Οι ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού πλησιάζουν και σε όλους μας έρχεται η  όρεξη να βγούμε έξω και να γίνουμε πιο δραστήριοι. Σε αυτή τη φάση όμως, το σώμα μας μπορεί να βρίσκεται στην πιο αδύναμη εκδοχή του, με το κρύο και την έλλειψη άσκησης να το έχουν καταβάλλει. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να του δώσουμε μία  τόνωση εντάσσοντας στρατηγικά την άσκηση και τη σωστή διατροφή στην καθημερινότητά μας. Με την άσκηση τα πράγματα είναι απλά, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να το πάρουμε απόφαση και να ξεκινήσουμε έστω και λίγο περπάτημα, κάθε μέρα. Για τη διατροφή, όμως, οι απαιτήσεις είναι αυξημένες. Δείτε παρακάτω κάποια μικροθρεπτικά συστατικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε το σώμα σας εγκαίρως,  πριν έρθει το καλοκαίρι.

B- complex

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β είναι ένας συνδυασμός 8 υδατοδιαλυτών βιταμινών: Β1, Β2, Β3, Β6, φολικό οξύ, Β12 και βιοτίνη. Οι βιταμίνες Β συμμετέχουν στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών και επομένως είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία και την ανάπτυξη του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα:

Β1 (θειαμίνη): Η θειαμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό, βοηθώντας τη μετατροπή των θρεπτικών ουσιών σε ενέργεια. Οι πλουσιότερες πηγές θειαμίνης είναι το χοιρινό κρέας, οι ηλιόσποροι και το φύτρο σίτου.

Β3 (νιασίνη): Η νιασίνη είναι απαραίτητη στο μεταβολισμό ζαχάρων, λιπών και  πρωτεϊνών και συμμετέχει στις βιοχημικές αντιδράσεις πολλών ενζύμων. Τη συναντάμε στο κοτόπουλο, στον τόνο και στις φακές.

Β6 (πυριδοξίνη): Η πυριδοξίνη εμπλέκεται στο μεταβολισμό των αμινοξέων και βοηθάει στην κατακράτηση υγρών. Τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη B6 είναι  τα ρεβίθια, ο σολομός και οι πατάτες.

Β12 (κοβαλαμίνη): Ίσως η πιο γνωστή από όλες τις βιταμίνες Β, η Β12 μία βιταμίνη ζωτικής σημασίας, καθώς ένας από τους ρόλους της είναι η απαραίτητη παρουσία της στο μεταβολισμό των σακχάρων. Η Β12 βρίσκεται σε ζωικές πηγές όπως το κρέας, τα αυγά, τα θαλασσινά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Χολίνη

Η χολίνη είναι μία οργανική, υδατοδιαλυτή ένωση. Δεν είναι ούτε βιταμίνη ούτε μέταλλο αλλά ωστόσο, συχνά ομαδοποιείται με το σύμπλεγμα βιταμινών Β λόγω της ομοιότητάς τους. Η χολίνη παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές διεργασίες στο σώμα μας, όπως στη μεταφορά του λίπους και στο μεταβολισμό. Είναι απαραίτητη ουσία που απαιτείται για την απομάκρυνση της χοληστερόλης από το συκώτι μας. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε χολίνη είναι το συκώτι βοδινού και κοτόπουλου, τα αυγά, ο σολομός, το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Στα συμπληρώματα διατροφής συνήθως περιέχεται στη λεκιθίνη με τη μορφή φωσφατιδυλοχολίνης, επίσης αρκετές πηγές υποστηρίζουν ότι η χολίνη στα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος.

Ινοσιτόλη

Αν και συχνά αναφέρεται ως βιταμίνη Β8, η ινοσιτόλη δεν είναι βιταμίνη, αλλά ένας τύπος σακχάρου με πολλές σημαντικές λειτουργίες και βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί. Το σώμα μας παράγει ινοσιτόλη από τους υδατάνθρακες που τρώμε. Η ινοσιτόλη συμμετέχει στο μεταβολισμό των λιπών και της χοληστερόλης, και πιο συγκεκριμένα, βοηθά στην απομάκρυνση των λιπών από το ήπαρ και κατ` επέκταση από τον οργανισμό. Έτσι η ινοσιτόλη μαζί με τη χολίνη, μπορούν να χαρακτηριστούν ως φυσικοί λιποδιαλύτες, οι οποίοι βοηθούν στην αποβολή του λίπους από τον οργανισμό και στη μείωση της χοληστερόλης, και δρουν με τον πιο φυσικό και ασφαλή τρόπο.

