Σύμφωνα με την Κινέζικη και την Αγιουβερδική ιατρική, ο τρόπος και το μέρος που μεγαλώνει ένα φυτό συχνά σχετίζεται με τις θεραπευτικές ιδιότητες που του αποδίδουν. Για παράδειγμα, τα λαχανικά ρίζας όπως οι πατάτες, είναι γνωστό ότι αναπτύσσονται κάτω από το έδαφος μέσα στο χώμα. Έτσι, θεωρείται ότι  διατηρούν το μυαλό μας στη γη, δηλαδή εστιασμένο, πρακτικό και παρόν σε όλες τις περιπτώσεις. Από την άλλη πλευρά τα φρούτα, τα οποία αναπτύσσονται σε δέντρα, πιο ψηλά από το έδαφος, χαρίζουν στο σώμα και στο μυαλό μας επεκτατικές  και χαλαρές διαθέσεις. Γι΄ αυτό τα φρούτα εμπνέουν καλλιτέχνες και ανθρώπους που διαλογίζονται τονώνοντας τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Δε θα πρέπει, λοιπόν, να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το φυτό ροδιόλα ή  Rhodiola rosea, έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα τις τελευταίες δεκαετίες ανάμεσα στους Ολυμπιονίκες και τους αθλητές αντοχής. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων θέλουν να διατηρούν ισορροπημένο το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα τους, μέσα στο πλαίσιο όμως των εξαντλητικών προπονήσεων. Συνεπώς, η ροδιόλα είναι το βότανό τους, αφού και αυτή επιβιώνει καθημερινά σε «εξαντλητικές» συνθήκες.  Το συγκεκριμένο φυτό αναπτύσσεται στα εξαιρετικά σκληρά αρκτικά και ορεινά κλίματα που επικρατούν σε ολόκληρη την Ασία, την Ευρώπη και τον Βόρειο Καναδά.

Ωστόσο, ο εντυπωσιακός κατάλογος των ιδιοτήτων της δεν περιορίζεται στις ανάγκες των αθλητών που ακολουθούν έντονα προγράμματα. Ακόμα και εκείνοι που είναι λάτρεις του καθιστικού τρόπου ζωής ωφελούνται από τη ροδιόλα, γνωστή και ως Αρκτική ρίζα. Άλλωστε, έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης επιστημονικής έρευνας και με την πάροδο των χρόνων, όλα δείχνουν ότι αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα «φαρμακευτικά βότανα» του πλανήτη.

Η ροδιόλα ξέρει καλά να προσαρμόζεται και στα εύκολα και στα δύσκολα…

Το γεγονός ότι ένα μόνο φυτό μπορεί να έχει μία τόσο μεγάλη ποικιλία εξισορροπητικών και θεραπευτικών επιδράσεων στο σώμα είναι αξιοσημείωτο από μόνο του. Η ροδιόλα χρησιμοποιείται ευρέως:

  • Για να ενισχύσει τη φυσική και διανοητική απόδοση
  • Να ανακουφίσει από τη στενοχώρια και το άγχος
  • Να βελτιώσει τη διάθεση
  • Να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Να αυξήσει τη σεξουαλική επιθυμία
  • Να βοηθήσει ακόμα και στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με πολλές κλινικές μελέτες

Και γεννιέται το εξής ερώτημα: πώς είναι δυνατόν ένα φυτό να έχει τόσες ιδιότητες; Η ροδιόλα μπορεί, γιατί καταφέρνει να προσαρμόζεται στις πραγματικές ανάγκες του σώματος. Οι επιστήμονες την κατατάσσουν στα προσαρμογόνα βότανα και αυτή η κατάταξη οφείλεται στην ικανότητά της να ενισχύει τις θεραπευτικές ιδιότητες του ίδιου του νευρικού συστήματος του ανθρώπου. Έτσι το βότανο μπορεί να προσφέρει τόσο «γνωστική διέγερση», όσο και «συναισθηματική ηρεμία» ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες του ατόμου. Για παράδειγμα, σε κάποιον που υποφέρει από κόπωση, θα παρέχει αντοχή και ενέργεια. Αντίθετα, σε όσους είναι ανήσυχοι, το φυτό θα ασκεί πιο καταπραϋντικές δράσεις, χωρίς να προκαλεί κάποιου είδους καταστολή. Η ικανότητά του να αποκαθιστά την ισορροπία σε κάθε επίπεδο του νου, του σώματος και του πνεύματος, θεωρείται μοναδική.

