Είναι καλοκαίρι κι ενώ απολαμβάνετε μια όμορφη βραδιά στον κήπο, τη βεράντα ή το μπαλκόνι σας, αντιλαμβάνεστε την παρουσία ενός ενοχλητικού «επισκέπτη»… ο οποίος δεν είναι άλλος από το γνωστό σε όλους μας κουνούπι! Τα κουνούπια και οι σκνίπες είναι τα συνηθέστερα έντομα του καλοκαιριού που εισβάλλουν πολύ εύκολα στο χώρο μας και μας «επιτίθενται». Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εξωτερικούς χώρους, όπου η παρουσία τους είναι δεδομένη, η «επίθεσή» τους είναι συχνά αναπόφευκτη.

Για αυτόν τον σκοπό, υπάρχουν εντομοαπωθητικά προϊόντα που είναι κατάλληλα και για εξωτερικούς χώρους, καθώς περιέχουν συγκεκριμένες δραστικές ουσίες. Το κριτήριο επιλογής αυτών των προϊόντων έχει να κάνει με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τη νομιμότητα των ενεργών συστατικών τους. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εντομοαπωθητικές δραστικές ουσίες φυτικής προέλευσης, οι οποίες φαίνεται να έχουν καλύτερες προδιαγραφές από τις αντίστοιχες συνθετικές και να αποτελούν ιδανικές εναλλακτικές επιλογές.

Φυσικές λύσεις ενάντια στα έντομα

Γερανιόλη

Πρόκειται για μια ένωση που συναντάται στα αιθέρια έλαια πολλών αρωματικών φυτών, όπως παλμαρόζα και λεμονόχορτο (lemongrass) και είναι από τα πιο σημαντικά μόρια στη βιομηχανία των αρωματικών ουσιών. Εκτός από την ευχάριστη οσμή της, είναι επίσης γνωστή για τις εντομοκτόνες και απωθητικές ιδιότητές της, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ως φυσικός παράγοντας καταπολέμησης παρασίτων, καθώς έχει χαμηλή τοξικότητα. Εξάλλου, η φυσική της παρουσία σε αυτά τα φυτά είναι για να τα προστατεύσει από τα έντομα.

Συγκεκριμένα, η γερανιόλη είναι μια εγκεκριμένη εντομοαπωθητική ουσία (τύπος προϊόντος ΤΠ19), η οποία παράλληλα ανήκει και στην κατηγορία των εντομοκτόνων, ακαρεοκτόνων και προϊόντων για την καταπολέμηση άλλων αρθροπόδων (τύπος προϊόντος ΤΠ18), σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό περί βιοκτόνων (ΕΕ) 528/2012. Αποτελεί, δηλαδή, ένα απωθητικό και εντομοκτόνο προϊόν για τον έλεγχο και την καταπολέμηση διαφόρων επιβλαβών οργανισμών.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η γερανιόλη εμφανίζει ισχυρή απωθητική και εντομοκτόνο δράση έναντι του κουνουπιού Anopheles gambiae, της κερατόμυγας Haematobia irritans, καθώς και των εντόμων Sitophilus oryzae, Sitophilus zeamais, Rhyzopertha dominica, Cryptolestes pusillus και Callosobruchus maculatus. Σε άλλη δημοσίευση, παρουσιάζεται η απωθητική και εντομοκτόνος δράση της γερανιόλης στα αυγά, στις προνύμφες, αλλά και στα ενήλικα άτομα του κοινού κουνουπιού Culex pipiens.

Το πλεονέκτημα της γερανιόλης είναι ότι εφόσον αποτελεί φυσική ουσία, τα έντομα δεν μπορούν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα, ενώ αποτελεί μία φιλικότερη επιλογή για το περιβάλλον έναντι των συνθετικών βιοκτόνων.

