Για να χάσει κανείς βάρος, θα πρέπει οι θερμίδες που παίρνει από τις τροφές να είναι λιγότερες από αυτές που «καίει». Γι’ αυτό και η άσκηση θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλλει σε αυτόν το στόχο, καθώς βοηθά να καίγονται επιπλέον θερμίδες. Ωστόσο, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η γυμναστική από μόνη της δεν είναι αποτελεσματική στην απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αθλητικές δραστηριότητες αυξάνουν την αίσθηση της πείνας σε μερικούς ανθρώπους. Έτσι, καταλήγουν να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες από αυτές που έκαψαν κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Τελικά πρέπει να γυμναζόμαστε για να αδυνατίσουμε; Ας ρίξουμε μια ματιά στο παρακάτω άρθρο.

Η άσκηση έχει ισχυρά οφέλη για την υγεία

Ένας αθλητικός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, παχυσαρκία, οστεοπόρωση κ.α. Η γυμναστική συμβάλλει επίσης στη ψυχική υγεία και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους και τη χαλάρωση. Επομένως, ακόμα και αν δεν είναι αποτελεσματική στην απώλεια βάρους, η άσκηση εξακολουθεί να έχει εξίσου ή και περισσότερο σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό.

Στοχεύστε στην απώλεια λίπους, όχι στην απώλεια βάρους

Πολλές φορές όταν στοχεύουμε στην απώλεια βάρους, μειώνουμε μόνο την πρόσληψη θερμίδων χωρίς να συνδυάζουμε κάποια μορφής άσκησης. Τότε, είναι πιθανόν να χάνεται και μυς εκτός από λίπος. Όταν μειώνονται οι θερμίδες, το σώμα αναγκάζεται να καίει πρωτεΐνες των μυών πέρα από τα αποθέματα λίπους.

Ένα πρόγραμμα γυμναστικής παράλληλα με μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποτρέψει την απώλεια μυικής μάζας. Έτσι, ακόμα κι αν δεν χάνουμε βάρος, μπορεί να χάνουμε λίπος και να χτίζουμε μυς. Επομένως, καλό είναι ενίοτε να μετρούμε τις διαστάσεις της μέσης και το ποσοστό σωματικού λίπους, γιατί η ζυγαριά δε λέει πάντα την αλήθεια…

Κι αν δεν προλαβαίνω να ασκηθώ;

Αν όμως είστε από αυτούς που θέλουν να αδυνατίσουν, αλλά δεν μπορούν να εντάξουν τη γυμναστική στο πρόγραμμά τους, τότε ο καλύτερος τρόπος είναι να δώσετε βάρος στη σωστή διατροφή.

Η φύση διαθέτει ποικίλες πηγές θρεπτικών συστατικών, πολλά από τα οποία μελετώνται για τις επιδράσεις τους στο σωματικό λίπος. Τέτοιες πηγές είναι τα εσπεριδοειδή φρούτα, όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπ φρουτ και το σαγκουίνι. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως η εσπεριδίνη και η ναριγκίνη, τα οποία στην κυριολεξία ξεκλειδώνουν το λίπος του σώματος. Το γκουαρανά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη που αυξάνει την εγρήγορση, ενισχύει το μεταβολισμό και βοηθάει στην καύση του λίπους.

Τα εκχυλίσματα φυσικών συστατικών προκύπτουν μετά από ειδική επεξεργασία των φρούτων, γι’ αυτό μπορεί κανείς να τα βρει κυρίως σε συμπληρώματα διατροφής. Επιλέξτε εξειδικευμένες συνθέσεις που περιέχουν εκχυλίσματα εσπεριδοειδών και γκουαρανά σε συνδυασμό με χολίνη, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β6 και χρώμιο. Τα τελευταία αποτελούν μικροθρεπτικά συστατικά με ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση του λίπους και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Εκχύλισμα Εσπεριδοειδών

Σε συνδυασμό με άλλα φυσικά και μικροθρεπτικά συστατικά, που συμβάλλουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού και στην καύση του λίπους.

 

Βιβλιογραφία

1. Hills AP, Street SJ, Byrne NM, Physical Activity and Health: «What is Old is New Again», Adv Food Nutr Res. 2015;75:77-95. doi: 10.1016/bs.afnr.2015.06.001. Epub 2015 Aug 7.

2. Frank W. Booth, Christian K. Roberts, and Matthew J. Laye, Lack of exercise is a major cause of chronic diseases, Compr Physiol. 2012 Apr; 2(2): 1143–1211, doi: 10.1002/cphy.c110025

3. Wang CWChan CHHo RTChan JSNg SMChan CL, Managing stress and anxiety through qigong exercise in healthy adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials., BMC Complement Altern Med. 2014 Jan 9;14:8. doi: 10.1186/1472-6882-14-8.

4. Chaston TBDixon JBO’Brien PE., Changes in fat-free mass during significant weight loss: a systematic review., Int J Obes (Lond). 2007 May;31(5):743-50. Epub 2006 Oct 31.

5. Tipton KDWolfe RR., Exercise, protein metabolism, and muscle growth., Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2001 Mar;11(1):109-32.

6. Swift DL1, Johannsen NM2, Lavie CJ3, Earnest CP4, Church TS5., The role of exercise and physical activity in weight loss and maintenance., Prog Cardiovasc Dis. 2014 Jan-Feb;56(4):441-7. doi: 10.1016/j.pcad.2013.09.012. Epub 2013 Oct 11.