Βρισκόμαστε στην κορύφωση των ημερών για τον εορτασμό του Πάσχα, την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών. Εν μέσω, όμως, της πανδημίας του κορωνοϊού, σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει γιορτές. Η πρωτεύουσα είναι γεμάτη κόσμο που παραμένει μέσα στο σπίτι, τα μαγαζιά κλειστά χωρίς στολισμένες βιτρίνες, οι εκκλησίες σιωπηρές… Ακόμα και ο καιρός,  μέχρι πρότινος είχε κρατήσει τη χειμερινή του διάθεση.

Ωστόσο, ακόμη και σε ένα Πάσχα ιδιαίτερο, με το social distancing να κυριαρχεί, καλό είναι να μην ξεχνάμε τις παραδόσεις. Όπως συστήνουν και οι ψυχολόγοι, είναι σημαντικό να κάνουμε πράγματα που μας κρατάνε όσο πιο κοντά στην κανονικότητα που είχαμε και έχουμε συνηθίσει.

Μια, λοιπόν, από αυτές τις παραδόσεις είναι και τα πασχαλινά κουλουράκια –ένα κλασικό έδεσμα που συνοδεύει τον πρωινό και απογευματινό καφέ της Ανάστασης. Βέβαια, ο εγκλεισμός στο σπίτι και η ακινησία μας έχουν ήδη οδηγήσει σε διατροφικά ατοπήματα, ενώ η απαγόρευση της Θείας Κοινωνίας αποτέλεσε αντικίνητρο για τη νηστεία.

Προβληματισμός τέλος! Γιατί εδώ θα σας προτείνουμε υγιεινές και ταυτόχρονα απολαυστικές  συνταγές για τα πασχαλινά κουλουράκια.

Κουλουράκια βουτύρου (90 θερμίδες/κουλουράκι)

Συστατικά

  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ baking powder
  • ½ κ.γ baking soda
  • ¼ κ.γ αλάτι
  • ½ φλιτζάνι αλάτι
  • ¼ του φλιτζανιού βούτυρο, μαλακό
  • 1 βανίλια
  • 1 μεγάλο αυγό

Για το γλάσο:

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
  • 3 κ.σ γάλα με 0% λιπαρά
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το baking powder, τη baking soda και το αλάτι και ανακατεύουμε
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη με το βούτυρο και τα χτυπάμε με το μίξερ. Προσθέτουμε τη βανίλια και το αυγό
  • Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη
  • Κόβουμε τα κουλουράκια με κουπάτ σε διάφορα πασχαλινά σχέδια
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 8 περίπου λεπτά
  • Αφήνουμε να κρυώσουν 1-2 λεπτά και τα αφαιρούμε από το ταψί

Για το γλάσο

  • Χτυπάμε τα υλικά για το γλάσο στο μίξερ.
  • Απλώνουμε επάνω από τα κουλουράκια

Πασχαλινά κουλουράκια με στέβια

Συστατικά

  • 250 γρ βούτυρο
  • 80 γρ  stevia κρυσταλλική σε αναλογία 1:3
  • 2 αυγά
  • χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γλ. σόδα
  • μια πρέζα αλάτι
  • 650 με 700 γρ αλεύρι Ντίνκελ ολικής (ανοιχτόχρωμο)

Εκτέλεση

  • Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το βούτυρο  μαζί με την στέβια και χτυπάμε για 3 λεπτά
  • Συνεχίζουμε ρίχνοντας ένα-ένα τα αυγά, το ξύσμα πορτοκάλι, τις βανίλιες, το αλάτι και τον χυμό από τα 2 πορτοκάλια.
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι
  • Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά-σιγά στο μπολ του μίξερ
  • Χτυπάμε έως να γίνει μια ωραία ζύμη
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C
  • Σε μια λαμαρίνα στρώνουμε μια λαδόκολλα και τοποθετούμε τα κουλουράκια αφού τα έχουμε πλάσει σε ωραία σχέδια
  • Σπάμε 1 αυγό σε ένα μπολ και βάζουμε και ελάχιστο νερό. Με ένα πινέλο τα περνάμε από πάνω
  • Ψήνουμε για 20-25 λεπτά

Φτιάχνουμε νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια με λίγες θερμίδες. Μπαίνουμε σε γιορτινό κλίμα παρέα με τους μικρούς μας μάγειρες, χωρίς όμως διατροφικές υπερβολές.

Αυτό το Πάσχα μένουμε σπίτι, μένουμε κοντά στην παράδοση.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy.

Πηγές:

  1. https://www.tlife.gr/syntages/light-pasxalina-koulourakia/126782/(τελευταία ενημέρωση 14/4/2020)
  2. https://syntagesgiadiabitikoys.blogspot.com/2016/04/blog-post_24.html /(τελευταία ενημέρωση 14/4/2020)