Η σωματική άσκηση, η μυϊκή ενδυνάμωση και η ισορροπημένη διατροφή είναι οι βασικές παράμετροι της καλής  φυσικής κατάστασης. Η σωστή  άσκηση  έχει πολλαπλά οφέλη για το σώμα μας και την καλή μας υγεία. Το γυμναστήριο αποτελεί ιδανική επιλογή για να χάσουμε τα περιττά κιλά και να δυναμώσουμε το μυϊκό μας σύστημα. Όμως η άσκηση στο γυμναστήριο, όπως και κάθε αθλητική δραστηριότητα κρύβει κινδύνους, εφόσον δε γίνεται σωστά. Οι κίνδυνοι αυτοί μεταφράζονται σε τραυματισμούς, οι οποίοι ανάλογα με  τη βαρύτητά τους  μπορούν να μας ταλαιπωρήσουν από κάποιες μέρες μέχρι και μήνες. Ένας τραυματισμός είναι εμπόδιο στο στόχο μας και πιθανόν να μας δημιουργήσει περιορισμούς ακόμη και στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Τραυματισμοί μπορεί να συμβούν είτε ξαφνικά κατά τη διάρκεια μίας  προσπάθειας, είτε σε βάθος χρόνου.

Ποιοι είναι οι πιθανοί τραυματισμοί

Οι τραυματισμοί είναι κακώσεις που προκαλούνται στους μυς, στους τένοντες, στις αρθρώσεις και στα οστά καθώς είναι αντικείμενα πίεσης κατά την άσκηση, προκαλώντας πόνο και προσωρινή δυσλειτουργία. Συνήθως, τα αίτια είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, όπως η φυσική κατάσταση του αθλούμενου, η εμπειρία του (αν είναι αρχάριος ή όχι), η άσκηση που επιλέχθηκε, αν είναι άνδρας  ή  γυναίκα. Οι τραυματισμοί είναι διαφορετικοί στις γυναίκες και στους άνδρες, γιατί κάνουν διαφορετικού είδους άσκηση.

Οι άνδρες επιδίδονται περισσότερο στην άρση βαρών, ενώ οι γυναίκες επιλέγουν  πιλάτες, γιόγκα, stepper, ή ποδήλατο. Επίσης,  οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου τους, γιατί οι ορμόνες  μπορεί να αυξήσουν την χαλαρότητα των αρθρώσεων και είναι πιο εύκολο να συμβούν τραυματισμοί. Γι’ αυτό η άσκηση  κατά τη διάρκεια της περιόδου πρέπει να είναι πιο χαλαρή.

Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τον τραυματισμό

  1. Προετοιμάστε το σώμα σας. Ο πρώτος κανόνας για ένα άθλημα είναι η καλή φυσική προετοιμασία, η οποία περιορίζει τον κίνδυνο τραυματισμού και θλάσεων στους μυς και εξασφαλίζει τη βελτίωση των επιδόσεων.
  2. Κάνετε πάντα προθέρμανση και αποθεραπεία. Η αρχή και το τέλος της προπόνησης είναι ο πιο σημαντικός χρόνος.  Το ζέσταμα για 10 λεπτά βοηθάει το σώμα σας να ετοιμαστεί για την άσκηση, αυξάνει σταδιακά το ρυθμό της καρδιάς και χαλαρώνει τους μυς και τις αρθρώσεις σας, μειώνοντας το κίνδυνο τραυματισμού. Για αποθεραπεία κάνετε διατάσεις και περπάτημα για περίπου 10 λεπτά.
  3. Ξεκινήστε την άσκηση σιγά-σιγά. Όταν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής, ασκηθείτε στην αρχή χαλαρά και στη συνέχεια αυξήστε την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα.
  4. Μην πιέζετε τον εαυτό σας για σκληρή άσκηση. Κάνετε λίγες επαναλήψεις την πρώτη ημέρα και συνεχίστε με περισσότερες επαναλήψεις τις επόμενες. Καθώς θα βελτιώνεται η φυσική σας κατάσταση, θα αποκτάτε περισσότερες δυνατότητες.
  5. Ζητήστε βοήθεια από τον προσωπικό σας γυμναστή.
    Ρωτήστε το γυμναστή σας, ο οποίος γνωρίζει τις δυνατότητές σας, να επιλέξει για εσάς και ανάλογα με τις ανάγκες σας τις κατάλληλες ασκήσεις. Η εκτέλεση να γίνεται παρουσία του ειδικού, γιατί η κακή τεχνική μπορεί να προκαλέσει μικρή ή σοβαρή μυϊκή βλάβη.

