Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η ζήτηση για προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης των χεριών και των χώρων, όπως γέλες (gel), μαντηλάκια, σπρέι επιφανειών έχει αυξηθεί θεαματικά λόγω της πανδημίας από τον κορωνοϊό COVID-19. Κατά συνέπεια, η προσφορά σε αυτά βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, με την αγορά να κατακλύζεται από πληθώρα σχετικών προϊόντων.

Το ερώτημα, όμως, που συχνά τίθεται είναι το εξής: «Είναι όλα απολυμαντικά;» Κάποια από αυτά στοχεύουν στην καθαριότητα και στην περιποίηση του δέρματος ή την καθαριότητα των χώρων ενώ άλλα αναφέρουν ότι απολυμαίνουν και έχουν δράση έναντι συγκεκριμένων μικροοργανισμών. Ας τα γνωρίσουμε, λοιπόν, καλύτερα, μιας και έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τρεις διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων:

Α) Τα προϊόντα που διατίθενται κατά κύριο λόγο ή αποκλειστικά με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως καλλυντικά, δηλαδή για τον καθαρισμό και τον καλλωπισμό του δέρματος και καλύπτονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1223/2009. Σε αυτά ανήκουν, για παράδειγμα, gel, διαλύματα ή εμποτισμένα μαντηλάκια που διαθέτουν ως δευτερεύοντα ισχυρισμό την ήπια αντισηπτική δράση.

Β) Τα προϊόντα που περιέχουν σάπωνες ή/και άλλες επιφανειοδραστικές ουσίες και προορίζονται για διαδικασίες πλύσης και καθαρισμού και χαρακτηρίζονται ως απορρυπαντικά ή παρασκευάσματα καθαρισμού οικιακής χρήσης. Αυτά δύνανται να βρίσκονται σε οποιαδήποτε μορφή (υγρό, σκόνη, πολτός, ράβδοι, ταμπλέτες, τεμάχια, σπρέι κ.λ.π.) και να διατίθενται στην αγορά ή να χρησιμοποιούνται στις οικίες ή για σκοπούς ιδρυμάτων ή για βιομηχανικούς σκοπούς.

Γ) Τα προϊόντα που περιέχουν δραστική ουσία και διατίθενται με κύριο σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως βιοκτόνα, δηλαδή για την καταπολέμηση επιβλαβών οργανισμών, και, ως εκ τούτου, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας για τα βιοκτόνα και του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 528/2012. Για παράδειγμα, προϊόντα που προβάλλουν ισχυρισμούς ότι βελτιώνουν τη δημόσια υγεία μέσω της καταπολέμησης μολυσματικών οργανισμών, όπως ότι «απολυμαίνουν», «σκοτώνουν τα βακτήρια ή/και τους ιούς».

Τι είναι τα βιοκτόνα;

Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό τους στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι «κάθε ουσία ή μείγμα που περιέχει, παράγει ή αποτελείται από μια ή περισσότερες δραστικές ουσίες και προορίζεται να καταστρέφει, να εμποδίζει, να καθιστά αβλαβή, να προλαμβάνει τη δράση ή να ασκεί άλλη περιοριστική δράση σε οποιονδήποτε επιβλαβή οργανισμό με οποιοδήποτε μέσο πέραν της απλής φυσικής ή μηχανικής δράσης».

Τα βιοκτόνα διακρίνονται σε ομάδες, οι οποίες περιλαμβάνουν διαφορετικούς τύπους προϊόντων, ανάλογα με τη δράση και τη σκοπούμενη χρήση τους. Από αυτές, εκείνη που συγκεντρώνει το περισσότερο ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό, λόγω της τρέχουσας εξάπλωσης της COVID-19, είναι η ομάδα των απολυμαντικών.

Στην ομάδα των απολυμαντικών ανήκουν, μεταξύ άλλων, δύο τύποι προϊόντων που πλέον χρησιμοποιούμε καθημερινά για την προστασία της υγείας μας.

Τύπος προϊόντων 1: Υγιεινή του ανθρώπου

Τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας είναι βιοκτόνα για την υγιεινή του ανθρώπου, χρησιμοποιούμενα επάνω στο ανθρώπινο δέρμα με πρωταρχικό σκοπό την απολύμανση του δέρματος.

Τύπος προϊόντων 2: Απολυμαντικά και φυκοκτόνα που δεν προορίζονται για άμεση εφαρμογή στους ανθρώπους

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων, προϊόντα χρησιμοποιούμενα για την απολύμανση επιφανειών, υλικών, εξοπλισμού και ειδών επίπλωσης που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τρόφιμα. Οι τομείς χρήσης περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, συστήματα κλιματισμού, τοίχους και δάπεδα ιδιωτικών, δημόσιων και βιομηχανικών χώρων, καθώς και άλλων χώρων επαγγελματικής δραστηριότητας.

Νόμιμη κυκλοφορία βιοκτόνων

Η διάθεση των βιοκτόνων στην αγορά γίνεται μετά από έκδοση σχετικής άδειας κυκλοφορίας του Ε.Ο.Φ. Το τελευταίο διάστημα, αρκετά είναι τα προϊόντα που αποσύρονται από την αγορά, καθότι ισχυρίζονται βιοκτόνο δράση, χωρίς να έχουν λάβει την έγκριση του Ε.Ο.Φ. Για αυτό, είναι σημαντικό κατά την προμήθεια απολυμαντικών να προσέχετε αν πρόκειται για αδειοδοτημένα βιοκτόνα.

Μένουμε ασφαλείς!

Δεν φοβόμαστε – Προστατευόμαστε – Ασπίδα μας, η γνώση!

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Αντισηπτική δράση

Απολυμαντικά προϊόντα για καθημερινή προστασία από τα μικρόβια. Παράγονται στην Ελλάδα.

 

Βιβλιογραφία:

  1. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 528/2012 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 22ας Μαΐου 2012 σχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση βιοκτόνων