Η θερινή περίοδος είναι η ιδανική για τις επιδρομές διαφόρων ενοχλητικών ή και επικίνδυνων εντόμων. Η αγορά, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, κατακλύζεται από πληθώρα προϊόντων που βοηθούν στην προστασία και στην καταπολέμηση κουνουπιών, καθώς και άλλων αρθροπόδων. Ο τρόπος που δρουν τα εντομοαπωθητικά και εντομοκτόνα είναι μέσω επαφής, κατάποσης και ατμών. Σε αρκετά από τα παραπάνω συναντώνται ενώσεις, όπως η περμεθρίνη, η τετραμεθρίνη,  η τραλομεθρίνη και η αλλεθρίνη, που αποτελούν συνθετικά παράγωγα των φυσικών πυρεθρινών.

Τελευταία, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε δραστικές ουσίες από φυτικά έλαια που παρουσιάζουν εντομοαπωθητική ή και εντομοκτόνο δράση και αποτελούν φυσικές εναλλακτικές λύσεις.

Σιτρονέλα VS Γερανιόλη

Η σιτρονέλα μέχρι τώρα αποτελούσε ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φυτικά απωθητικά, κάτι το οποίο όμως έχει πλέον αλλάξει.

Η σιτρονέλα δεν ανήκει στον τύπο προϊόντων με εντομοαπωθητική δράση σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό περί βιοκτόνων (ΕΕ) 528/2012. Δε θεωρείται δηλαδή εγκεκριμένο εντομοαπωθητικό, συνεπώς ο ισχυρισμός εντομοαπωθητικής δράσης στα προϊόντα με σιτρονέλα είναι παράνομος! Η αποδεκτή της δράση είναι μόνο ως βελτιωτικό οσμής και γεύσης. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αποτελεσματικότητά της είναι μηδαμινή, ενώ η ασφάλειά της επανεξετάζεται.

Γερανιόλη: η φυσική αποτελεσματική λύση!

Η γερανιόλη είναι μία εγκεκριμένη εντομοαπωθητική ουσία (τύπος προϊόντος ΤΠ19), η οποία παράλληλα ανήκει και στην κατηγορία των εντομοκτόνων, ακαρεοκτόνων και προϊόντων για την καταπολέμηση άλλων αρθροπόδων (τύπος προϊόντος ΤΠ18), σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό περί βιοκτόνων (ΕΕ) 528/2012. Αποτελεί, δηλαδή, ένα απωθητικό και εντομοκτόνο προϊόν για τον έλεγχο και την καταπολέμηση διαφόρων επιβλαβών οργανισμών.

Η γερανιόλη είναι ένα μόριο που περιέχεται κυρίως στα αιθέρια έλαια λεμονόχορτο (lemongrass) και παλμαρόζα. Βρίσκεται επίσης σε άλλα φυτά, όπως το θυμάρι και το πεύκο. Η φυσική του παρουσία σε αυτά τα φυτά είναι για να τα προστατεύσει από τα έντομα.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η γερανιόλη εμφανίζει ισχυρή απωθητική και εντομοκτόνο δράση έναντι του κουνουπιού Anopheles gambiae, της κερατόμυγας Haematobia irritans, καθώς και των εντόμων Sitophilus oryzae, Sitophilus zeamais, Rhyzopertha dominica, Cryptolestes pusillus και Callosobruchus maculatus. Σε άλλη δημοσίευση, παρουσιάζεται η απωθητική και εντομοκτόνος δράση της γερανιόλης στα αυγά, στις προνύμφες, αλλά και στα ενήλικα άτομα του κοινού κουνουπιού Culex pipiens.

Το πλεονέκτημα της γερανιόλης είναι ότι όντας φυσική ουσία, τα έντομα δεν μπορούν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα, ενώ αποτελεί μία φιλικότερη επιλογή για το περιβάλλον έναντι των συνθετικών βιοκτόνων.

Εφαρμογές της γερανιόλης σε σχετικά προϊόντα:

 • Εντομοαπωθητικά κεριά
 • Εντομοκτόνα για βαδιστικά-έρποντα και ιπτάμενα έντομα
 • Απωθητικά για τα ακάρεα
 • Εντομοαπωθητικά βραχιόλια
 • Απωθητικά για χρήση σε σκύλους και γάτες

Προτιμήστε εξειδικευμένα προϊόντα με ασφαλή, φυσικά και αποτελεσματικά συστατικά, τα οποία είναι σύννομα με τις Ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Πείτε αντίο στα έντομα που απειλούν να «ταράξουν» την ηρεμία σας και ζήστε ξέγνοιαστες καλοκαιρινές μέρες και νύχτες!

protinomena_title

Ενάντια στα βαδιστικά – έρποντα

Με γερανιόλη και πυρεθρίνες, αποτελεί την ιδανική φυσική λύση ενάντια σε όλα τα ανεπιθύμητα έντομα.

Εντομοαπωθητικά πλακίδια και υγρό plug-in

Με φυσικό έλαιο γερανιόλης για κουνούπια και σκνίπες κατάλληλα για όλες τις συσκευές

Εντομοαπωθητικό κερί

Με φυσικό έλαιο γερανιόλης για κουνούπια και σκνίπες με διάρκεια καύσης έως και 30 ώρες.

Σκοροαπωθητικά φακελάκια

Με γερανιόλη και λεβάντα ιδανικά και για παιδικά ρούχα.

 

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

Βιβλιογραφία

 1. H. Diaz et al. (2015) Chemical and Plant-Based Insect Repellents: Efficacy, Safety, and Toxicity, Wilderness & Environmental Medicine
 2. M. Castillo (2017) Insecticidal and Repellent Activity of Several Plant-Derived Essential Oils Against Aedes aegypti, Journal of the American Mosquito Control Association, 33 (1), 25-35, DOI: http://dx.doi.org/10.2987/16-6585.1
 3. Suelen L. Reis et al. (2016) Typical Monoterpenes as Insecticides and Repellents against Stored Grain Pests, Molecules, 21, 258, doi:10.3390/molecules21030258
 4. Zhu, Junwei J. et al. (2015) Comparisons of antifeedancy and spatialrepellency of three natural product repellents against horn flies, Haematobia irritans (Diptera: Muscidae), Faculty Publications: Department of Entomology, 376, http://digitalcommons.unl.edu/entomologyfacpub/376
 5. A. Tabari et al. (2017) Toxicity of β-citronellol, geraniol and linalool from Pelargonium roseum essential oil against the West Nile and filariasis vector Culex pipiens (Diptera: Culicidae), Research in Veterinary Science, 114, 36-40, https://doi.org/10.1016/j.rvsc.2017.03.001
 6. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 528/2012 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση βιοκτόνων