Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και πλησιάζει η ώρα των εξετάσεων για τους μαθητές και τους φοιτητές. Πλέον, το στρες και το ολονύκτιο διάβασμα  θα βρίσκονται σε καθημερινή διάταξη. Μερικές συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Μείνε μακριά από το διαδίκτυο

Η χρήση του κινητού και του internet είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας με τον καθένα από εμάς να βρίσκεται συνεχώς on line. Facebook, instagram, twitter και ό,τι άλλο διαθέτει κανείς καλό είναι να παραμένουν κλειστά και να τσεκάρονται μόνο κατά τη διάρκεια του διαλλείματος.

Κάνε συχνές επαναλήψεις

Ο όγκος πληροφοριών είναι τεράστιος και δύσκολο να απομνημονευθεί. «Σπάζοντας» την ύλη σε μικρότερα κομμάτια -έστω και πολύ μικρά- και κάνοντας συχνή επανάληψη ανά τακτά χρονικά διαστήματα, βοηθάει να συγκρατούμε πολλές πληροφορίες πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά.

Οργάνωσε το χρόνο σου

Μία λίστα με όλη την ύλη που πρέπει να καλυφθεί και ένα σωστό χρονοδιάγραμμα μπορεί να αποδειχθούν ο τέλειος σύμμαχος στο αποτελεσματικό διάβασμα.

Εξήγησε σε άλλους ό,τι μαθαίνεις

Βοηθά πάρα πολύ αν προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσα μαθαίνουμε σε άλλους ανθρώπους. Οι απορίες τους σίγουρα θα αποσαφηνίσουν ό,τι δεν έχουμε καταλάβει και οι ίδιοι καλά. Γονείς και αδέλφια θα μπορούσαν να φανούν πολύ χρήσιμοι  σε αυτό το σκοπό!

Διαβάστε με… παρέα

Ο συνδυασμός κοινωνικής ζωής και μελέτης μπορεί να αποβεί πολύ αποδοτικός. Μία συνάντηση για ένα καφέ με τους φίλους είναι μία καλή ευκαιρία για λίγη χαλάρωση από το έντονο πρόγραμμα, ανταλλαγής ιδεών, αλλά και να συζητηθούν σε βάθος διάφορα ζητήματα κατανόησης της ύλης, καθώς και να δοθούν λύσεις σε τυχόν απορίες.

Κρατήστε θετική στάση

Το διάβασμα μπορεί εύκολα να γίνει μία αρκετά βαρετή διαδικασία. Προσπαθήστε να είστε ενθουσιασμένοι με το αντικείμενο μελέτης και χρησιμοποιήστε θετικές δηλώσεις για να εμψυχώσετε τον εαυτό σας ότι θα πετύχετε και θα εκπληρώσετε τους στόχους σας.

Ησυχία

Για ένα αποδοτικό διάβασμα δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα που να αποσπά την προσοχή. Καλό είναι τα παράθυρα να παραμένουν κλειστά για το θόρυβο του εξωτερικού περιβάλλοντος και μία συζήτηση με την οικογένεια για το τι σημαίνει ησυχία.

Οργάνωσε το χώρο σου

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ένας χώρος που επικρατεί χάος μπορεί εύκολα να προκαλέσει αποσυντονισμό από το διάβασμα. Ένα οργανωμένο γραφείο και μία τοποθέτηση κατά σειρά προτεραιότητας σημειώσεων και βιβλίων βοηθούν στο συντονισμό του διαβάσματος χωρίς να χάνεται χρόνος.

Διάβασε τα «δύσκολα» πριν κοιμηθείς

Κατά τη διάρκεια του ύπνου το μυαλό επεξεργάζεται τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, επομένως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένα δύσκολο κομμάτι της ύλης να κατανοηθεί και τελικά να αποτυπωθεί στη μνήμη.

Κοιμήσου καλά

Η έλλειψη ικανότητας συγκέντρωσης πολύ συχνά οφείλεται σε έλλειψη ύπνου. Ο ύπνος για λιγότερες από 7 ώρες είναι πιθανό να μειώσει την ικανότητα συγκέντρωσης, συνεπώς και τη δυνατότητα απομνημόνευσης.

Μείνε ενυδατωμένος

Η παραμικρή αφυδάτωση του οργανισμού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συγκέντρωσης. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι όταν ο εγκέφαλος ανιχνεύσει και την παραμικρή αλλαγή στη φυσιολογία του σώματος, αρχίζει αμέσως να λειτουργεί με μειωμένη απόδοση.

Σωστή διατροφή

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωσή μας. Τα πιο μικρά, ελαφριά και συχνά γεύματα διατηρούν υψηλά τα επίπεδα ενέργειας και ταυτόχρονα επιτρέπουν την κανονική ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Συμπληρώματα διατροφής για άριστες επιδόσεις

Τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής μπορούν να συμβάλλουν στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών, τη συγκέντρωση, την απόδοση, την ενέργεια και τη συναισθηματική ισορροπία. Άλλωστε, περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως:

 • Βιταμίνες Β: Πρόκειται για 8 διαφορετικές βιταμίνες οι οποίες στηρίζουν τόσο την ικανότητα απομνημόνευσης, έχουν αντιστρές ιδιότητες, βελτιώνουν τη διάθεση και απελευθερώνουν ενέργειααπό τις τροφές.
 • Σπόρους κόλας: Περιέχουν καφεΐνη που τονώνει την ενέργεια.
 • Ρίζα καρότου: Συμβάλλει στην προστασία της όρασης.
 • Καρπός ιπποφαούς: Πηγή ενέργειας και δύναμης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά οξέα.
 • Φύλλα σπανακιού: Μία μικρή ποσότητα είναι ικανή να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες Α και Κ.
 • Ωκεανικό φύκι: Αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνηςφυτικής προέλευσης.
 • Φύτρο σιταριού: Έξοχη πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών που τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια.
 • Γκουάβα: Υπερφρούτο πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι μία μόνο γκουάβα περιέχει 4 φορές τις ίδιες βιταμίνες C με ένα πορτοκάλι.
 • Μαρακούγια: Εξαιρετική πηγή βιταμινών C και A με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Στο φαρμακείο θα βρείτε εξειδικευμένες φόρμουλες που συνδυάζουν όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά. Το μόνο που απομένει είναι να ζητήσετε τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας για να κάνετε την κατάλληλη επιλογή για εσάς.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Εκχυλίσματα φρούτων και λαχανικών

Σε συνδυασμό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνες A,C,D,E, για την ενέργεια όλου του οργανισμού και την ενίσχυση της μνήμης και συγκέντρωσης.
  1. Today’s Dietitian. Chrissy Carroll, MPH, RD. Better Academic Performance — Is Nutrition the Missing Link? Vol. 16 No. 10 P. 64
  2. Florence MD, Asbridge M, Veugelers PJ. Diet quality and academic performance. J Sch Health. 2008 Apr;78(4):209-15; quiz 239-41
  3. Qin BXun PJacobs DR JrZhu NDaviglus MLReis JPSteffen LMVan Horn LSidney SHe K., “Intake of niacin, folate, vitamin B-6, and vitamin B-12 through young adulthood and cognitivefunction in midlife: the Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) study.” Am J Clin Nutr.2017 Oct;106(4):1032-1040.
  4. Anderson AS, Good DJ. Increased body weight affects academic performance in university students. Prev Med Rep. 2016 Dec 28;5:220-223.
  5. Taras H. Nutrition and student performance at school. J Sch Health. 2005 Aug;75(6):199-213.