Πυρεθρίνες από εκχύλισμα χρυσάνθεμου

Οι πυρεθρίνες είναι φυσικές εντομοκτόνες ουσίες από το φυτό πύρεθρο [Chrysanthemum cinerariaefolium (τρέχουσα ονομασία είδους: Tanacetum cinerariifolium)] της οικογένειας Asteraceae.

Παρομοίως με τη γερανιόλη, το εκχύλισμα χρυσάνθεμου που προέρχεται από τα ανοιχτά και ώριμα άνθη του φυτού Tanacetum cinerariifolium είναι μια εγκεκριμένη εντομοαπωθητική ουσία (ΤΠ19), η οποία παράλληλα ανήκει και στην κατηγορία των εντομοκτόνων, ακαρεοκτόνων και προϊόντων για την καταπολέμηση άλλων αρθροπόδων (ΤΠ18), σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό περί βιοκτόνων (ΕΕ) 528/2012.

Οι πυρεθρίνες εμφανίζουν τοξικότητα ταχείας δράσης σε πολλά είδη εντόμων. Ο τρόπος που δρουν αφορά στη διέγερση του νευρικού συστήματος των εντόμων, που έρχονται σε επαφή, τα οποία οδηγούν γρήγορα σε παράλυση και τελικά στο θάνατο. Σε μικρότερες δόσεις, οι πυρεθρίνες έχουν εντομοαπωθητικό αποτέλεσμα. Ακόμη, μπορούν να υποκαταστήσουν συνθετικά πυρεθροειδή για τον έλεγχο των παρασίτων, καθώς αποτελούν ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες επιλογές, ειδικότερα σε έντομα που είναι ανθεκτικά στις αντίστοιχες συνθετικές ουσίες. Τέλος, είναι βιοαποικοδομήσιμες και αποσυντίθενται εύκολα με την έκθεση στο ηλιακό φως.

Προτιμήστε εξειδικευμένα εντομοαπωθητικά προϊόντα που βασίζονται σε φυσικές, αποτελεσματικές και ασφαλείς δραστικές ουσίες, ενώ παράλληλα πληρούν και τις σχετικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Πείτε «αντίο» στα έντομα και απολαύστε «ήρεμες» καλοκαιρινές μέρες και νύχτες!

protinomena_title

Εντομοαπωθητικό κερί

Με φυσικό έλαιο γερανιόλης για κουνούπια και σκνίπες με διάρκεια καύσης έως και 30 ώρες.

Εντομοαπωθητικές σπείρες

Με εκχύλισμα χρυσάνθεμου για κουνούπια και σκνίπες, από ανακυκλωμένο χαρτί που δεν σπάνε κατά τον διαχωρισμό και την τοποθέτηση.

 

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

Βιβλιογραφία

  1. Diaz et al. (2015) Chemical and Plant-Based Insect Repellents: Efficacy, Safety, and Toxicity, Wilderness & Environmental Medicine
  2. Castillo (2017) Insecticidal and Repellent Activity of Several Plant-Derived Essential Oils Against Aedes aegyptiJournal of the American Mosquito Control Association, 33 (1), 25-35, DOI:http://dx.doi.org/10.2987/16-6585.1
  3. Suelen L. Reis et al. (2016) Typical Monoterpenes as Insecticides and Repellents against Stored Grain Pests, Molecules, 21, 258,doi:10.3390/molecules21030258
  4. Zhu, Junwei J. et al. (2015) Comparisons of antifeedancy and spatial repellency of three natural product repellents against horn flies, Haematobia irritans(Diptera: Muscidae), Faculty Publications: Department of Entomology, 376, http://digitalcommons.unl.edu/entomologyfacpub/376
  5. Matsuda K. (2011) Pyrethrin Biosynthesis and Its Regulation in Chrysanthemum cinerariaefolium. In: Matsuo N., Mori T. (eds) Pyrethroids. Topics in Current Chemistry, vol 314. Springer, Berlin, Heidelberg.
  6. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 528/2012 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση βιοκτόνων