Όλοι απολαμβάνουν τα όμορφα αποτελέσματα που φέρει η σωστή περιποίηση της επιδερμίδας, φροντίζοντάς την εξωτερικά και εσωτερικά. Έτσι, λοιπόν, αισθάνονται συχνά μεγάλη υπερηφάνεια όταν καταφέρνουν και βρίσκουν τα κατάλληλα καλλυντικά προϊόντα για το δέρμα τους και την κατάλληλη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσουν.

Καθώς πλησιάζουμε στα μέσα του καλοκαιριού, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς πώς και με ποια συστατικά θα καταφέρει να προστατεύσει την επιδερμίδα του από την υπερμελάγχρωση. Η υπερμελάγχρωση είναι ο επιστημονικός χαρακτηρισμός των σκούρων περιοχών στο δέρμα, όπως είναι οι καφέ κηλίδες ή ο ανομοιόμορφος χρωματικός τόνος. Αιτία είναι η υπερβολική παραγωγή μελανίνης, της χρωστικής που οφείλεται και ο χρωματικός τόνος του δέρματός μας. Οι σκούρες κηλίδες που προκύπτουν από αυτό ονομάζονται και “γεροντικές κηλίδες”.

Η υπερμελάγχρωση μπορεί να προκύψει από πολλούς παράγοντες, όπως από τραυματισμό, υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ορμονικές ανισορροπίες, ακόμη και από χρήση ακατάλληλων προϊόντων περιποίησης του δέρματος.

Το δέρμα, ως προστατευτική απόκριση απέναντι στους παραπάνω παράγοντες, συνήθως παράγει περισσότερη μελανίνη σε συγκεκριμένες περιοχές. Όσο είναι κανείς νέος, το δέρμα ενεργοποιεί ταχέως τους μηχανισμούς επιδιόρθωσής του και η υπερμελάγχρωση σιγά σιγά εξασθενεί. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή κολλαγόνου και η κυτταρική ανανέωση μειώνονται δραστικά με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερος χρόνος για να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες επιδιόρθωσης.

Προστατέψτε το δέρμα σας με την βοήθεια της βιταμίνης C

Οι ινοβλάστες του δέρματος έχουν απόλυτη εξάρτηση από τη βιταμίνη C για τη σύνθεση του κολλαγόνου, μια δομική πρωτεΐνη που εξασφαλίζει την ελαστικότητα του δέρματος. Παράλληλα, παρέχει προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της φωτογήρανσης.

Η παραγωγή μελανίνης εξαρτάται από την ποσότητα του ενζύμου τυροσινάση, που προκαλεί τη μελανογένεση. Η βιταμίνη C ρυθμίζει τη δράση του ενζύμου και συνεπώς την επαγόμενη διαδικασία παραγωγής  της μελανίνης.

Επομένως, λειτουργεί ευεργετικά η χορήγησή της μέσα από τα καλλυντικά. Πιο συγκεκριμένα, τα καλλυντικά που περιέχουν ένα πολυλειτουργικό παράγωγο της βιταμίνης C (ascorbyl tetraisopalmitate) είναι ικανά να περιορίσουν την εμφάνιση της υπερμελάγχρωσης. Το παράγωγο αυτό αναστέλλει τη δράση της ενδοκυτταρικής τυροσινάσης και τη μελανογέννεση, προάγοντας έτσι τη λεύκανση του δέρματος.

Το ίδιο αποδοτική και απαραίτητη είναι η πρόσληψη της βιταμίνης C από το στόμα, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν την παράγει μόνος του, αν και την έχει ανάγκη για πολλές λειτουργίες του. Ιδανικά, για την υγεία του δέρματος, η διατροφή μας θα πρέπει να είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά που αποτελούν βασική πηγή της βιταμίνης C.

Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής πολλές φορές δεν επιτρέπει την εφαρμογή ενός καλού προγράμματος διατροφής. Η καθημερινή  λήψη της αναγκαίας ποσότητας του πολύτιμου αυτού συστατικού είναι δύσκολη μέσω της τροφής, γι’ αυτό μπορείτε ως εναλλακτική λύση να το λαμβάνετε από συμπληρώματα διατροφής.

Αναζητήστε εξειδικευμένα καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη C σε αποτελεσματικές μορφές στο φαρμακείο με τη βοήθεια των φαρμακοποιών και των καταρτισμένων επαγγελματιών στο χώρο της υγείας.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Βιταμίνη C 1000mg με Στέβια

Η πιο αγαπημένη βιταμίνη όλων των εποχών, γιατί οι ιδιότητές της ως συμπλήρωμα διατροφής φροντίζουν τον οργανισμό και την επιδερμίδα.

Ester C

Βιταμίνη C σε εστερική μορφή, μη όξινη και φιλική για το στομάχι. Ξεχωρίζει καθώς παρουσιάζει υψηλή απορρόφηση.

Βιταμίνη C στα καλλυντικά

Βιταμίνη C στην προηγμένη μορφή ascorbyl tetraisopalmitate, με εξαιρετική διαδερμική απορρόφηση.

 

Βιβλιογραφία

  1. https://www.inalia.gr/beauty-tips/ypermelagxrosi-skoures-kilides/(τελευταία ενημέρωση 19/6/2020)
  2. Pullar JM, Carr AC, et al. “The Roles of Vitamin C in Skin Health”. 2017 Aug 12;9(8).