Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες είναι η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, γνωστή ως ουρολοίμωξη, με έξαρση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

1.Που οφείλεται η ουρολοίμωξη?

cranberry 1

 Ο κυριότερος παράγοντας που ευθύνεται για την ουρολοίμωξη είναι η εγκατάσταση και ο πολλαπλασιασμός μικροβίων στο ουροποιητικό σύστημα. Το όργανο που προσβάλλεται πιο συχνά είναι η ουροδόχος κύστη, περισσότερο στις γυναίκες διότι επιμολύνονται ευκολότερα από μικρόβια για ανατομικούς λόγους. Βέβαια, ακόμα και άνδρες μπορούν να εκδηλώσουν προστατίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στον προστάτη από μικρόβιο, φαινόμενο που δεν είναι τόσο συχνό. Η κυστίτιδα είναι πιθανόν να επανεμφανίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με ενοχλητικά συμπτώματα, όπως τσούξιμο κατά την ούρηση, πόνο, αδυναμία συγκράτησης των ούρων ακόμα και πυρετό.

2.Κυστίτιδα : Συχνή αντιμετώπιση

cranberry 2

Κατά κύριο λόγο, η ουρολοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιβίωση, συνήθως χωρίς αντιβιόγραμμα, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανθεκτικότητας των μικροβίων. Η αναζήτηση εναλλακτικής, αλλά αποτελεσματικής λύσης είναι απαραίτητη.

Τι είναι το Κράνμπερι?

Το κράνμπερι, το μικρό κόκκινο φρούτο, αποτελεί  τη φυσική λύση για τις ουρολοιμώξεις. Το κύριο ενεργό συστατικό του είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες προανθοκυανιδίνες, οι οποίες δρουν αποκολλώντας το μικρόβιο από τα τοιχώματα των αγγείων της ουροδόχου κύστης. Έχει αποδειχθεί με κλινική μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard πως το κράνμπερι περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των μικροβίων στην ουροδόχο κύστη και μάλιστα μειώνει κατά 60% την επανεμφάνιση της λοίμωξης. Επιπλέον, λόγω της ισχυρής αντιμικροβιακής του δράσης, το κράνμπερι θεωρείται πως είναι το ίδιο αποτελεσματικό με αντιβιώσεις που χορηγούνται για την πρόληψη της υποτροπιάζουσας κυστίτιδας.

3.Πρόληψη με φυσική προσέγγιση!

cranberry 3

Λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του κράνμπερι είναι αρκετά σημαντικό άτομα «επιρρεπή» σε ουρολοιμώξεις να το εισάγουν στην καθημερινότητά τους.

  1. Μία καλή πρόταση αποτελεί ο χυμός κράνμπερι. Όμως, οι χυμοί του εμπορίου περιέχουν μικρό ποσοστό εκχυλίσματος του φρούτου. Επιπλέον περιέχουν σημαντική ποσότητα ζάχαρης, η οποία θεωρείται μεγάλος σύμμαχος των ουρολοιμώξεων.
  2. Μία δεύτερη πρόταση είναι ο φυσικός χυμός.
  • Για την αντιμετώπιση της υποτροπιάζουσας κυστίτιδας η ποσότητα που πρέπει να καταναλωθεί είναι 2 με 3 ποτήρια την ημέρα συγχρόνως. Ποσότητα που λαμβάνεται από περίπου μισό κιλό φυσικών καρπών.
  • Για την πρόληψη της κυστίτιδας πρέπει να λαμβάνονται περίπου 1 με 2 ποτήρια χυμού σε καθημερινή βάση για πολλές εβδομάδες.

Γίνεται αντιληπτό πως η ποσότητα φρέσκου κράνμπερι που απαιτείται καθημερινά είναι αρκετά μεγάλη. Επομένως, αυτός ο τρόπος πρόσληψης δεν είναι ιδιαιτέρως πρακτικός, καθώς η προμήθεια φυσικών καρπών από το εμπόριο δεν είναι εύκολη λόγω της μικρής διαθεσιμότητας.

  1. Η πιο σωστή πρόταση ένταξης του κράνμπερι στην καθημερινή μας ζωή είναι η λήψη φυσικού συμπληρώματος διατροφής, που περιέχει συμπυκνωμένο εκχύλισμα του καρπού. Με το συμπλήρωμα εφοδιάζουμε εύκολα τον οργανισμό μας με την απαραίτητη ποσότητα κράνμπερι για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της κυστίτιδας. Κύριο χαρακτηριστικό του συμπληρώματος διατροφής είναι η εξειδίκευση, αφού περιέχει σε συμπυκνωμένη μορφή το σύνολο των ευεργετικών συστατικών για την αντιμετώπιση της κυστίτιδας. Επιπλέον, λόγω της έλλειψης ποιοτικών χαρακτηριστικών της σύγχρονης διατροφής, το συμπλήρωμα εξασφαλίζει την ασφάλεια και την ποιότητα, δύο παράγοντες για τους οποίους κάθε άνθρωπος ανησυχεί. Λόγω του γεγονότος ότι το κράνμπερι είναι το ίδιο αποτελεσματικό με την αντιβίωση για την πρόληψη της υποτροπιάζουσας κυστίτιδας , το φυσικό συμπλήρωμα μπορεί να την αντικαταστήσει. Συνιστάται να λαμβάνετε το κράνμπερι, σκόμα και για αντιμετώπιση της λοίμωξης πάντα παράλληλα με την παρακολούθηση του γιατρού σας και τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

cranberry 4

Η λήψη του συμπληρώματος διατροφής αποτελεί την πρακτική φυσική λύση για την πρόληψη της υποτροπιάζουσας ουρολοίμωξης. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε το κατάλληλο σκεύασμα, ως προς την περιεκτικότητά του σε κράνμπερυ, τις πιθανές κλινικές εφαρμογές του και την αποτελεσματικότητά του. Κάντε λοιπόν σύμμαχο το φυσικό συμπλήρωμα διατροφής κράνμπερι για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος.

protinomena_title

Κράνμπερι

Φρούτο πλούσιο σε προανθοκυανιδίνες, η λήψη των οποίων δρα προστατευτικά στο ουροποιητικό σύστημα. cranberry
cranberry_juice

Βιβλιογραφία:

Sobota AE.; Inhibition of bacterial adherence by cranberry juice: potential use for the treatment of urinary tract infections, J Urol., 1984, 131(5), 1013-6.

Jerry Avorn, MD; Mark Monane, MD, MS; Jerry H. Gurwitz, MD; Robert J. Glynn, PhD; Igor Choodnovskiy; Lewis A. Lipsitz, MD, Reduction of Bacteriuria and Pyuria After Ingestion of Cranberry Juice, Journal of American Medical Association, 1994, 271(10), 751-754

Stothers L.;A randomized trial to evaluate effectiveness and cost effectiveness of naturopathic cranberry products as prophylaxis against urinary tract infection in women, J Urol, 2002, 9(3), 1558-62.

Jepson RG;, Williams G; Craig JC.; Cranberries for preventing urinary tract infections, Cochrane Database Syst Rev, 2012