Το Πάσχα πλησιάζει, η νηστεία  έχει ήδη  ξεκινήσει και η ανυπομονησία για το τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα μεγαλώνει. Ποιος θα μπορέσει να αντισταθεί στη μαγειρίτσα, στο αρνί, στο κοκορέτσι, στα πασχαλινά αβγά και στις σοκολατένιες λιχουδιές; Έπειτα όμως από μία πολυήμερη νηστεία, ένα τέτοιο πλουσιοπάροχο τραπέζι μπορεί να προκαλέσει σοκ στον οργανισμό και να αποφέρει δυσπεψία και φούσκωμα. Ας δούμε τι πρέπει να κάνετε αλλά και τι πρέπει απαραίτητα να μην κάνετε για να απολαύσετε το πασχαλινό τραπέζι με τον πιο υγιεινό τρόπο.

Μη γεμίζετε υπερβολικά το πιάτο σας

Προτιμήστε μικρές μερίδες. Ένα μικρό πιάτο με ανάμεικτες λιχουδιές θα βοηθήσει να πάρετε μία γεύση από όλα τα εδέσματα, χωρίς να σας φουσκώσει.

Μην ενδώσετε στο ψωμί

Το ψωμί τη συγκεκριμένη μέρα είναι μία υπερβολή, αφού συνήθως οι πατάτες και το ρύζι αποτελούν τη γαρνιτούρα στο πασχαλινό τραπέζι. Ωστόσο, αν για κάποιους το ψωμί είναι ένα απαραίτητο συνοδευτικό, τότε προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης και προσέξτε να μην ξεπεράσετε τη μία φέτα.

Μην πιείτε πολύ αλκοόλ

Ένα με δύο ποτηράκια κρασί είναι η ιδανική πρόταση με το φαγητό, διότι όχι μόνο δε βλάπτουν, αλλά μπορούν να δράσουν ευεργετικά στον οργανισμό. Επιπλέον,  η ανάμιξη του ποτού με ανθρακούχο νερό είναι μία εξίσου καλή πρόταση, καθώς το ανθρακούχο νερό δεν παρέχει θερμίδες.

Αποφύγετε να ξαπλώσετε μετά το φαγητό…

…Και μείνετε μακριά από κοπιαστικές δραστηριότητες. Ένας χαλαρός περίπατος μετά το φαγητό χαλαρώνει και διευκολύνει την πέψη.

Μαγειρίτσα

Η μαγειρίτσα είναι ένα τέλειο γεύμα για το βράδυ μετά την Ανάσταση, καθώς αποτελεί το διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και το γεύμα του Πάσχα. Προετοιμάζει τον οργανισμό μας να επιστρέψει στην κρεοφαγία έπειτα από την περίοδο της χορτοφαγικής νηστείας.

Φάτε καλό πρωινό

Ένα χορταστικό πρωινό θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί το αίσθημα της υπερβολικής πείνας και θα αποτρέψει το τσιμπολόγημα πάνω από τον οβελία και το κοκορέτσι, μέχρι να έρθει η ώρα του φαγητού.

Ξεκινήστε με σαλάτα

Από το πασχαλινό τραπέζι δε θα μπορούσαν να λείπουν οι σαλάτες. Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας σαλάτας, όχι μόνο βοηθάει στην πέψη αλλά περιορίζει και το αίσθημα της πείνας.

Πιείτε άφθονο νερό

Η κατανάλωση 1-2 ποτήρια νερό πριν το γεύμα βοηθά να αποφεύγεται η υπερφαγία και βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης.

Επιδόρπιο φρούτο

Αν για εσάς το επιδόρπιο είναι μία «γλυκιά αμαρτία» που δεν μπορείτε να παραλείψετε, προτιμήστε ένα φρούτο, αντί του γλυκού. Εναλλακτικά, δοκιμάστε ένα κομματάκι σοκολάτας υγείας από το πασχαλινό αβγό.

Δώστε τέλος στις καούρες

Αν τελικά δεν ακολουθήσετε καμία από τις παραπάνω συμβουλές και αφεθείτε στην πανδαισία των γεύσεων της ημέρας χωρίς κανένα περιορισμό, τότε καλό θα ήταν να προνοήσετε και να αποφύγετε να ταλαιπωρηθείτε από πιθανή δυσπεψία ή φούσκωμα. Δοκιμάστε μαστίχα Χίου μετά τα υπέροχα πασχαλινά εδέσματα. Η μαστίχα Χίου είναι μία ρητίνη που προέρχεται από το θάμνο Pistacia lentiscus var. chia. Μοναδική στον κόσμο, αφού παράγεται αποκλειστικά στη Χίο, αλλά και ευρέως διαδεδομένη, καθώς υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές από την αρχαιότητα για την παραδοσιακή χρήση της ως θεραπεία σε γαστρεντερικές διαταραχές.  Φροντίστε να έχετε μαζί σας Μαστίχα Χίου ως συμπλήρωμα διατροφής, και μη φοβηθείτε τίποτα!

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Μαστίχα Χίου

Σε αναβράζουσα μορφή για την καθημερινή φροντίδα του πεπτικού συστήματος.

Μαστίχα Χίου

Σε σκόνη διαλυόμενη στο νερό, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα μαστίχας και ασβέστιο για ενισχυμένη προστασία του γαστρεντερικού συστήματος. 

Βιβλιογραφία

  1. Dimas KS, Pantazis P, Ramanujam R. Review: Chios mastic gum: a plant-produced resin exhibiting numerous diverse pharmaceutical and biomedical properties. Ιn Vivo. 2012 Sep-Oct;26(5):777-85.
  2. Dabos KJ, Sfika E, Vlatta LJ, Frantzi D, Amygdalos GI, Giannikopoulos G. Is Chios mastic gum effective in the treatment of functional dyspepsia? A prospective randomised double-blind placebo controlled trial. J Ethnopharmacol. 2010 Feb 3;127(2):205-9.
  3. Paraschos S., Mitakou S, Skaltsounis AL. Chios gum mastic: A review of its biological activities. Curr Med Chem. 2012;19(14):2292-302