Το baobab είναι ένα δέντρο που προέρχεται από περιοχές της Αφρικής, της Αραβίας, της Αυστραλίας και της Μαδαγασκάρης. Διαθέτει μακρόχρονη ιστορία, αφού κάποια δέντρα έχουν ηλικία πάνω από 1000 χρόνια.

Γνωστό, επίσης, με την επιστημονική ονομασία Adansonia, το δέντρο baobab μπορεί να μεγαλώσει μέχρι και 30 μέτρα ύψος και να παράγει ένα μεγάλο φρούτο, το οποίο έχει υπέροχη γεύση, αντίστοιχη με αυτή των εσπεριδοειδών.

Ο πολτός, τα φύλλα και οι σπόροι του φρούτου baobab αξιοποιούνται συχνά σε διάφορες συνταγές και κουζίνες ανά τον κόσμο, ενώ έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία.

Σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές, φαίνεται ότι αρκετά μέρη του φυτού έχουν ενδιαφέρουσες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το baobab έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς από τους αρχαίους χρόνους ως παραδοσιακό φάρμακο σε διάφορες ασθένειες, θεωρούμενο ως ‘‘πανάκεια’‘. Στην Ινδία, οι ασκούμενοι της Αγιουβερδικής ιατρικής χρησιμοποιούσαν το baobab για τη θεραπεία της διάρροιας, της δυσεντερίας, της υπερβολικής δίψας και της φλεγμονής του δέρματος.

Τα οφέλη του φρούτου baobab

Πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα

Το baobab αποτελεί καλή πηγή αρκετών βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Το θρεπτικό του περιεχόμενο μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη γεωγραφική θέση στην οποία καλλιεργείται, καθώς και μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του φυτού, όπως τα φύλλα, ο πολτός και οι σπόροι.

Για παράδειγμα, ο πολτός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και αρκετά μέταλλα, όπως κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Τα φύλλα είναι πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνες, οι οποίες μπορούν εύκολα να αφομοιωθούν. Επιπλέον, οι σπόροι και ο πυρήνας του φυτού είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, λίπη και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως η θειαμίνη, το ασβέστιο και ο σίδηρος.

Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, το baobab συναντάται ως ξηρή σκόνη, αφού το φρέσκο φρούτο δεν είναι διαθέσιμο. Το κονιοποιημένο baobab περιέχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και είναι ιδιαίτερα υψηλό σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, νιασίνη, σίδηρο και κάλιο.

Έλεγχος βάρους

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η προσθήκη baobab στη διατροφή μπορεί να ωφελήσει στη μείωση και στον έλεγχο του βάρους, καθώς μπορεί να προάγει το αίσθημα του κορεσμού, δημιουργώντας επάρκεια και περιορίζοντας τις ‘‘λιγούρες’‘.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, με τα περισσότερα παρασκευάσματα σε σκόνη να περιέχουν περίπου 4,5g ινών ανά 10g. Οι φυτικές ίνες περνούν στο σώμα μας σταδιακά και μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εκκένωσης του στομάχου, διατηρώντας έτσι την αίσθηση ότι είναι γεμάτο για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Ακόμα, οι φυτικές ίνες του φρούτου μπορούν να δεσμεύσουν τα λιπαρά της διατροφής στο στομάχι, σχηματίζοντας ένα σύμπλοκο λίπους – ινών, το οποίο δεν απορροφάται από το πεπτικό σύστημα και εκκρίνεται μέσω της φυσικής οδού του οργανισμού. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται κατά πολύ, η ποσότητα των λιπαρών της διατροφής, καθώς και οι θερμίδες που αυτά αποδίδουν.

Εξισορρόπηση επιπέδων σακχάρου

Μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη εκχυλίσματος baobab σε λευκό ψωμί μείωσε την ποσότητα του γρήγορα αφομοιώσιμου αμύλου και επιβράδυνε την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Παρομοίως, άλλη μελέτη υποστήριξε ότι ο εμπλουτισμός λευκού ψωμιού με baobab μείωσε την ποσότητα της ινσουλίνης που απαιτείται για τη μεταφορά του σακχάρου από το αίμα στους ιστούς, βοηθώντας έτσι στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, το baobab μπορεί ακόμα να επιβραδύνει την απορρόφηση της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι το οποίο μπορεί να αποτρέψει τις απότομες διακυμάνσεις στο σάκχαρο, συμβάλλοντας σε μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση των επιπέδων του.

Σε περιοχές του κόσμου όπου δεν υπάρχει φρέσκο το φρούτο, το baobab διατίθεται σε μορφή σκόνης, κάψουλας ή δισκίου. Μπορείτε να αναζητήσετε και να προμηθευτείτε σχετικά προϊόντα που αξιοποιούν το φρούτο είτε ως μοναδικό συστατικό είτε σε συνδυασμό με άλλα βρώσιμα συστατικά.

Τολμήστε διατροφικά και δοκιμάστε αυτό το ξεχωριστό φρούτο με την ιδιαίτερη θρεπτική αξία!

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Μίγμα φυτικών ινών του φρούτου baobab

Για τη μείωση πρόσληψης θερμίδων από το λίπος της διατροφής και τον έλεγχο του βάρους.


Βιβλιογραφία

  1. J. Chadare, A. R. Linnemann, J. D. Hounhouigan, M. J. R. Nout & M. A. J. S. Van Boekel (2008) Baobab Food Products: A Review on their Composition and Nutritional Value, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 49:3, 254-274, DOI: 10.1080/10408390701856330
  2. A. Coe, M. Clegg, M. Armengol, L. Ryan (2013) The polyphenol-rich baobab fruit (Adansonia digitata L.) reduces starch digestion and glycemic response in humans, Nutrition Research, 33:11, 888-896, https://doi.org/10.1016/j.nutres.2013.08.002
  3. Garvey, R., Clegg, M., & Coe, S. (2017). The acute effects of baobab fruit (Adansonia digitata) on satiety in healthy adults. Nutrition and Health23(2), 83–86. https://doi.org/10.1177/0260106017704361
  4. D. Caluwé, K. Halamová, P. V. Damme (2010) Baobab (Adansonia digitataL.): A Review of Traditional Uses, Phytochemistry and Pharmacology, African Natural Plant Products: New Discoveries and Challenges in Chemistry and Quality, 11, 51-84, DOI:10.1021/bk-2009-1021.ch004
  5. J. Rahul et al. (2015) Adansonia digitata L. (baobab): a review of traditional information and taxonomic description, Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 5: 1, 79-84, https://doi.org/10.1016/S2221-1691(15)30174-X