Οι περισσότεροι καπνιστές δε θυμούνται γιατί άναψαν το πρώτο τους τσιγάρο.

Σήμερα, αριθμούν εκατομμύρια καπνιστές σε όλο τον κόσμο.

Όλοι γνωρίζουμε πως το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία μας. Το παθητικό, όμως, κάπνισμα μπορεί να βλάψει  και όσους βρίσκονται κοντά στους καπνιστές,  αγαπημένα  πρόσωπα στο σπίτι, στη δουλειά ή  στη διασκέδαση. Ωστόσο, η απόφαση για τη διακοπή του δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Το κάπνισμα προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία, τα οποία  συσχετίζονται με:

  • Aναπνευστικό σύστημα δηλαδή χρόνιες βρογχίτιδες, πνευμονικό εμφύσημα και βρογχικό άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • .Παθήσεις των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, του εγκεφάλου και των αγγείων των άκρων του σώματος.
  • Αρκετές μορφές καρκίνου, όπως των πνευμόνων, του λάρυγγα, του οισοφάγου κ.α.

Ο καπνός προκαλεί 1 τετράκις εκατομμύριο περισσότερες ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό του καπνιστή. Οι τελευταίες προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά διότι βλάπτουν τα υγιή κύτταρα και προκαλούν σε αυτά οξειδωτικό στρες.

Εύλογα ένας καπνιστής, χρειάζεται καθημερινά τροφές πλούσιες σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, όσπρια και λαχανικά. Αν είναι μανιώδης καπνιστής, ο εναλλακτικός  τρόπος για την επαρκή πρόσληψη των θρεπτικών αυτών συστατικών είναι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Τα συμπληρώματα διατροφής αναπληρώνουν κενά που δημιουργούνται από τις ουσίες του καπνού και προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες.

Η βιταμίνη C για παράδειγμα είναι από τις πρώτες που εξαντλείται λόγω του καπνίσματος. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως τα επίπεδα βιταμίνης C στους καπνιστές είναι περίπου 30% χαμηλότερα, ενώ οι ίδιοι καταναλώνουν σχεδόν τη μισή ποσότητα της βιταμίνης σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Άλλα μικροθρεπτικά συστατικά των οποίων η απορρόφηση αναστέλλεται με το τσιγάρο είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6,Β9, Β12), η βιταμίνη Ε, το ασβέστιο και το σελήνιο. Ειδικά το σελήνιο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των καπνιστών εφ’ όσον αποτοξινώνει από τα βαρέα μέταλλα που σχετίζονται με το κάπνισμα όπως το κάδμιο. Γι’ αυτό μία πολυβιταμίνη θα μπορούσε να γίνει το καθημερινό συμπλήρωμα ενός καπνιστή. Ιδανικά αν συνδυάζονταν με αντιοξειδωτική προστασία.

Το κάπνισμα δεν προκαλεί μόνο σωματική αλλά και ψυχολογική εξάρτηση. O εθισμός στη νικοτίνη είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που κάνουν δύσκολη τη διακοπή του. Για να το σταματήσει κανείς, είναι σημαντικό να βρει τον τρόπο να μειώσει την ποσότητα νικοτίνης που λαμβάνει και παράλληλα να αποφύγει τα συμπτώματα στέρησης. Μερικά από αυτά είναι το στρες, η κατάθλιψη, η δυσκολία συγκέντρωσης, η αύξηση της όρεξης, οι πονοκέφαλοι και η αϋπνία.

Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι κάτι που συμβαίνει μέσα σε μία μέρα. Είναι ένα ταξίδι. Εάν ψάχνετε τρόπο για να κόψετε το κάπνισμα και είστε σίγουροι, μπορείτε να  ακολουθήσετε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές:

Βρείτε ένα σοβαρό λόγο και δεσμευτείτε για αυτήν την απόφασή σας

Η απουσία ισχυρού κινήτρου πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια διακοπής καπνίσματος. Η παραμικρή απογοήτευση και αναποδιά θα σας οδηγήσει στο να ανάψετε και πάλι τσιγάρο.

Ορίστε ημερομηνία διακοπής

Όλοι  θέλουν να γίνουν γρήγορα οι αλλαγές στη ζωή τους. Εάν βάλετε μία ρεαλιστική ημερομηνία για την επίτευξη του στόχου σας, δε θα δημιουργήσετε μία επιπλέον πίεση σε μία ίσως αγχωμένη περίοδο.

