Μήνας μετάβασης και νέας αρχής, ο Σεπτέμβρης σηματοδοτεί την έναρξη του φθινοπώρου και όπως κάθε εποχή, έτσι και αυτή έχει τα δικά της φρούτα και λαχανικά. Αν θέλουμε να τα απολαμβάνουμε όσο πιο φρέσκα και θρεπτικά γίνεται, τότε καλό θα είναι να τα καταναλώνουμε στην  ‘’ώρα’’ τους!

Από το καλάθι του μήνα δε θα πρέπει να λείπουν…

Μήλα

Συναντώνται σε περίπου 7.500 διαφορετικές ποικιλίες και είναι από τα σημαντικά φρούτα με αρκετές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Τα μήλα συνδυάζουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και πολυφαινόλες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μία από τις φυτικές ίνες που βρίσκεται σε υψηλή ποσότητα στα μήλα είναι η πηκτίνη, ένας δομικός πολυσακχαρίτης. Έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη, ένα από αυτά είναι η καρδιαγγειακή υγεία και η πιθανή πρόληψη σχετικών παθήσεων, όπως η υψηλή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Με περίπου 100 θερμίδες και 4.4gφυτικών ινών που αποδίδει ένα μέτριου μεγέθους μήλο, αποτελεί ένα από τα καλύτερα σνακ της φύσης.

Αχλάδια

Έχουν πλούσιο θρεπτικό περιεχόμενο και λίγες θερμίδες! Διαθέτουν σημαντικό ποσοστό φυτικών ινών, ενώ παράλληλα περιέχουν αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες, όπως χαλκό, σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Απαντώνται και αυτά σε πολλές ποικιλίες, με τις πιο γνωστές να είναι τα κρυστάλλια, οι κοντούλες και τα βουτυράτα. Ανάλογα με την ποικιλία έχουν διαφορετικό χρώμα και γεύση.

Σταφύλια

Αυτήν την περίοδο βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους! Τα σταφύλια είναι μία πλούσια πηγή μικροθρεπτικών στοιχείων. Συγκεκριμένα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, C, Κ, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο. Περιέχουν, επίσης, σημαντικές ποσότητες σε φλαβονοειδή, ενώσεις που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών παθήσεων. Μία ουσία με τέτοια δράση είναι η ρεσβερατρόλη, η οποία βρίσκεται κυρίως στη φλούδα των σταφυλιών και ιδιαίτερα των κόκκινων.

Ρόδι

Οι βρώσιμοι σπόροι του ροδιού είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και πολλές βιοδραστικές ουσίες. Τα φυτοχημικά συστατικά που διαθέτει έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, περιέχει ελλαγιταννίνες, μία ομάδα βιοδραστικών πολυφαινολών, με πιο γνωστές τις πουνικαλαγίνες. Άλλα αντιοξειδωτικά, που περιέχει, είναι το πουνικικό οξύ, οι ανθοκυανίνες και οι φλαβονόλες. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα, τα οποία βοηθούν στην καλή ροή του αίματος και στην καλύτερη σωματική επίδοση.

Μπρόκολο

Το φθινόπωρο είναι η κατεξοχήν εποχή του μπρόκολου! Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Cκαι φολικό οξύ, το οποίο μεταξύ άλλων συμβάλλει στην παραγωγή ερυθροκυττάρων, καθώς και στη σωστή ανάπτυξη των ιστών του σώματος. Είναι, επίσης, μία καλή πηγή φυτικών ινών, ενώ η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με πιθανή μείωση εμφάνισης διαφόρων ασθενειών.

Κουνουπίδι

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο, για αυτό και διαθέτουν πολλά κοινά θρεπτικά στοιχεία, με ένα από αυτά να είναι το θείο. Η σουλφοραφάνη, μια ένωση του θείου που περιέχεται και στα δύο αυτά λαχανικά, έχει σημαντική αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Σύμφωνα με μελέτες, έχει συσχετισθεί με τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων και την κατάλληλη γονιδιακή έκφραση. Το κουνουπίδι συναντάται συχνά σε 2 χρωματισμούς, μωβ και άσπρο, αλλά ανεξαρτήτως χρώματος, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες A, C, φολικό, ασβέστιο και φυτοχημικές ενώσεις.

Παντζάρια

Εκτός από βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, τα παντζάρια περιέχουν νιτρικά ιόντα και φυτοχημικές ουσίες, που έχουν συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, και όχι άδικα. Σύμφωνα με μελέτες, τα νιτρικά συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Στο σώμα μας, τα νιτρικά μετατρέπονται σε οξείδιο του αζώτου, ένα μόριο που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας έτσι πτώση της αρτηριακής πίεσης. Η κατανάλωσή τους, επίσης, μπορεί να ενισχύσει την αθλητική απόδοση, καθώς βελτιώνουν την αξιοποίηση του οξυγόνου στα κύτταρα.

Γλυκοπατάτες

Με καταγωγή από τη Ν. Αμερική και ποικίλους χρωματισμούς στη φλούδα και στη σάρκα της, η γλυκοπατάτα είναι μία τροφή πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα, παρέχει μεγάλο ποσοστό βιταμίνης Α, β-καροτένιου, βιταμίνης Cκαι φυτικών ινών. Αποτελεί μία εναλλακτική επιλογή της πατάτας, καθώς έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Απολαύστε τα δώρα της φύσης στην εποχή τους! Το καθένα έχει να σας προσφέρει διαφορετικά συστατικά, απαραίτητα για την καθημερινή θρέψη και προστασία του οργανισμού. Μη σταθείτε τόσο στον υπολογισμό των θερμίδων, γιατί έρχονται σε δεύτερη μοίρα όταν πρόκειται για φρούτα και λαχανικά, αφού ο στόχος τους είναι να καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.

Μπορείτε να τα εντάξετε στη διατροφή σας κάνοντας τους συνδυασμούς που επιθυμείτε.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της VitaminsAcademy

Βιβλιογραφία:

1) J. L. Slavin et al. (2012) Health Benefits of Fruits and Vegetables, Advances in Nutrition, 3 (4), 505-516, 10.3945/an.112.002154
2) A. R.Vincente et al. (2014) Nutritional Quality of Fruits and Vegetables, Postharvest Handling(Third Edition)A Systems Approach, Academic Press, 69-122.
3) https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-sweet-potatoes (τελευταία επίσκεψη: 05/09/2018)
4) https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-beets#section2 (τελευταία επίσκεψη: 05/09/2018)