Το καλοκαίρι είναι γεγονός!

Όπως και η λαχτάρα να ξεχυθούμε στις παραλίες και να απολαύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τη θάλασσα και τον ήλιο… Μήπως όμως καμιά φορά κάποιοι το παρακάνουν με την ηλιοθεραπεία με αποτέλεσμα να προκληθούν ηλιακά εγκαύματα στην επιδερμίδα τους;

Η συχνή εφαρμογή του αντηλιακού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφευχθεί ένα ηλιακό έγκαυμα. Αλλά μπορεί να συμβούν και απροσεξίες…

Και κατά πόσο αυτό είναι σοβαρό;

Οποιοδήποτε είδος ηλιακού εγκαύματος προκαλεί βλάβη στο DNA των δερματικών κυττάρων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις που είναι ικανές να προκαλέσουν διάφορες δερματικές παθήσεις.

Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε τις σωστές προφυλάξεις. Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν καταφέρατε να αποφύγετε ένα ηλιακό έγκαυμα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

ΒΗΜΑ 1: Μειώστε τη φλεγμονή

Τις πρώτες ώρες μετά το κάψιμο από τον ήλιο, το σώμα σας προσπαθεί να αμυνθεί σε αυτό το εξωτερικό τραύμα. Έτσι, αυξάνεται η ροή του αίματος προς αυτήν την περιοχή και γι’ αυτό παρατηρούμε ερυθρότητα.

Με την αύξηση της ροής του αίματος έρχεται και η αύξηση της φλεγμονής σε αυτήν την περιοχή. Οπότε ίσως είναι καλό να πάρετε ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη για να μειώσετε τον πόνο και τη φλεγμονή.

ΒΗΜΑ 2: Δροσίστε και ανακουφίστε την περιοχή

Όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια καψίματος μπορείτε να εφαρμόσετε στην περιοχή κρύο γιαούρτι. Τα προβιοτικά θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση του φυσικού φραγμού του δέρματος, ενώ θα καταπραΰνουν το δέρμα.

ΒΗΜΑ 3: Ενυδατώστε όλο σας τον οργανισμό

Η κατανάλωση άφθονων υγρών θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε γρηγορότερα από τα ενοχλητικά συμπτώματα του εγκαύματος. Ακολουθήστε τον γνωστό κανόνα των 6-8 ποτηριών την ημέρα (νερό, χυμοί ή τσάι) που θα καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού σε υγρά. Εκείνες τις ημέρες προσπαθείστε επίσης να καταναλώσετε άφονες τροφές που ενυδατώνουν την επιδερμίδα, όπως αγγούρι, παπάγια, καρπούζι, ντομάτα, μήλo, φυλλώδη πράσινα λαχανικά, ακτινίδιο, πορτοκάλι και νερό καρύδας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ενυδατώσετε άμεσα τον οργανισμό σας λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα διατροφής με ηλεκτρολύτες. Οι ηλεκτρολύτες είναι θρεπτικά συστατικά, όπως το νάτριο, το κάλιο το χλώριο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, τα οποία βρίσκονται στα υγρά του σώματος. Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για να επιλέξετε προϊόντα με ισορροπημένες και αποτελεσματικές συνθέσεις και με ευχάριστες γεύσεις!

ΒΗΜΑ 4: Χρησιμοποιήστε καταπραϋντικά προϊόντα

Τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε μετά από ένα ηλιακό έγκαυμα πρέπει να είναι εξαιρετικά απαλά και να προσφέρουν βαθιά ενυδάτωση. Προτιμήστε αυτά που περιέχουν β-γλυκάνες, δηλαδή τα ενεργά συστατικά της βρώμης. Οι β-γλυκάνες ενεργοποιούν τη σύνθεση του κολλαγόνου και συμβάλλουν στην επιδιόρθωση των βλαβών που προκαλούνται από την UV ακτινοβολία.

ΒΗΜΑ 5: Μην ξεφλουδίζετε το δέρμα

Εάν το έγκαυμα από τον ήλιο είναι τόσο βαθύ που αρχίζει να δημιουργεί φουσκάλες ή να ξεφλουδίζει το δέρμα, μην τις σπάσετε ή μην αρχίσετε να τραβάτε τις φλούδες. Οι φουσκάλες που εμφανίζονται είναι ένας τρόπος του σώματος να δημιουργήσει ένα φυσικό φράγμα και να βοηθήσει το δέρμα να επουλωθεί.

Εξακολουθείτε να υποφέρετε;

Εάν έχετε δοκιμάσει όλα αυτά και εξακολουθείτε να αισθάνεστε έντονη ενόχληση, ζητήστε τη βοήθεια του φαρμακοποιού ή του δερματολόγου. Συνιστάται να πάρετε μια κρέμα υδροκορτιζόνης, η οποία θα βοηθήσει πιο δραστικά στη μείωση της φλεγμονής.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Ηλεκτρολύτες

Για άμεση ενυδάτωση του οργανισμού και ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Με υπέροχη γεύση λεμόνι.

Ερεθισμένη από τον ήλιο επιδερμίδα

Εκχυλίσματα βρώμης και φραγκόσυκου που προσφέρουν ενυδατική, καταπραϋντική και αντιφλογιστική δράση.

 

Βιβλιογραφία

1.     Audrey GuénicheDavid Philippe, Philippe BastienStephanie Blum, Elif Buyukpamukcu and Isabelle Castiel-Higounenc, «Probiotics for photoprotection» , Dermatoendocrinol. 2009 Sep-Oct; 1(5): 275–279., doi: 10.4161/derm.1.5.9849

2.     Alireza FiroozHamed ZartabBardia SadrLeili Naraghi BagherpourAidin MasoudiFerial FanianYahya DowlatiAmir Hooshang Ehsani and Aniseh Samadi, «Daytime Changes of Skin Biophysical Characteristics: A Study of Hydration, Transepidermal Water Loss, pH, Sebum, Elasticity, Erythema, and Color Index on Middle Eastern Skin», Indian J Dermatol. 2016 Nov-Dec; 61(6): 700., doi: 10.4103/0019-5154.193707

3.     https://www.inalia.gr/summer-stories/iliako-egkauma-antimetopisi/ (τελευταία ενημέρωση 10/7/2020)

  1. https://www.inalia.gr/beauty-tips/voutia-enidatosi-labero-derma/(τελευταία ενημέρωση 10/7/2020)