L – καρνιτίνη

Η λέξη «καρνιτίνη» προέρχεται από το «carnis», τη λατινική λέξη για τη σάρκα. H L-καρνιτίνη συντίθεται στο συκώτι και στα νεφρά από δύο αμινοξέα, τη λυσίνη και τη μεθειονίνη, και αποθηκεύεται στους σκελετικούς μυς, στον εγκέφαλο και στην καρδιά. H L-καρνιτίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα μας καθώς μεταφέρει τα λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια των κυττάρων μας. Τα μιτοχόνδρια καίνε αυτά τα λίπη και παράγουν ενέργεια.  Την L-καρνιτίνη τη βρίσκουμε όμως και στα τρόφιμα, κυρίως στο κόκκινο κρέας. Όσο πιο κόκκινο το κρέας, τόσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωσή του σε L-καρνιτίνη. Μικρότερες ποσότητες L-καρνιτίνης υπάρχουν επίσης σε ψάρια, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα επίπεδα της L-καρνιτίνης είναι συχνά χαμηλότερα στους χορτοφάγους και τους vegans, καθώς περιορίζουν ή αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα. Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν L-καρνιτίνη ενισχύουν το μεταβολισμό και βοηθούν στην απώλεια βάρους και στην αύξηση των αθλητικών επιδόσεων.

Βεταΐνη

Η βεταΐνη ανακαλύφθηκε στο χυμό του τεύτλου (Beta vulgaris) και τη συναντάμε στα παντζάρια, στο ψάρι, και στις φακές. Είναι ένας μεταβολικός συμπαράγοντας σε πολλές αντιδράσεις του σώματος. Δρα συνεργιστικά με τη χολίνη, τη βιταμίνη Β12 και υποβοηθά την παραγωγή L-καρνιτίνης από τον οργανισμό. Έχει ισχυρή θετική επίδραση στην αποτοξίνωση του ήπατος και στη μείωση των φλεγμονών στον οργανισμό.

Το μήνυμα της ημέρας….

Ακολουθείτε ένα δραστήριο τρόπο ζωής, αλλά δυσκολεύεστε να εντάξετε στη διατροφή σας όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά που θα σας βοηθήσουν να τονώσετε το μεταβολισμό σας; Υπάρχει λύση! Επιλέξτε συμπληρώματα διατροφής με τη βοήθεια του φαρμακοποιού σας τα οποια αποτελούν εξειδικευμένες φόρμουλες και περιέχουν όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσετε το μεταβολισμό σας και θα αυξήσετε τις καύσεις του περιττού λίπους.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Ενίσχυση μεταβολισμού και μείωση λίπους

Με ένα συνδυασμό από ενεργά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού.

 

Βιβλιογραφία

1. Zeisel SH1, da Costa KA., “Choline: an essential nutrient for public health.”, Nutr Rev. 2009 Nov;67(11):615-23.
2. Noga AA1, Zhao Y, Vance DE., “An unexpected requirement for phosphatidylethanolamine N-methyltransferase in the secretion of very low density lipoproteins.”, J Biol Chem. 2002 Nov 1;277(44):42358-65.
3. Bharti Kalra, Sanjay Kalra, and J. B. Sharma, “The inositols and polycystic ovary syndrome.”, Indian J Endocrinol Metab. 2016 Sep-Oct; 20(5): 720–724.
4. Capasso I, Esposito E, Maurea N, Montella M, Crispo A, De Laurentiis M, D’Aiuto M, Frasci G, Botti G, Grimaldi M, Cavalcanti E, Esposito G, Fucito A, Brillante G, D’Aiuto G, Ciliberto G., “Combination of inositol and alpha lipoic acid in metabolic syndrome-affected women: a randomized placebo-controlled trial. ”, Trials. 2013 Aug 28;14:273.
5. Foster DW., “The role of the carnitine system in human metabolism.”, Ann N Y Acad Sci. 2004 Nov;1033:1-16.
6. Inazu M1, Matsumiya T., “Physiological functions of carnitine and carnitine transporters in the central nervous system”, Nihon Shinkei Seishin Yakurigaku Zasshi. 2008 Jun;28(3):113-20.
7. Craig, S. A., “Betaine in human nutrition.”, The American Journal of Clinical Nutrition, 2004, September, 80(3), 539-549.