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του τραυματισμού

Η πρώτη κίνηση που θα κάνετε για τη γρήγορη αντιμετώπιση ενός τραυματισμού είναι η τοποθέτηση πάγου στην περιοχή. Ανακουφίζει τον πόνο, μειώνει το οίδημα και τη φλεγμονή που προκύπτει κατά την κάκωση.

Εξαιρετική επιλογή επίσης  είναι προϊόντα σε μορφή κρέμας ή gel, για τοπική εφαρμογή, με φυσικά  συστατικά  όπως είναι η άρνικα.

Η Αrnica Montana-Dorodium Montana, αποτελεί ένα ‘’θαύμα’’ της φύσης. Είναι ένα πανέμορφο σαν μαργαρίτα λουλούδι, με ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες. Το όνομά της, λέγεται ότι προέρχεται από την ελληνική λέξη «αρνάκι» λόγω των μαλακών και χνουδωτών λουλουδιών και φύλλων  της. Ο Διοσκουρίδης την ανέφερε ως το «άλκιμο βότανο», πληροφορία την οποία συναντάμε στα γραπτά κείμενα του ιατρού και βοτανολόγου Pierandrea Mattioli. Ανακαλύφθηκε ως φαρμακευτικό φυτό από τους Ευρωπαίους τον 16ο αιώνα. Τη συναντάμε στα αλπικά λιβάδια της Ευρώπης, στην Ισπανία, στη νότια Πορτογαλία,  στη νοτιοδυτική Γαλλία και στα Καρπάθια. Η Άρνικα περιέχει αιθέρια έλαια, τερπενικές λακτόνες, αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, πολυακετυλένια και ταννίνη, δραστικά συστατικά με αντιφλεγμονώδη και ισχυρή  παυσίπονη δράση. Επίσης, διεγείρει την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν βασικό ρόλο στη θεραπεία και ανακούφιση από τη συσσώρευση των υγρών σε τραυματισμένες αρθρώσεις, πρησμένους μύες και μελανιασμένους ιστούς. Τα έλαια που περιέχει ενεργούν απολυμαντικά.

Ο  παραδοσιακός τρόπος χρήσης της άρνικας είναι εξωτερικές επαλείψεις σε μώλωπες, διαστρέμματα, οιδήματα λόγω θλάσης, εξαρθρώσεις, πόνους και μικροτραυματισμούς.

Στη περίπτωση σοβαρού τραυματισμού θα πρέπει να επισκεφτείτε ορθοπεδικό γιατρό ή ειδικό φυσικοθεραπευτή για να αποφευχθούν σοβαρότερα προβλήματα.

Προσέχετε τον εαυτό σας, γιατί ένας τραυματισμός μπορεί να σας οδηγήσει σε ταλαιπωρία και πιθανή αποχή από την προγραμματισμένη σας άσκηση και η ωραία διάθεση με την οποία ξεκινήσατε το γυμναστήριο να πάει περίπατο..

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Άρνικα κρέμα

Με εκχύλισμα Arnica Montana και βούτυρο Καριτέ. Άμεση αντιμετώπιση της μωλωπισμένης περιοχής, μείωση του οιδήματος, παράλληλα θρέψη και περιποίηση του δέρματος. cranberry_juice

Άρνικα gel

Αναζωογονητικό gel, μη λιπαρή σύνθεση, με άρνικα, μενθόλη και γκρέιπφρουτ. Μειώνει το οίδημα,  ανακουφίζει και δροσίζει το δέρμα. cranberry_juice

Βιβλιογραφία

  1. Iannitti T, Morales-Medina JC, et al. “Effectiveness and Safety of Arnica montanain Post-Surgical Setting, Pain and Inflammation”. Am J Ther. 2016 Jan-Feb;23(1):e184-97.
  2. Totonchi A, Guyuron B. “A randomized, controlled comparison between arnicaand steroids in the management of postrhinoplasty ecchymosis and edema”. Plast Reconstr Surg. 2007 Jul;120(1):271-4.
  3. Brinkhaus B, Wilkens JM,et al. “Homeopathic arnicatherapy in patients receiving knee surgery: results of three randomised double-blind trials”. Complement Ther Med. 2006 Dec;14(4):237-46. Epub 2006 Oct 13.