens A. 1987;9(7):1243-58.

2.     Luft FCRankin LIBloch RWillis LRFineberg NSWeinberger MH, «The effects of rapid saline infusion on sodium excretion, renal function, and blood pressure at different sodium intakes in man.», Am J Kidney Dis. 1983 Jan;2(4):464-70.

3.     McKnight JA1, Roberts GSheridan BAtkinson AB., « The effect of low and high sodium diets on plasma atrial natriuretic factor, the renin-aldosterone system and blood pressure in subjects with essential hypertension.», Clin Endocrinol (Oxf). 1994 Jan;40(1):73-7.

4.     Walker AFDe Souza MCVickers MFAbeyasekera SCollins MLTrinca LA., “Magnesium supplementation alleviates premenstrual symptoms of fluid retention.”, J Womens Health. 1998 Nov;7(9):1157-65.

5.     Facchinetti FBorella PSances GFioroni LNappi REGenazzani AR., “Oral magnesium successfully relieves premenstrual mood changes.”, Obstet Gynecol. 1991 Aug;78(2):177-81.

6.     Ebrahimi EKhayati Motlagh SNemati STavakoli Z. , «Effects of magnesium and vitamin b6 on the severity of premenstrual syndrome symptoms.», J Caring Sci. 2012 Nov 22;1(4):183-9.

7.     Gallen IWRosa RMEsparaz DYYoung JBRobertson GLBatlle DEpstein FHLandsberg L., «On the mechanism of the effects of potassium restriction on blood pressure and renal sodium retention.», Am J Kidney Dis. 1998 Jan;31(1):19-27.

8.     Bisson JFDaubié SHidalgo SGuillemet DLinarés E., « Diuretic and antioxidant effects of Cacti-Nea, a dehydrated water extract from prickly pear fruit, in rats.», Phytother Res. 2010 Apr;24(4):587-94.

9.     Tiwari S1, Riazi SEcelbarger CA., « Insulin’s impact on renal sodium transport and blood pressure in health, obesity, and diabetes.», Am J Physiol Renal Physiol. 2007 Oct;293(4):F974-84. Epub 2007 Aug 8.