Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και η διάθεσή μας για μικρές αποδράσεις μέχρι τις καλοκαιρινές  διακοπές συνεχώς μεγαλώνει. Παράλληλα, ανοίγει και η όρεξή μας για διατροφικές εκτροπές, βάζοντας σε κίνδυνο την προσπάθειά μας  για την απώλεια των περιττών κιλών του χειμώνα. Από τους πειρασμούς δεν εξαιρούνται φυσικά οι «άσπονδοι» φίλοι μας τα γλυκά. Πόσες φορές δεν σας  έχει τύχει να υποκύψετε σε κάποιο απολαυστικό  γλυκό και μετά να νοιώθετε τύψεις όλη μέρα. Μην μπαίνετε σε αυτή την παγίδα!

Το καλοκαίρι θέλει καλοπέραση! Προσέχοντας κανείς τα λιπαρά και τα σάκχαρα μπορεί να συνδυάσει τη διατροφή του με  light  γλυκές λιχουδιές χωρίς να χαλάσει τη σιλουέτα του.

Οι πιο ωραίες τροφές το καλοκαίρι είναι ελαφριές, δροσιστικές και το σημαντικότερο, σας κρατάνε μακριά από τη ζεστή κουζίνα.

Ας δούμε μερικά γλυκά, ιδανικά για τις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού, που δε χρειάζονται ψήσιμο, βασίζονται κυρίως στα εποχιακά υλικά και  φρούτα, με λιγότερες από 200 θερμίδες.

Παγωτό: Η «αμαρτωλή»  απόλαυση του καλοκαιριού

Αν και το παγωτό θεωρείται  η  πιο ενοχοποιημένη καλοκαιρινή λιχουδιά,  αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγάλο πρωταγωνιστή. Είτε σε μορφή παγωτού χύμα, είτε σε χωνάκι, είτε ακόμα και σαν τούρτα παγωτό. Ο παγωμένος αυτός πειρασμός μάς δροσίζει τις ζεστές ημέρες και νύχτες μας. Φτιάξτε μόνοι σας σπιτικό παγωτό χρησιμοποιώντας έτοιμο μίγμα,  χαμηλό σε λιπαρά,  πλούσιο σε φυτικές ίνες,  με στέβια ως γλυκαντική ύλη. Για πιο λαχταριστή γεύση μπορείτε να προσθέσετε σιρόπι σοκολάτας, ξηρούς καρπούς ή κομματάκια από φρέσκα φρούτα.

Frozen yogurt με στρώσεις από φρούτα: Η δροσερή πανδαισία γεύσεων και χρωμάτων.

Μία εύκολη και γρήγορη συνταγή με γιαούρτι και στρώσεις από φρούτα .Χτυπάτε στο μίξερ γιαούρτι με φράουλες μέχρι να γίνει λείο το μίγμα και το απλώνετε σε ταψάκι. Τοποθετείστε το στη συνέχεια για 15-20 λεπτά στη κατάψυξη. Επαναλάβατε με στρώσεις από γιαούρτι με μπανάνα, βατόμουρα και ανανά. Αφήστε στο στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Φρουτογρανίτες (Σορμπέ): Η προσωποποίηση της δροσιάς

Αν έχετε ποικιλία φρούτων στο σπίτι σας, δεν μπορείτε να φανταστείτε πιο ιδανική απόλαυση από το να φτιάξετε γρανίτες με αυτά. Σορμπέ πεπόνι, καρπούζι, φράουλα, λεμόνι. Θα σας δροσίσουν χωρίς να σας  γεμίσουν ενοχές θερμίδων. Φτιάξτε σιρόπι, βράζοντας ζάχαρη ή μέλι και νερό και αφού το αφήσετε να κρυώσει προσθέστε χυμό και κομματάκια από το φρούτο που θέλετε, πολτοποιήστε το μίγμα  και βάλτε το στη κατάψυξη.  Πριν το σερβίρετε περάστε το από το μπλέντερ για να γίνει πιο μαλακό και δροσιστείτε με τον πιο απολαυστικό τρόπο.

Cheesecake: Ένα νόστιμο και απολαυστικό έδεσμα

Ένα ιδιαίτερο γλυκό που το απολαμβάνετε όλες τις εποχές του χρόνου. Με μερικές καλοκαιρινές πινελιές όμως, μπορεί να αποτελέσει ένα θεσπέσιο έδεσμα  στο τέλος ενός όμορφου δείπνου. Τρίψετε μπισκότα για τη βάση του, αναμείξετε καλά  ζαχαρούχο γάλα με  τυρί-κρέμα, με χαμηλά λιπαρά και φρέσκες φράουλες ή βατόμουρα. Ολοκληρώστε με μαρμελάδα φράουλα ή βατόμουρου, βάλτε το στο ψυγείο για μερικές ώρες και η βραδιά θα κλείσει με τον πιο… γλυκό τρόπο.

Ζελέ φρούτων: Μία εύκολη και γευστική επιλογή στο ψυγείο σας

Το ζελέ είναι ένα αγαπημένο και ελαφρύ γλυκό για μικρούς και μεγάλους, όλες  τις ώρες του καλοκαιριού. Μπορείτε να το απολαύσετε σε πολλές γεύσεις φρούτων, όπως ανανά, φράουλα, κεράσι κ.ά. Φτιάχνεται πολύ εύκολα μόνο του ή με γιαούρτι και αποτελεί ιδανική λύση για τις υπογλυκαιμίες του καλοκαιριού.

Μους σοκολάτας-εσπρέσο: ‘Ενα έδεσμα παντός καιρού

Είστε λάτρεις της σοκολάτας; Απολαύστε μία υπέροχη συνταγή!

Κάνει: 8 μερίδες, 25gr ανά μερίδα

Υλικά:

240gr ψιλοκομμένη σοκολάτα

1 ½  φλιτζάνι γάλα 2% λιπαρά

1/4 κουταλάκι του γλυκού στιγμιαία σκόνη espresso

2 κρόκους αυγού

3 κουταλιές σούπας αγαύης

1/4 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι

230gr ελαφρύ μεταξωτό tofu

Γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Εκτέλεση

Σε μία μέτρια κατσαρόλα βάζετε το γάλα, τη στιγμιαία σκόνη εσπρέσο, τους κρόκους αυγών, το σιρόπι αγαύης και το αλάτι και αφήνετε το μίγμα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαφρώς παχύρρευστο.

Στη συνέχεια ρίχνετε το μίγμα σε ένα μπλέντερ μαζί με τη σοκολάτα. Προσθέστε το tofu και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί.  Βάλτε τη μους σε 8  μικρά μπολ. Ψύξτε για 2 ώρες. Το σερβίρετε κρύο, γαρνιρισμένο με γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, εάν το επιθυμείτε.

Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, μπορείτε να απολαύσετε « γλυκές» αμαρτίες… χωρίς τύψεις!

Βιβλιογραφία

Πηγή προτεινόμενης συνταγής:
Fitness Magazine, https://www.fitnessmagazine.com/recipe/chocolate-espresso-mousse/ (last access: 3/7/2018)