Αν και είμαστε στον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου, τίποτα δε θυμίζει ότι σε λίγο θα έρθει βαρύς χειμώνας. Η αλήθεια είναι το κλίμα τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει αρκετά σε παγκόσμιο επίπεδο και η περίοδος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου συνοδεύεται από υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.  Οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το φθινόπωρο αποδεικνύεται από τις πιο ύποπτες εποχές. Γιατί ο καλός καιρός μπορεί να μας ξεγελάει αλλά οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας από τα υψηλά επίπεδα στα χαμηλότερα είναι από τις κυριότερες αιτίες έξαρσης των ιώσεων και ιδιαίτερα των κρυολογημάτων.

Ίσως ήρθε η ώρα να οργανώσετε την άμυνά σας, ώστε να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στις έντονες αλλαγές της θερμοκρασίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάζεστε τα κατάλληλα όπλα, που δεν είναι άλλα από τις βήτα-γλυκάνες! Οι βήτα-γλυκάνες είναι μορφές πολυσακχαριτών που βρίσκονται μέσα στο κυτταρικό τοίχωμα βακτηριδίων  και μυκήτων / μανιταριών. Η ιστορία της χρήσης τους και τα οφέλη τους  πηγαίνουν πίσω χιλιάδες χρόνια. Στις ανατολικές χώρες, για παράδειγμα, τα μανιτάρια που αποτελούν μια από τις βασικές πηγές τους, καταναλώνονται για τις θεραπευτικές και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητές τους.

Η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει γρήγορα και να ανταποκρίνεται στην εισβολή των παθογόνων είναι απαραίτητη για τον έλεγχο των λοιμώξεων. Οι βήτα-γλυκάνες δρουν αυξάνοντας την ανοσολογική άμυνα του σώματος αφού ενεργοποιούν συμπληρωματικά συστήματα και ενισχύουν τις φυσικές λειτουργίες συγκεκριμένων κυτταρικών τύπων του ανοσοποιητικού. Τα κύτταρα αυτά είναι τα μακροφάγα και τα ουδετερόφιλα που ο ρόλος τους είναι να εξολοθρεύουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Εν ολίγοις, οι βήτα- γλυκάνες προκαλούν μια σειρά καταστάσεων που βοηθούν στη ρύθμιση του αμυντικού συστήματος, καθιστώντας το αποτελεσματικότερο.

Για να επωφεληθείτε από όλα όσα έχουν να προσφέρουν οι βήτα-γλυκάνες, δεν έχετε παρά να εντάξετε τα κατάλληλα τρόφιμα στην καθημερινή διατροφή σας. Πλούσιες πηγές είναι η μαγιά αρτοποιίας και τα πίτουρα ορισμένων κόκκων όπως είναι η βρώμη, το κριθάρι, η σίκαλη, ο αραβόσιτος και το σιτάρι. Πιο ιδιαίτερα τρόφιμα που  περιλαμβάνουν βήτα-γλυκάνες είναι ορισμένοι τύποι φυκιών και διάφορα είδη μανιταριών.

0ι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες εστιάζουν στον τύπο βήτα-γλυκανών (beta-1,3/1,6 glucans)  που προέρχεται από ένα συγκεκριμένο είδος μύκητα τον Saccharomyces cerevisiae. Συγκεκριμένα, σε μία από αυτές που συμμετείχαν ενήλικες αθλητές οι οποίοι λόγω προπονήσεων βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μικροβιακούς παράγοντες, διαπιστώθηκε 40% μείωση των συμπτωμάτων λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος με καθημερινή λήψη βήτα-1,3/1,6  γλυκανών από μαγιά. Σε μια άλλη μελέτη, που έλαβαν μέρος ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας παρατηρήθηκε 16% μείωση στις συνολικές μέρες διάρκειας των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Η μείωση ήταν αποτέλεσμα της καθημερινής ένταξης βήτα-γλυκανών στη διατροφή των συμμετεχόντων.

Για όλα όσα αναφέρθηκαν αξίζει να συμπεριλαμβάνει κανείς τρόφιμα που περιέχουν βήτα-γλυκάνες στο διαιτολόγιό του. Αν είναι δύσκολο να συμβεί αυτό, τότε μπορείτε να επιλέξετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής από το φαρμακείο. Αναζητήστε εκείνα που συνδυάζουν βήτα 1,3/1,6 γλυκάνες με άλλα πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy.

protinomena_title

Βήτα-γλυκάνες

Σε συνδυασμό με εκχυλίσματα κουρκουμά, τζίντζερ και με πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.


Βιβλιογραφία

  1. McFarlin BK, Venable AS, Carpenter KC, Henning AL, Ogenstad S. (2017) Oral Supplementation with Baker’s Yeast Beta Glucan Is Associated with Altered Monocytes, T Cells and Cytokines following a Bout of Strenuous Exercise. Frontiers in Physiology 8:786.
  2. Fuller R, Moore MV, Lewith G, Stuart BL, Ormiston RV, Fisk HL, Noakes PS, Calder PC. (2017) Yeast-Derived Beta 1,3/1,6 Glucan, Upper Respiratory Tract Infection and Innate Immunity in Older Adults. Nutrition 39-40:30-35.
  3. McFarlin BK, Carpenter KC, Davidson T, McFarlin MA. (2013) Baker’s Yeast Beta Glucan Supplementation Increases Salivary IgA and Decreases Cold/Flu Symptomatic Days After Intense Exercise. Journal of Dietary Supplements 10:171-183.
  4. Carpenter KC, Breslin WL, Davidson T, Adams A, McFarlin BK. (2013) Baker’s Yeast Beta-Glucan Supplementation Increases Monocytes and Cytokines Post-Exercise: Implications of Infection Risk? British Journal of Nutrition 109:478-486.
  5. Fuller R, Butt H, Noakes PS, Kenyon J, Yam TS, Calder PC. (2012) Influence of Yeast-Derived 1,3/1,6 Glucopolysaccharide on Circulating Cytokines and Chemokines with Respect to Upper Respiratory Tract Infections. Nutrition 28:665-669.
  6. Talbott S, Talbott J. (2009) Effect of Beta 1,3/1,6 Glucan on Upper Respiratory Tract Infection Symptoms and Mood State in Marathon Athletes. Journal of Sports Science and Medicine 8:509-515.
  7. Feldman S, Schwartz HI, Kalman DS, Mayers A, Kohrman HM, Clemens R, Krieger DR. (2009) Randomized Phase II Clinical Trials of Wellmune® for Immune Support During Cold and Flu Season. Journal of Applied Research 9:30-42.