Η έναρξη του φθινοπώρου είναι πλέον επίσημη με ολόκληρο τον πλανήτη να βρίσκεται υπό την απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού. Βιώνουμε ήδη το δεύτερο κύμα διάδοσης και πολλοί επιστήμονες και επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το πρώτο. Ο κοινωνικός ιστός, η εργασία, η εκπαίδευση βγάζουν τους ανθρώπους από το σπίτι και η πιθανότητα διάδοσης αυξάνεται, άρα πως θα προστατευθούμε;

Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων είναι πιθανό να γεννήσουν έντονη ανησυχία και άγχος στους περισσότερους από εμάς. Όμως, αντί να μας πιάνει πανικός, είναι προτιμότερο να ενισχύσουμε την προετοιμασία μας για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Ένα από τα πιο βασικά βήματα αποφυγής της μετάδοσης του κορωνοϊού είναι η εφαρμογή των προληπτικών υγειονομικών μέτρων προστασίας, όπως π.χ. η χρήση της μάσκας, η διατήρηση των αποστάσεων και η σχολαστική καθαριότητα. Εξίσου όμως σημαντικό βήμα απέναντι στην ανεξέλεγκτη διάδοσή του αποτελεί και η θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Το ανοσοποιητικό είναι το σύστημα που υπερασπίζεται το σώμα μας από τους παθογόνους εισβολείς, δηλαδή από τους ιούς, τις τοξίνες και τα βακτήρια. Η διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος όλο το χρόνο είναι το κλειδί για την πρόληψη των λοιμώξεων και των ασθενειών.

Η εφαρμογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής, δηλαδή να καταναλώνουμε θρεπτικά τρόφιμα, να κοιμόμαστε αρκετά και να ασκούμαστε τακτικά είναι ο τρόπος που ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού. Όμως, επιπλέον έρευνες έδειξαν ότι η συμπλήρωση με ορισμένες βιταμίνες μπορεί να βελτιώσει την ανοσοαπόκριση και συνεπώς να προστατεύσει από ασθένειες.

Ποιες είναι οι βιταμίνες που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος;

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ένα λιποδιαλυτό θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την υγεία και τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Και αυτό γιατί έχει την ιδιότητα να ενισχύει την αμυντική δράση των λευκών αιμοσφαιρίων απέναντι στις λοιμώξεις και να μειώνει τη φλεγμονή προωθώντας την ανοσοαπόκριση. Παράγεται μεν στο δέρμα με την επίδραση του ήλιου, αλλά παρ’ όλα αυτά … Μπορεί να μετρηθεί με μια απλή αιματολογική εξέταση.

Πολλοί άνθρωποι, όμως, εμφανίζουν ανεπάρκεια σε αυτή τη σημαντική βιταμίνη, μια κατάσταση ικανή να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων του κορωνοϊού, του ιού της γρίπης και της πνευμονίας.

Σε μια πρόσφατη κλινική μελέτη σε 11.321 άτομα, η συμπλήρωση με βιταμίνη D μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων, όχι μόνο στα άτομα με ανεπάρκεια, αλλά και στα άτομα με επαρκή επίπεδα αυτής της βιταμίνης.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη χορήγηση βιταμινών αναφέρουν ότι η πρόσληψη 1.000 – 4.000 IU βιταμίνης D ανά ημέρα επαρκεί για τους περισσότερους ανθρώπους. Αντίθετα, σε όσους εμφανίζουν σοβαρή ανεπάρκεια απαιτούνται πολύ υψηλότερες δόσεις.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ίσως το πιο δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής που λαμβάνεται για την προστασία από λοιμώξεις λόγω του σημαντικού της ρόλου στην υγεία του ανοσοποιητικού.

Αυτή η βιταμίνη υποστηρίζει τη λειτουργία διαφόρων ανοσοκυττάρων και ενισχύει την ικανότητά τους να προστατεύουν από μολύνσεις. Λειτουργεί, επίσης, ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Η συμπλήρωση με βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος.

Μια μεγάλη ανασκόπηση 29 μελετών σε 11.306 άτομα έδειξε ότι η τακτική συμπλήρωση με βιταμίνη C με μέση δόση 1-2 γραμμάρια την ημέρα μείωσε τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 8% σε ενήλικες και 14% στα παιδιά.

Το ανώτερο όριο ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C είναι 2.000 mg. Επομένως, η ημερήσια δόση συμπληρωματικής λήψης κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 250 και 1.000 mg.

Όσο, λοιπόν, πλησιάζουμε προς τον χειμώνα καλό είναι να φροντίσουμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας καταναλώνοντας βιταμίνες D και C, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα κρυολογήματα. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα βιταμινών, είναι όμως σημαντικό να επιλέγουμε συμπληρώματα που πραγματικά ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Συμβουλευόμαστε τον φαρμακοποιό μας και επιλέγουμε αυτά που εκτός από αποτελεσματική δράση, έχουν ωραία γεύση και εμπεριέχουν φυσικά γλυκαντικά.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

C 1000mg + D3 1000iu

Βιταμίνες C και D3 που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Βιβλιογραφία

  1. Lindsay B. Nicholson, “The immune system”, Essays Biochem. 2016 Oct 31; 60(3): 275–301. doi: 1042/EBC20160017
  2. Mayte MedranoEstrella Carrillo-CruzIsabel Montero, and Jose A Perez-Simon, “Vitamin D: Effect on Haematopoiesis and Immune System and Clinical Applications”, Int J Mol Sci. 2018 Sep; 19(9): 2663. doi: 3390/ijms19092663
  3. Adrian R Martineau et all, “Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory infections: individual participant data meta-analysis”, Health Technol Assess, 2019 Jan;23(2):1-44. doi: 10.3310/hta23020.
  4. https://www.vitaminsacademy.gr/covid19-vitamin-d/ (τελευταία ενημέρωση 22/9/2020)
  5. Anitra C CarrSilvia Maggini, “Vitamin C and Immune Function”, Nutrients 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211.
  6. Harri HemiläElizabeth Chalker, “Vitamin C for preventing and treating the common cold”, Cochrane Database Syst Rev 2013 Jan 31;(1):CD000980. doi: 10.1002/14651858.CD000980.pub4.