Η εποχή της αλλεργίας έχει ήδη φτάσει και συμπέσει με την περίοδο που όλος ο πλανήτης δοκιμάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτή η συγκυρία μπορεί να κάνει δύσκολο το διαχωρισμό των συμπτωμάτων, καθώς πολλοί αναρωτιούνται αν η κλινική εικόνα που εμφανίζουν οφείλεται για παράδειγμα σε μία αλλεργική ρινίτιδα ή υπάρχει υποψία για COVID-19. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε πάθησης.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Αμερικής (Centers for Disease Control and Prevention), η αλλεργία και η λοίμωξη από κορωνοϊό μπορούν να έχουν παρόμοια συμπτώματα. Παρόλα αυτά, εξετάζοντάς τα με προσοχή μπορούμε να επισημάνουμε σημαντικές διαφορές που μας επιτρέπουν να ξεχωρίσουμε για ποια κατάσταση πρόκειται.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας;

Η αλλεργία είναι η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μία ξένη ουσία, γεγονός που συνοδεύεται από μία σειρά συμπτωμάτων. Οι ουσίες αυτές συνήθως δεν είναι επιβλαβείς και ονομάζονται αλλεργιογόνα. Τέτοια αλλεργιογόνα μπορεί να είναι η γύρη, η σκόνη, το τρίχωμα των ζώων, διάφορες τροφές, ερεθιστικοί παράγοντες στο σπίτι ή στην εργασία κ.α. Φυσιολογικά ο ανθρώπινος οργανισμός προσαρμόζεται στο περιβάλλον. Έτσι για παράδειγμα όταν έρθει σε επαφή με τη γύρη, αντιλαμβάνεται ότι είναι αβλαβής και δεν αντιδρά. Αντίθετα, σε άτομα με αλλεργία, η επαφή αυτή μεταφράζεται ως εξωτερική “εισβολή” κάποιας επικίνδυνης ουσίας με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να της επιτίθεται.

Συνήθεις κλινικές εκδηλώσεις αλλεργικής ρινίτιδας:

 • Ρινική καταρροή (συνάχι) – Συνήθως οι βλέννες είναι διαυγείς και λεπτόρρευστες
 • Φτέρνισμα
 • Φαγούρα στη μύτη
 • Ερεθισμός στα μάτια – Τα μάτια είναι κόκκινα, φαγουρίζουν, πρήζονται και δακρύζουν
 • Ήπιος ερεθισμός σαν “γαργαλητό” στο λαιμό

Ο πυρετός είναι εξαιρετικά σπάνιος σε περιπτώσεις αλλεργίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από κορωνοϊό;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization) τα συμπτώματα της λοίμωξης από SARS-CoV-2 μπορούν να εμφανιστούν 2 – 14 ημέρες μετά την έκθεση (με βάση την περίοδο επώασης των ιών MERS-CoV) και είναι τα παρακάτω:

Πιο συχνά:

 • Πυρετός
 • Ξηρός βήχας
 • Κόπωση
 • Δύσπνοια

Λιγότερο συχνά:

 • Πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις
 • Μπούκωμα στη μύτη
 • Συνάχι
 • Πονόλαιμος
 • Διάρροια

Τα συμπτώματα αυτά είναι συνήθως ήπια και ξεκινούν βαθμιαία. Μερικοί άνθρωποι αν και μολύνονται δεν αναπτύσσουν συμπτώματα. Οι περισσότεροι (περίπου το 80%) αναρρώνουν πλήρως χωρίς να χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα.

Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια. Περίπου 1 στα 5 άτομα που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 αναπτύσσουν δυσκολία στην αναπνοή και χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις ή η υπέρταση είναι μεταξύ εκείνων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ή κρίσιμη ασθένεια εάν έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Ποιες είναι οι κυριότερες διαφορές μεταξύ λοίμωξης από κορωνοϊό και εποχιακής αλλεργίας;

 • Η νόσος COVID-19 πολύ συχνά συνδυάζεται με πυρετό, ενώ η εποχιακή αλλεργία σχεδόν ποτέ.
 • Οι ασθενείς με εποχιακή αλλεργία συνήθως αισθάνονται κάποιο βαθμό φαγούρας, ενώ εκείνοι με COVID-19 όχι.
 • Στην εποχιακή αλλεργία πολύ συχνά εμφανίζονται παροξυσμοί φτερνίσματος, κατά τους οποίους ο ασθενής δεν μπορεί να σταματήσει. Στην COVID-19 το φτέρνισμα είναι πιο ήπιο και τα γενικότερα συμπτώματα από τη μύτη πιο περιορισμένα.
 • Η αλλεργία εμφανίζει πολύ συχνά εποχιακή κατανομή, καθώς εξαρτάται από τα αλλεργιογόνα που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα κάθε περίοδο του έτους. Έτσι, αν τα συμπτώματα που εμφανίζετε αυτή τη στιγμή είναι παρόμοια με αυτά που εμφανίζετε κάθε χρόνο τέτοια εποχή, είναι πολύ πιθανό να οφείλονται σε αλλεργία και όχι σε λοίμωξη από κορωνοϊό.

Δίνοντας, λοιπόν, προσοχή στα συμπτώματα μπορεί να αποφευχθεί ο πανικός και η πιθανή άσκοπη απασχόληση του συστήματος υγείας, αλλά να υπάρξει έγκαιρη αντίδραση σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για κάτι πιο σοβαρό.

Οι αλλεργικοί ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν την αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός τους και να είναι σε επικοινωνία μαζί του, καθώς γνωρίζει την κατάστασή τους και μπορεί να τους καθοδηγήσει κατάλληλα.

Τέλος, η συμμόρφωση όλων με τις οδηγίες των ειδικών για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια όλων μας.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Alerginal

Συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνες C και D3, εκχύλισμα ιαπωνικής μέντας και κερσετίνη.

Alerginal spray

Ρινικό σπρέι για την υποστηρικτική θεραπεία των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας, με θαλασσινό νερό, δεξπανθενόλη και υαλουρονικό νάτριο. Ιατροτεχνολογικό προϊόν.

 

Πηγές:

 1. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/symptoms.html (Τελευταία πρόσβαση: 08/04/2020)
 2. https://www.who.int/indonesia/news/detail/08-03-2020-knowing-the-risk-for-covid-19 (Τελευταία πρόσβαση: 08/04/2020)
 3. https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/ (Τελευταία πρόσβαση: 08/04/2020)
 4. https://www.healthline.com/health-news/flu-allergies-coronavirus-different-symptoms (Τελευταία πρόσβαση: 08/04/2020)