Την… ανεβάζουν οι παρέες, τα οικογενειακά γεύματα, οι ταινίες τα σαββατόβραδα στον καναπέ ή στο μπαλκόνι τώρα που αρχίζει και φτιάχνει ο καιρός. Μιλάμε για τη χοληστερίνη η οποία, δυστυχώς για εμάς, βρίσκεται σε ό,τι πιο νόστιμο, απολαυστικό και απαγορευμένο υπάρχει, κάμπτοντας τις αντιστάσεις μας μπροστά στην απόλαυση της γεύσης.

Η υψηλή χοληστερόλη αφορά όλο και περισσότερους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, στοχεύοντας ακόμα και νέους σε ηλικία, ιδιαίτερα εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία πολύτιμη για τον οργανισμό και χρειάζεται για να σχηματίζει τις κυτταρικές του μεμβράνες και τις ορμόνες που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγική ικανότητα.

Το 25% της χοληστερόλης προέρχεται από τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά και το 75% φτιάχνεται από το συκώτι μας. Ο οργανισμός μας  την φτιάχνει με τη βοήθεια ενός ενζύμου. Μπορεί να τη ρυθμίζει έτσι, ώστε να έχει τόση όση του είναι απαραίτητη για τις ανάγκες του.

Υπάρχει Κακή και Καλή χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη για να μπορέσει να μεταφερθεί από το αίμα μας στα διάφορα σημεία του οργανισμού ενώνεται με πρωτεΐνες. Έτσι στο αίμα μας βρίσκεται σαν HDL (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη, μεγάλου μεγέθους σωματίδια) και σαν LDL (χαμηλής πυκνότητας λποπρωτεΐνη, μικρότερου μεγέθους σωματίδια).

Η LDL-χοληστερόλη  ονομάζεται αλλιώς και κακή χοληστερόλη. Η LDL όπου βρει έστω μία μικρή βλάβη στο τοίχωμα των αγγείων, εισχωρεί για να επιδιορθώσει τις «ζημιές». Ωστόσο, όταν η ποσότητά της στον οργανισμό υπερβαίνει τις φυσιολογικές τιμές, μπορεί να δημιουργήσει αθηρωματικές πλάκες που οδηγούν στο στένεμα των αρτηριών.

Η HDL-χοληστερόλη ονομάζεται αλλιώς και καλή χοληστερόλη. Η HDL έχει την ικανότητα να καθαρίζει τις αρτηρίες, όταν υπάρχει αυξημένη ποσότητα LDL στο αίμα ή πάνω στα αγγεία. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στο αίμα μας.

Πώς οδηγούμαστε σε αυξημένη χοληστερόλη;

Η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μερικές από τις αιτίες που μπορεί κάποιος να οδηγηθεί σε μεγάλες τιμές κακής χοληστερόλης, η οποία συνδέεται άμεσα με τα  καρδιαγγειακά νοσήματα. Η αυξημένη  ποσότητα στο αίμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα και θνησιμότητα. Για να μπορέσει κανείς να καταλάβει το πόσο υψηλά είναι τα επίπεδά της, αρκεί να κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις αίματος.

Και μετά τις εξετάσεις τι ακολουθεί;

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση της χοληστερόλης απαιτεί:

  • Μειωμένη κατανάλωση λιπαρών τροφών (κρέας, γαλακτοκομικά, αλλαντικά).
  • Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών (φρούτα, όσπρια).
  • Κατανάλωση ελαιόλαδου και ξηρών καρπών( αμύγδαλα, καρύδια), αλλά με μέτρο.
  • Συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα (σαρδέλες, σκουμπρί).
  • Καθημερινή άσκηση.

Στις περιπτώσεις που οι τιμές της LDL δεν υποχωρούν και ταυτόχρονα οι τιμές της HDL δεν μεγαλώνουν, μετά από ιατρική παρακολούθηση προτείνονται εξιδεικευμένες φαρμακευτικές αγωγές.

Υπάρχει κάποιο διατροφικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει;

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τη βελτίωση των τιμών της χοληστερόλης. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει μελέτες για διάφορα διατροφικά συστατικά που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της. Ένα από αυτά είναι η μαγιά από το κόκκινο ρύζι (Red Yeast Rice) που χρησιμοποιείται ευρέως και στην παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική. Η ζύμωση του κόκκινου ρυζιού από ένα μύκητα (Monascus purpureus), παράγει μία ουσία που ονομάζεται μονακολίνη Κ. Η μονακολίνη Κ αναστέλλει τη δράση του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση της χοληστερόλης στον οργανισμό.

Πολλές κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως η μαγιά ζύμωσης κόκκινου ρυζιού, εκτός από τις υπολιπιδαιμικές της δράσεις, εμφανίζει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές αποδίδονται στη συνεργική δράση των επιπρόσθετων ενεργών συστατικών της, όπως είναι οι στερόλες και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Σύμφωνα με επίσημο ισχυρισμό υγείας που ορίζεται  από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ελέγχου Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) 10mg μονακολίνης Κ καθημερινά συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Λαμβάνοντας εξιδεικευμένα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να πάρει κανείς όλα τα οφέλη της μαγιάς ζύμωσης κόκκινου ρυζιού. Σε ένα πρόβλημα υγείας, όπως είναι η υψηλή χοληστερόλη η θεραπευτική προσέγγιση εξατομικεύεται ανάλογα με την περίπτωση και η φαρμακευτική αγωγή κρίνεται αναγκαία πολλές φορές. Ωστόσο, αξίζει κανείς να δοκιμάσει να εμπλουτίσει τη διατροφή του με φυσικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

Βιβλιογραφία

COVOLO E, G Ital Cardiol (Rome). 2018 Feb;16(2):81-90 Nutraceutical: a useful tool for cardiologists to improve lpid profil

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29531380

CICERO AF, Curr Med Res Opin. 2016 June 8: 1-6 Additional therapy for cholesterol lowering in ezetimibe-treated, statin-intolerant patients in clinical practice: results from an internal audit of a university lipid clinic https://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27175514

CHEN L, PloS One. 2017 Nov 30;12(11):e0188841.

doi:10.1371/journal.pone.0188841.eCollecton 2017

https://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29190732

ZHAO SP, PloS One. 2017 Sep 21;12(9):e0184949.doi:10.1371/ journal.pone.0184949.eCollecton 2017

https://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28934253

Red Yeast Rice

Σε συνδυασμό με εκχύλισμα φύλλων ελιάς, χολίνη, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β1 και συνένζυμο Q10.