Γνωρίζατε ότι υπάρχει μία υπερτροφή που δε μοιάζει με καρπό δένδρου, αλλά είναι ζωντανός οργανισμός;  Και όμως υπάρχει, και δεν είναι άλλη από τη μαγιά!

Η χρήση της από τους ανθρώπους γίνεται για περισσότερα από 5000 χρόνια. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως, αγνοούσαν την ύπαρξή της. Στην αρχαία Αίγυπτο πίστευαν ότι η διόγκωση που συμβαίνει στο ζυμάρι του ψωμιού γίνεται χάρη στη συμβολή θεϊκών δυνάμεων. Ήταν το 1857, που ο Louis Pasteur έλυσε το μυστήριο για τον τρόπο δράσης της μαγιάς κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.

Η μαγιά στην πραγματικότητα αποτελείται από πολλούς ζωντανούς μικροοργανισμούς- μύκητες τους λεγόμενους ζυμομύκητες ή ζύμες. Συνήθως, ο όρος ζύμωση αναφέρεται στη χρήση αυτών των οργανισμών για τη μετατροπή των υδατανθράκων σε αλκοόλη. Η παρασκευή, για παράδειγμα, άρτου και αλκοολούχων ποτών, όπως το κρασί και η μπύρα, γίνεται με ζύμωση. Υπάρχουν βέβαια και άλλα είδη ζύμωσης όπως αυτή που πραγματοποιείται από βακτήρια που μετατρέπουν το γάλα σε τυρί.

Ωστόσο, οι μύκητες της αλκοολικής ζύμωσης, παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον χάρη στη δομή τους. Αυτοί προέρχονται από διάφορα είδη του ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae. Πρόκειται για έναν σύνθετο, ιδιαίτερα αποτελεσματικό ζωντανό οργανισμό που αποτελεί  ένα από τα κορυφαία βιολογικά μοντέλα. Έτσι, η μαγιά είναι ουσιαστικά ένα σύνολο ζωντανών κύτταρων που έχει  παρόμοια δομή και σύσταση με τα ανθρώπινα κύτταρα. Χάρη στη θρεπτική της αξία προσφέρει μία σειρά από οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

6 λόγοι για να βάλετε τη μαγιά στην καθημερινότητά σας

  1. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Η μαγιά προσφέρει προστασία έναντι παθογόνων μικροοργανισμών και τοξινών. Οι ίνες βήτα-γλυκανών που βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα του ζυμομύκητα μπορούν να διεγείρουν τη δραστηριότητα των μακροφάγων κυττάρων και βοηθούν στον πολλαπλασιασμό τους. Τα μακροφάγα καταπολεμούν με συγκεκριμένους μηχανισμούς τους παθογόνους μικροοργανισμούς που ευθύνονται για διάφορες ασθένειες.

  1. Εξισορρόπηση εντερικής χλωρίδας σε περιπτώσεις διάρροιας

Σύμφωνα με πολλές σύγχρονες μελέτες, ο τύπος μαγιάς που προέρχεται από το είδος Saccharomyces boulardii έχει ανάλογη δράση με τα προβιοτικά. Σε περιπτώσεις αντιβιοτικής αγωγής οι γαστρεντερικές παρενέργειες που εκδηλώνονται, συνήθως με τη μορφή διάρροιας, είναι συχνές. Η μαγιά που παρασκευάζεται από το Saccharomyces boulardii περιέχει ειδικά ένζυμα.  Χάρη στην ιδιότητα αυτών των ενζύμων, να αντισταθμίζουν τις τοξίνες από τη λήψη αντιβιοτικών, τα περιστατικά διάρροιας μειώνονται. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία οξείας διάρροιας και να αποτρέψει ή τουλάχιστον να μειώσει τον κίνδυνο διάρροιας του ταξιδιώτη.

  1. Αντιοξειδωτική δράση

Η μαγιά θεωρείται πλούσια πηγή σεληνίου, ένα ανόργανο ιχνοστοιχείο με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο συστατικό του ενζύμου υπεροξειδάση της γλουταθειόνης. Το ένζυμο αυτό συμμετέχει στην αντιοξειδωτική άμυνα των κυττάρων δεσμεύοντας και εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

  1. Για τη χρόνια κόπωση

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (Chronic Fatigue Syndrome ή CFS) περιλαμβάνει συμπτώματα που αφορούν πολλά συστήματα του οργανισμού. Η μαγιά μπύρας έχει μελετηθεί κλινικά τόσο σε ανθρώπους, όσο και σε ζώα, για το CFS. Τα αποτελέσματα έδειξαν βελτίωση της απόδοσης, της γνωστικής λειτουργίας και της συναισθηματικής κατάστασης.

