Το επιπλέον σωματικό λίπος είναι ένα εμπόδιο για  το σώμα μας ειδικά όταν αποθηκεύεται στη μέση, στους μηρούς και στους γλουτούς. Οι παράγοντες που ευνοούν τη συσσώρευση του τοπικού λίπους και την αύξηση του σωματικού βάρους είναι το φύλο, η ηλικία, η γενετική και ο τρόπος ζωής. Για παράδειγμα, οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό λίπους σε σχέση με τους άντρες. Επίσης, οι γυναίκες κατά την αναπαραγωγική τους ηλικία συνήθως αποθηκεύουν το επιπλέον λίπος στην περιοχή των μηρών, ενώ κατά την εμμηνόπαυση το λίπος συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς.

Ο λόγος που αποθηκεύουμε το λίπος είναι γιατί όταν τρώμε περισσότερες θερμίδες από όσες καίμε με την άσκηση, τότε αυτές οι επιπλέον θερμίδες πρέπει κάπου να πάνε. Το λίπος στα κύτταρα βρίσκεται υπό τη μορφή τριγλυκεριδίων, τα οποία είναι αποθηκευμένα λιπαρά οξέα που το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει για ενέργεια. Τα τριγλυκερίδια, πριν καούν για την παραγωγή ενέργειας, διασπώνται σε ελεύθερα λιπαρά οξέα και γλυκερόλη. Αυτά με τη σειρά τους εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Το κλειδί για την αποτελεσματική καύση λίπους και απώλεια βάρους δε θα μπορούσε να είναι άλλο από τη συστηματική άσκηση και την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Η επίτευξη, όμως, του στόχου αυτού απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Εστιάζοντας, λίγο περισσότερο στη διατροφή είναι εύκολο να βρει κανείς συστατικά που επιταχύνουν την καύση του λίπους. Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν υπάρχουν διατροφικά συστατικά που μπορούν να δεσμεύσουν μεγάλο μέρος του λίπους από τα γεύματα που καταναλώνουμε καθημερινά;

Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς την ύπαρξη τέτοιων τροφίμων, ειδικά στην ελληνική αγορά. Και όμως, τέτοιο τρόφιμο υπάρχει και η προέλευσή του είναι από μία ήπειρο πολύ κοντινή στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας. Πρόκειται για το Baobab, ένα θρεπτικό φρούτο που περιέχει πλήθος βιταμινών και μετάλλων και προέρχεται από το δέντρο Βaobab της Αφρικής,  γνωστό και ως το ‘’δέντρο της ζωής’’. Είναι  χαμηλό σε λιπαρά και σάκχαρα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ διαθέτει σημαντικές πρεβιοτικές ιδιότητες. Το Baobab θεωρείται άριστο αντιοξειδωτικό και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη C. Εκτός από την πλούσια θρεπτική του αξία, το Baobab σύμφωνα με μελέτες ενισχύει την ανανέωση των κυττάρων, καθυστερεί τη διαδικασίας της γήρανσης ενώ παράλληλα προστατεύει ενάντια σε φλεγμονώδεις παθήσεις.

Οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το μίγμα φυτικών ινών του BAOBAB δεσμεύει τα λίπη της διατροφής στο στομάχι για να παράγει ένα σταθερό σύμπλεγμα λίπους-φυτικών ινών. Συνεπώς, τα διαιτητικά λίπη δεν απορροφώνται διαμέσου της πεπτικής οδού και αποβάλλονται ως σύμπλεγμα λίπους-φυτικών ινών διαμέσου της φυσικής οδού αποβολής του οργανισμού. Σε συνδυασμό με μία δίαιτα μειωμένων θερμίδων και κατάλληλη φυσική δραστηριότητα, το μίγμα φυτικών ινών του φρούτου BAOBAB μπορεί  να βοηθήσει στη μείωση του λίπους.

Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να εντάξουμε στη διατροφή μας το «φρούτο της ζωής»; Λαμβάνοντας BAOBAB καθημερινά είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους να προστεθεί στην καθημερινή διατροφή μία επαρκής πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Ο καρπός του BAOBAB, έχει σκληρό κέλυφος σαν του καρυδιού και έναν λευκό κονιώδη πολτό που μερικοί λένε ότι έχει γεύση συνδυασμού ανανά και πεπόνι. Ο πολτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υγιεινό, θρεπτικό ενισχυτικό μέσα στο χυμό, το τσάι, το γιαούρτι, τα δημητριακά και το παγωτό. Στην Αφρική, απλώς το αναμειγνύουν με νερό και δημιουργούν ένα γευστικό χυμό, τον οποίο προσφέρουν σε εγκύους και παιδιά, εξαιτίας των θρεπτικών συστατικών του. Η πιο διαδεδομένη μορφή του BAOBAB είναι αποξηραμένο σε μορφή σκόνης και ταιριάζει σε χυμούς, smoothies, δημητριακά και συνταγές με γλυκά ή επιδόρπια.

Εναλλακτικά μπορείτε να αναζητήσετε στο φαρμακείο εξειδικευμένα προϊόντα  με φυσικό μίγμα φυτικών ινών του φρούτου BAOBAB, ικανά να σας προσφέρουν όλα τα ευεργετικά οφέλη του φυτού και παράλληλα να συμβάλλουν στην προσπάθεια για την απώλεια του περιττού λίπους που επίμονα συσσωρεύεται στο σώμα μας.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Μίγμα φυτικών ινών του φρούτου baobab

Για τη μείωση πρόσληψης θερμίδων από το λίπος της διατροφής και τον έλεγχο του βάρους.

 

Βιβλιογραφία

  1. Chadare, A. R. Linnemann, J. D. Hounhouigan, M. J. R. Nout & M. A. J. S. Van Boekel (2008) Baobab Food Products: A Review on their Composition and Nutritional Value, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 49:3, 254-274, DOI: 10.1080/10408390701856330
  2. Coe, M. Clegg, M. Armengol, L. Ryan (2013) The polyphenol-rich baobab fruit (Adansoniadigitata L.) reduces starch digestion and glycemic response in humans, Nutrition Research, 33:11, 888-896, https://doi.org/10.1016/j.nutres.2013.08.002
  3. Garvey, R., Clegg, M., & Coe, S. (2017). The acute effects of baobab fruit (Adansonia digitata) on satiety in healthy adults. Nutrition and Health23(2), 83–86. https://doi.org/10.1177/0260106017704361
  4. Caluwé, K. Halamová, P. V. Damme (2010) Baobab (Adansonia digitataL.): A Review of Traditional Uses, Phytochemistry and Pharmacology, African Natural Plant Products: New Discoveries and Challenges in Chemistry and Quality,11, 51-84, DOI:10.1021/bk-2009-1021.ch004
  5. Rahul et al. (2015) Adansoniadigitata L. (baobab): a review of traditional information and taxonomic description, Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 5: 1, 79-84, https://doi.org/10.1016/S2221-1691(15)30174-X