Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι γονείς εργάζονται από το σπίτι και τα παιδιά κάνουν εξ αποστάσεως μαθήματα. Και ενώ γίνεται προσπάθεια προσαρμογής στις νέες συνθήκες, έφτασε το Πάσχα χωρίς να το καταλάβουμε. Συνήθως, τέτοιες μέρες θα ξεκινούσαν οι προετοιμασίες και τα πρώτα ψώνια που απαιτούν οι παραδόσεις. Κάποιοι θα επισκέπτονταν τα εποχικά καταστήματα, ενώ άλλοι θα έκαναν τις αγορές τους από το διαδίκτυο.

Όμως, η σημερινή πραγματικότητα βρίσκει τα καταστήματα κλειστά και τις on line αποστολές με πολυήμερες καθυστερήσεις. Έχει φέρει αλλαγές και σε άλλες παραδόσεις του Πάσχα, όπως η εκκλησία, η εκδρομή στο χωριό, το σούβλισμα του οβελία και οι μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Ίσως τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ, οι οικογένειες να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους για να κρατήσουν τις παραδόσεις του Πάσχα ζωντανές, ώστε τα μέλη τους να μη χάσουν το ενδιαφέρον τους για τις γιορτές και να μην απογοητευτούν. Αλλά πώς θα το πετύχουν αυτό;

Παρακάτω είναι μερικές ιδέες για ένα Πάσχα ασφαλές από τον κορωνοϊό…

Χρησιμοποιήστε τις on line υπηρεσίες της εκκλησίας

Μια παγκόσμια πανδημία δεν θα σταματήσει την εκκλησία να γιορτάσει μαζί με τους πιστούς της. Οι εκκλησίες προσαρμόζονται και θα μπορεί κανείς να παρακολουθεί σε απευθείας σύνδεση τη Θεία Λειτουργία. Η ανάσταση του Ιησού και το Θείο Πάσχα θα φέρουν ένα μήνυμα ελπίδας και νίκης.

Στηρίξτε τις μικρές επιχειρήσεις

Συνήθως αυτές τις ημέρες θα γινόταν ένας πανικός στα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα εμπορικά. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έδιναν τη δυνατότητα ηλεκτρονικών αγορών και εξακολουθούν να την παρέχουν. Όμως και οι μικρές επιχειρήσεις είναι γεμάτες από καλούδια του Πάσχα και υποφέρουν από την έλλειψη κίνησης των πελατών. Πολλές από αυτές έχουν ήδη προσαρμοστεί και προσφέρουν πλέον on line αγορές και κρατήσεις.

Μαγειρέψτε με παρέα … από απόσταση

Η συνομιλία μέσω βιντεοκλήσης είναι μια έξυπνη ιδέα για δει κανείς τον τρόπο μαγειρέματος και να δεχτεί συμβουλές και μυστικά μαγειρικής. Δημιουργήστε συνταγές με φαντασία που θα τις μοιραστείτε με τους φίλους σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πειραματιστείτε με συνταγές για γλυκίσματα, όπως τα μπισκότα, καθώς είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για να συμπεριλάβετε τα παιδιά και να τα κρατάτε σε μια δημιουργική απασχόληση.

Διατηρήστε τον οικογενειακό χαρακτήρα των γιορτών

Μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη απώλεια για την κάθε οικογένεια θα είναι η αδυναμία να αγκαλιάσουν και να περάσουν προσωπικό χρόνο με τους αγαπημένους της ανθρώπους. Ωστόσο, πολλές οικογένειες θα συναντηθούν από απόσταση. Μέσω διαδικτύου και ζωντανών συνομιλιών μπορούμε να «ενώσουμε» το πασχαλινό μας τραπέζι. Δεν ξεχνάμε τους ηλικιωμένους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Μένουμε μακριά τους, αλλά επικοινωνούμε μαζί τους καθημερινά. Αν είναι εφικτό, την ημέρα του Πάσχα τους πηγαίνουμε ένα πασχαλινό καλάθι γεμάτο φαγητά και γλυκίσματα.

Όλοι γνωρίζουν και συμφωνούν ότι ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί αρκετά αυτή την άνοιξη. Για τις οικογένειες, όμως, που γιορτάζουν το Πάσχα, οι παραδόσεις πρέπει να τηρηθούν και να συνεχιστούν.

«Μένουμε σπίτι», μένουμε ενωμένοι και υγιείς.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy.