Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε τα πάνω κάτω ακόμα και στις Πανελλήνιες εξετάσεις! Οι μαθητές, πέρα από τη σκληρή προετοιμασία των μαθημάτων, είχαν να αντιμετωπίσουν και το άγχος που προκαλείται από την παράταση της διεξαγωγής τους και την αναδιαμόρφωση της εξεταστέας ύλης. Και μέσα σε όλα αυτά, θα πρέπει να μάθουν και πώς να εφαρμόζουν τα νέα μέτρα προστασίας και υγιεινής που ορίστηκαν για την ασφαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

Η βασική όμως ανησυχία τους, κατά την περίοδο των Πανελλήνιων εξετάσεων, δεν είναι άλλη από την επίτευξη της καλύτερης απόδοσης. Στο τέλος, καλούνται να αποδείξουν τις ικανότητές τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό για να καταφέρουν να εισαχθούν στη σχολή της επιλογής τους.

Σε αυτήν την τόσο σημαντική περίοδο, οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν ώστε τα παιδιά να ξεκουράζονται καλά και να τρέφονται σωστά. Δύο παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μέγιστη απόδοση των δυνατοτήτων τους.

Ακολουθούν 6 διατροφικά tips που θα εφοδιάσουν τον οργανισμό των μαθητών με βιταμίνες και μέταλλα τα οποία συμβάλλουν στη αύξηση της συγκέντρωσης και την καλύτερη λειτουργία της μνήμης.

Μικρά και συχνά γεύματα

Όσο πιο συχνά τόσο πιο καλά! Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων δίνει ενέργεια στον οργανισμό του μαθητή με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η αποδοτικότητά του. Αντίθετα, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης.

Πρωινό: ένα γεύμα με σπουδαία σημασία

Έρευνες μελέτησαν και συνέκριναν σε πρωινά τεστ στο σχολείο τις επιδόσεις των μαθητών που είχαν καταναλώσει πρωινό γεύμα με των μαθητών που το παρέλειψαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η απόδοση των μαθητών που είχαν καταναλώσει πρωινό γεύμα στο σπίτι ήταν υψηλότερη. Ιδανικές επιλογές αποτελούν: το γάλα ή το γιαούρτι, το μέλι, το ψωμί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι φρυγανιές, τα cream cracker σίκαλης, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και οι χυμοί.

Ποικιλία τροφίμων

Είναι σημαντική η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες, μεταξύ των οποίων τα σιτηρά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, το άπαχο κρέας, τα αυγά, τα όσπρια, το ελαιόλαδο και οι ανάλατοι ξηροί καρποί.

Σωστή ενυδάτωση του οργανισμού

Η καλή ενυδάτωση εξασφαλίζει λιγότερη κόπωση και καλύτερη συγκέντρωση. Οι μαθητές θα πρέπει να καταναλώνουν 8-10 ποτήρια υγρών ημερησίως. Συνιστάται να  αποφεύγονται τα υγρά που περιέχουν ζάχαρη (χυμοί, αναψυκτικά, κακάο), αλλά να προτιμώνται το νερό, το γάλα, το τσάι και οι φυσικοί χυμοί φρούτων.

Τρόφιμα με «καλά» λιπαρά

Τα λιπαρά που είναι πιο αποδοτικά σε σχέση με την εγκεφαλική λειτουργία είναι τα λεγόμενα απαραίτητα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Τα σημαντικά αυτά λιπαρά δεν συντίθενται στον οργανισμό, άρα τα λαμβάνουμε μόνο μέσω της τροφής.

Τα καλά λιπαρά βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τους ανάλατους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια, τα θαλασσινά κ.α..

Σοκολατένιες απολαύσεις

Η μέτρια (και όχι η αλόγιστη!) κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, ουσίες που βελτιώνουν τη διάθεση και ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Για αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως «απαραίτητο τρόφιμο» σε περίοδο εξετάσεων. Ένα  μικρό σπιτικό γλύκισμα σοκολάτας ή λίγη μαύρη σοκολάτα αποτελούν την ιδανικότερη λύση.

Σε περίπτωση που οι μαθητές δεν καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες του οργανισμού τους σε θρεπτικά συστατικά μέσω της κατανάλωσης τροφίμων, είναι καλό να ενισχύσουν τη μνήμη τους με ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Πρόκειται για 8 διαφορετικές βιταμίνες οι οποίες στηρίζουν την ικανότητα απομνημόνευσης, έχουν αγχολυτικές ιδιότητες, βελτιώνουν τη διάθεση και απελευθερώνουν ενέργεια από τις τροφές.

Οι γονείς μπορούν πάντα να ζητούν τη συμβουλή του φαρμακοποιού ή άλλου ειδικού υγείας για να κάνουν την κατάλληλη επιλογή ενός συμπληρώματος για τα παιδιά τους. Είναι γεγονός ότι τα συμπληρώματα διατροφής σε υγρή μορφή από φυσικά συστατικά, όπως τα εκχυλίσματα φρούτων και λαχανικών, εξασφαλίζουν άμεση  απορρόφηση όλων των θρεπτικών βιταμινών και λαμβάνονται εύκολα από οργανισμούς ατόμων που βρίσκονται σε νεαρή ηλικία.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Εκχυλίσματα φρούτων και λαχανικών

Σε συνδυασμό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνες A, C, D, E για την ενέργεια όλου του οργανισμού και την ενίσχυση της μνήμης και συγκέντρωσης.

 

Βιβλιογραφία

  1. Anderson AS, Good DJ. Increased body weight affects academic performance in university students. Prev Med Rep. 2016 Dec 28;5:220-223.
  2. Florence MD, Asbridge M, Veugelers PJ. Diet quality and academic performance. J Sch Health. 2008 Apr;78(4):209-15; quiz 239-41.
  3. Taras H. Nutrition and student performance at school. J Sch Health. 2005 Aug;75(6):199-213.
  4. Florence MD, Asbridge M, Veugelers PJ. Diet quality and academic performance. J Sch Health. 2008 Apr;78(4):209-15; quiz 239-41
  5. Qin BXun PJacobs DR JrZhu NDaviglus MLReis JPSteffen LMVan Horn LSidney SHe K., “Intake of niacin, folate, vitamin B-6, and vitamin B-12 through young adulthood and cognitivefunction in midlife: the Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) study.” Am J Clin Nutr.2017 Oct;106(4):1032-1040.