Αναζητήσετε την βοήθεια που σας ταιριάζει :

Εναλλακτικές θεραπείες όπως ο βελονισμός,  ανθοϊάματα του Dr E Bach, φυσικά αγχολυτικά, αντιοξειδωτική και αποτοξινωτική διατροφή.

Οργανώστε ένα “εφεδρικό” σχέδιο

Μην  μπείτε στο πειρασμό να καπνίσετε όταν σας έρθει έντονη επιθυμία. Απασχολείστε τα χέρια σας με οτιδήποτε σας αρέσει να κάνετε, κηπουρική, ζωγραφική, γράψιμο, κατασκευές. Το σημαντικότερο είναι να μην έχετε  ελεύθερο     χέρι για να κρατήσετε  τσιγάρο.

Αναζητήστε σύμμαχο

Ο καθένας από εμάς χρειάζεται ενθάρρυνση. Ψάξτε την απαραίτητη υποστήριξη σε ένα άτομο που θα σας στηρίξει στις δύσκολες στιγμές.

Ανταμείψτε τον εαυτό σας

Φτιάξτε ένα πλάνο για την ανταμοιβή σας. Αποταμιεύστε όσα χρήματα θα ξοδεύατε στα τσιγάρα καθημερινά και ξοδεύεστε τα σε ταξίδια, ρούχα, βιβλία και οτιδήποτε σας φτιάχνει το κέφι.

Υιοθετήστε μία υγιεινή διατροφή και άσκηση

Η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με σωστή άσκηση θα σας βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους σας. Εξάλλου, η ενασχόληση με καινούργιες δραστηριότητες ενεργοποιεί το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου με αυτό που ενεργοποιεί η νικοτίνη. Ξεκινήστε γυμναστήριο ή εναλλακτικά μία διασκεδαστική και αποτελεσματική άσκηση: περπάτημα για αρχή, τρέξιμο στο πάρκο, στην παραλία, γύρω από το σπίτι σας, οπουδήποτε.

Αντικαταστήστε τις αρνητικές συνήθειες με θετικές

Όταν έχετε άγχος αντί να ανάψετε τσιγάρο, πάρτε βαθιές αναπνοές, κάντε μασάζ στο λαιμό και τους ώμους σας και χαλαρώστε.

Γίνετε μέλος ομάδων ή παρακολουθείστε σεμινάρια

Ενταχθείτε σε ομάδες ανθρώπων που έκοψαν το κάπνισμα και δεχτείτε οδηγίες και ψυχολογική υποστήριξη για οριστική διακοπή.

Μην απογοητεύεστε και μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια

Αν πέσετε, σηκωθείτε, και μάθετε από τα λάθη σας.

Ναι, όλοι αποτυγχάνουμε. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα τα καταφέρουμε ποτέ. Βρείτε τα εμπόδια στην επιτυχία σας και σχεδιάστε να τα ξεπεράσετε στην επόμενη προσπάθειά σας.

 

Απευθυνθείτε σε εξειδικευμένα ιατρικά τμήματα νοσοκομείων

Υπάρχουν τμήματα σε νοσοκομεία που απευθύνονται σε καπνιστές, που χρειάζονται βοήθεια για να διακόψουν με επιτυχία το κάπνισμα. Βοηθούν τους καπνιστές να κατανοήσουν όλες τις πλευρές του προβλήματος και να βρουν εξατομικευμένες λύσεις. Τα ιατρικά αυτά τμήματα υποστηρίζονται από ομάδα εξειδικευμένων ιατρών (Πνευμονολόγο, Διαιτολόγο, Ψυχίατρο).

                Να θυμάστε αυτοί που διακόπτουν το κάπνισμα

  • Ζουν περισσότερο από αυτούς που συνεχίζουν.
  • Διαπιστώνουν σημαντική βελτίωση της εξωτερικής τους εμφάνισης (δέρμα, μαλλιά, νύχια κ.α.)
  • Έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος.

Μείνετε δυνατοί! Μπορείτε!

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

Βιβλιογραφία

  1. Suriyaprom K, et al. “Homocysteine and vitamin status in healthy Thai smokers. Journal of Nutritional & Environmental Medicine. 2005, Mar; 15(1): 9-21
  2. https://www.mayoclinic.org/healhy-lifestyle/quit-smoking-depth/smoking-cessation/art-20045441
  3. https://smokefree.gov/quitting-smoking/steps-manage-quit-day
  4. https://www.cdc.gov/tobacco/campaign/tips/quit-smoking/guide/index.html