  1. Εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών

Η μαγιά προσφέρει περισσότερη πρωτεΐνη από ό, τι νομίζετε. Υπολογίζεται ότι οι ζύμες περιέχουν 40% πρωτεΐνη σε συνδυασμό με μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Η συγκεκριμένη θεωρείται «πλήρης», καθώς περιλαμβάνει όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα.

  1. Πλούσια πηγή Βιταμινών Β

Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β είναι απαραίτητο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Η φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, η ψυχολογική λειτουργεία, η παραγωγή ενέργειας, ακόμα και τα μαλλιά ή το δέρμα μας χρειάζονται βιταμίνες Β.

Τελικά, πόση μαγιά φθάνει στο τραπέζι μας;

Η αλήθεια είναι ότι οι ζυμομύκητες είναι βασικό συστατικό για τη δημιουργία πολλών τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά. Από την άλλη μεριά είναι αδύνατο να συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας μεγάλες ποσότητες ψωμιού, κρασιού ή μπύρας γιατί όλα αυτά εκτός από μαγιά αποδίδουν και θερμίδες. Άλλωστε, η θερμική επεξεργασία, κατά τη διάρκεια του ψησίματος ή της ξήρανσης, μειώνει την περιεκτικότητά της σε μικροθρεπτικά συστατικά.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί εξιδεικευμένα συμπληρώματα διατροφής με μαγιά στην πιο φυσική μορφή της. Χάρη στην ιδιαίτερη τεχνολογία παρασκευής τους τη διατηρούν νωπή και με μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα. Έχοντας παρόμοια δομή και σύσταση με τα ανθρώπινα κύτταρα είναι πλούσια σε ζωτικής σημασίας ένζυμα, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά. Συνδυαστικά αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να περιέχουν και άλλα φυσικά εκχυλίσματα απαραίτητα για διάφορες λειτουργίες του οργανισμού. Λαμβάνοντάς τα μπορείτε να «βάλετε» τη μαγιά και πάλι στο τραπέζι σας.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

Βιβλιογραφία:

  1. Moslehi-Jenabian, Saloomeh, Line Lindegaard, and Lene Jespersen. “Beneficial effects of probiotic and foodborne yeasts on human health.” Nutrients 2, no. 4 (2010): 449-473.
  2. McFarland, Lynne V. “Systematic review and meta-analysis of Saccharomyces boulardii in adult patients.” World journal of gastroenterology: WJG 16, no. 18 (2010): 2202.
  3. D’souza, Aloysius L., Chakravarthi Rajkumar, Jonathan Cooke, and Christopher J. Bulpitt. “Probiotics in prevention of antibiotic associated diarrhoea: meta-analysis.” Bmj 324, no. 7350 (2002): 1361.
  4. Tinggi, Ujang. “Selenium: its role as antioxidant in human health.” Environmental health and preventive medicine 13, no. 2 (2008): 102-108.
  5. Takahashi, Takashi, Fei Yu, Shi-jie Zhu, Junji Moriya, Hiroyuki Sumino, Shigeto Morimoto, Nobuo Yamaguchi, and Tsugiyasu Kanda. “Beneficial effect of brewers’ yeast extract on daily activity in a murine model of chronic fatigue syndrome.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 3, no. 1 (2006): 109-115.
  6. Wolz speciality – Enzyme yeast cells: https://www.wolz.de/en/about-dr-wolz/dr-wolz-speciality-enzyme-yeast-cells.html

Ενζυμικά κύτταρα μαγιάς

Συνδυασμένα με φρέσκο βασιλικό πολτό για τόνωση και αναζωογόνηση σε κυτταρικό επίπεδο..

Ενζυμικά κύτταρα μαγιάς

Σε μεγάλη περιεκτικότητα εμπλουτισμένα με επιπλέον βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Saccharomyces boulardii

Σε συνδυασμό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και γαλοκτοβάκιλλους για εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας.