Ο καθένας μας επιθυμεί να αποκτήσει ένα υγιές και όμορφο σώμα, ειδικά τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι. Η συνταγή της επιτυχίας δεν είναι άλλη από την ισορροπημένη διατροφή και τη συστηματική άσκηση. Το καλό νέο είναι ότι κάθε χρόνο οι τάσεις στη γυμναστική ανανεώνονται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γυμναστείτε και τελικά να ανακαλύψετε την προπόνηση που δε θα εγκαταλείψετε αμέσως. Γι’ αυτό και εμείς θα σας παρουσιάσουμε τις 10 πιο συναρπαστικές τάσεις του fitness για το 2019 που αξίζει να γνωρίσετε εάν θέλετε να αποκτήσετε το σώμα που ονειρεύεστε.

#1. 30-λεπτες προπονήσεις

Η Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση (High-Intensity Interval Training ή HIIT) είναι μία τάση των τελευταίων χρόνων, η οποία βασίζεται στην εναλλαγή μικρών σε διάρκεια, αλλά έντονων ασκήσεων χωρίς τη χρήση κάποιου εξοπλισμού που ακολουθούνται από μικρά διαλείμματα ξεκούρασης. Και ενώ συνήθως το συνολικό πρόγραμμα της HIIT διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά, νιώθουμε έντονη κούραση και κάψιμο στους μύες και ο μεταβολισμός επιταχύνεται  μέχρι και 36 ώρες μετά την προπόνηση.

#2. HIIT fusion

Όταν το HIIT συνδυάζεται με άλλα είδη γυμναστικής τότε γεννιέται το HIIT fusion! Bάρη και άλλα είδη προπόνησης, όπως yoga και pilates μαζί με την Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση, κάνουν τη γυμναστική ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Για παράδειγμα το HIIT Pilates συνδυάζει την άσκηση HIIT που καίει το λίπος και ενισχύει το μεταβολισμό με την άσκηση του Pilates που αυξάνει την ευελιξία και μειώνει το στρες.

#3. Personal training & boutique studios

H τάση του personal training βρίσκεται στην κορυφή τα τελευταία 10 χρόνια. Οι personal trainers δίνουν την κατάλληλη καθοδήγηση ώστε να αποφεύγονται οι   τραυματισμοί και να εκτελούνται σωστά οι ασκήσεις. Αρκετοί από αυτούς θέλοντας να ξεφύγουν από το χαοτικό και απρόσωπο περιβάλλον του «μεγάλου γυμναστηρίου» συστήνουν μία νέα τάση: τα boutique studios. Πρόκειται για μικρές αίθουσες κατάλληλες για ομαδικά προγράμματα λίγων ατόμων, που παρέχουν όχι μόνο εξατομικευμένη καθοδήγηση, αλλά και το αίσθημα της προσωπικής επαφής και εξυπηρέτησης.

#4. Η νέα εκδοχή της zumba

Η νέα εκδοχή της zumba προέκυψε από την ανάμειξη του  λάτιν χορού zumba με τη βασική προπόνηση. Αν είστε από τους τολμηρούς αθλούμενους, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να κάνετε μια «σανίδα» διάρκειας 3 λεπτών και ταυτόχρονα να κινείστε σε ρυθμούς λάτιν.

#5. Πολυλειτουργικά μηχανήματα

Διάδρομος ή βάρη; Βάρη ή διάδρομος; Γιατί να μην τα έχετε και τα δύο μαζί; Αναζητήστε ανανεωμένους εξοπλισμούς που προσφέρουν τη δυνατότητα να συνδυάζουν ασκήσεις αντοχής και αερόβια άσκηση σε ένα μόνο μηχάνημα. Αυτός ο εκπληκτικός νέος εξοπλισμός εξοικονομεί χρόνο, χώρο και χρήματα.

#6. Προγράμματα γυμναστικής για τη νέα γενιά ενηλίκων  

Μία ακόμη από τις μεγαλύτερες τάσεις στη γυμναστική, που αναμένεται να δούμε και στην Ελλάδα, είναι τα ειδικά προγράμματα γυμναστικής για αθλούμενους άνω των 50 ετών. Η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τους ανθρώπους να διατηρούν την οστική πυκνότητα και τη μυϊκή μάζα καθώς μεγαλώνουν. Έτσι, θα καταρτίζονται νέες συνδυαστικές προπονήσεις για μεγαλύτερες ηλικίες, προκειμένου να διατηρηθεί η δύναμη και η ευελιξία, να βελτιώνουν την ισορροπία και να αποτρέπουν πιθανές πτώσεις και τραυματισμούς. 

#7. Άντρες σε … barre

Tο Barre à Terre προήλθε από την ανάγκη των τραυματισμένων χορευτών του κλασικού μπαλέτου να συνεχίσουν την εξάσκηση χωρίς τη μπάρα.
Πρόκειται για μία σειρά ασκήσεων της μπάρας του κλασικού μπαλέτου που γίνονται στο πάτωμα συνδυάζοντας την τεχνική του μπαλέτου και του εκφραστικού χορού.  Βασικό χαρακτηριστικό της μεθόδου είναι ότι χαρίζει ευελιξία, ευλυγισία και ευεξία, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει άμεσα και αισθητά τις γραμμές του σώματος. Η μέθοδος αυτή φάνηκε να είναι πολύ ευεργετική και σταδιακά εξελίσσεται σε μία προπόνηση κατάλληλη για όλους!

#8. Wearable ενσυνειδητότητας

Η ιδέα της ενσυνειδητότητας υπάρχει εδώ και καιρό, αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί πόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν το άγχος και το στρες για το σώμα. Το  2018 χρησιμοποιήθηκαν έντονα τα wearable φυσικής κατάστασης (smart watches, fitness trackers, συσκευές παρακολούθησης των καρδιακών παλμών κ.ά.) που μετρούν τους καρδιακούς παλμούς, τις θερμίδες ακόμα και τα βήματα. Φέτος, όμως, μεγάλη τάση εμφανίζουν τα wearable ενσυνειδητότητας. Τα wearable ενσυνειδητότητας μετρούν για παράδειγμα την ένταση της αναπνοής και ανάλογα με τη διάρκειά της ενημερώνουν για τα επίπεδα του άγχους. Η πληροφορία αυτή μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση και στη βελτίωση την πνευματικής και σωματικής κατάστασης του οργανισμού.

#9. Άσκηση στο σπίτι

Η αλήθεια είναι ότι το 2019 κάνει τις προπονήσεις στο σπίτι όλο και πιο δημοφιλείς. Ο πλέον δραστήριος τρόπος ζωής πολλές φορές δεν επιτρέπει την πολυτέλεια του γυμναστηρίου, οπότε η μόνη λύση είναι η προπόνηση στο σπίτι. Γι’ αυτό υπάρχουν πολλά προγράμματα γυμναστικής που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τα οποία είναι προσαρμοσμένα για κάθε επίπεδο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εξοπλιστείτε με ένα στρώμα γυμναστικής, να επιλέξετε τη μουσική που σας αρέσει, να αρπάξετε μια πετσέτα και ένα μπουκάλι νερό και να απολαύσετε τη γυμναστική στο σπίτι!

#10. Γυμναστική και συμπληρώματα διατροφής

Από τις κορυφαίες και διαχρονικές τάσεις του fitness είναι ο συνδυασμός της άσκησης με τα συμπληρώματα διατροφής. Είναι γεγονός ότι η ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης επιτυγχάνεται όταν ο δείκτης σωματικού λίπους είναι χαμηλός. Όμως, οι διατροφικοί περιορισμοί που απαιτούνται για ένα χαμηλό δείκτη σωματικού λίπους οδηγούν σε ανεπάρκεια σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών. Το αποτέλεσμα είναι το αίσθημα κόπωσης, η έλλειψη ενέργειας και ο πιθανός τραυματισμός. Τα συμπληρώματα διατροφής που αποτελούν εξειδικευμένες φόρμουλες έρχονται για να δώσουν τη λύση! Η λήψη τους συμβάλει στην ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης αυξάνοντας την ενέργεια και την αντοχή, στην απώλεια λίπους και στην τόνωση του μεταβολισμού. Συνδυάστε την προπόνηση με το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής που θα ικανοποιεί τις δικές σας ανάγκες. Επιλέξτε συμπληρώματα διατροφής με τη βοήθεια του φαρμακοποιού σας.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Ενίσχυση μεταβολισμού και μείωση λίπους

Με ένα συνδυασμό από ενεργά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού.

Βιβλιογραφία

  1. https://blog.myfitnesspal.com/top-9-fitness-trends-to-expect-in-2019/ (Τελευταία πρόσβαση: 18-03-2019)
  2. https://journals.lww.com/acsm-healthfitness/Fulltext/2018/11000/ WORLDWIDE_SURVEY_OF_FITNESS_TRENDS_FOR_2019.6.aspx (Τελευταία πρόσβαση: 11-04-2019)
  3. https://journals.lww.com/acsm-healthfitness/Fulltext/2018/11000/ Fitness_Wearables.4.aspx (Τελευταία πρόσβαση: 11-04-2019)