Ροδιόλα για διάθεση στα ύψη!

Τα τελευταία χρόνια η ανάγκη των ανθρώπων για την βελτίωση της διάθεσης έχει αυξηθεί πολύ. Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα φαίνεται να επηρεάζουν την ψυχολογία σε όλο και περισσότερους ανθρώπους, μεγαλύτερους αλλά και νεότερους σε ηλικία. Η στροφή σε ασφαλή φυσικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του αισθήματος ευφορίας φαίνεται να απασχολεί το σύγχρονο άνθρωπο. Η ροδιόλα είναι ένα φυτό που έχει μελετηθεί κλινικά σε   όσους αντιμετωπίζουν στενοχώρια, έντονη συναισθηματική φόρτιση και εναλλαγές της διάθεσης. Σε μία μελέτη μεταξύ 128 ενήλικων ασθενών με κατάθλιψη, η θεραπεία με Rhodiola τρεις φορές την ημέρα μείωσε σημαντικά ή εξάλειψε τα συμπτώματα στο 64% των ασθενών. Σε άλλη κλινική μελέτη με 89 συμμετέχοντες, η καθημερινή λήψη εκχυλίσματος ροδιόλας, εκτός της βελτίωσης της διάθεσης, οδήγησε και σε τόνωση της αυτοεκτίμησης. Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα και σε έρευνα με φοιτητές, οι οποίοι έλαβαν για 2 εβδομάδες συγκεκριμένη ποσότητα εκχυλίσματος και  ανέφεραν ομαλοποίηση της ψυχολογικής λειτουργίας. Σύμφωνα με τις έρευνες έχει βρεθεί ο μηχανισμός δράσης που αιτιολογεί όλες αυτές τις ιδιότητες της ροδιόλας για τη βελτίωση της διάθεσης. Το φυτό φαίνεται  να αυξάνει τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, εξασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη λειτουργία του.

Μπορείτε, λοιπόν, να αφεθείτε στη δύναμη της ροδιόλας βάζοντάς την στην καθημερινότητά σας με τη μορφή αφεψήματος που είναι ιδανική για τους κρύους μήνες του χειμώνα. Αν πάλι δεν είστε ο τύπος που προτιμά τα ζεστά ροφήματα αναζητήστε την σε εξιδεικευμένα συμπληρώματα διατροφής. Άλλωστε, τα συμπληρώματα περιέχουν το φυτό σε μορφή εκχυλίσματος που το κάνουν πιο δραστικό με αποτέλεσμα να νιώσετε πιο γρήγορα όλα τα οφέλη του.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της VitaminsAcademy

protinomena_title

Εκχύλισμα Ροδιόλας

Σε συνδυασμό με εκχύλισμα Κρόκου και βιταμίνες του συμπλέγματος Β για τη βελτίωση της διάθεσης.


Βιβλιογραφία

  1. Darbinyan V, Aslanyan G, Amroyan E, Gabrielyan E, Malmström C, Panossian A.Clinical trial of Rhodiola rosea L. extract SHR-5 in the treatment of mild to moderate depression.Nord J Psychiatry. 2007, 61(5):343-8
  2. Cropley M, Banks AP, Boyle J.The Effects of Rhodiola rosea L. Extract on Anxiety, Stress, Cognition and Other Mood Symptoms.Phytother Res.2015 Dec, 29(12):1934-9
  3. Krasik ED, Morozova ES, Petrova KP, Ragulina GA, Shemetova LA, Shuvaev VP. Therapy of asthenic conditions: clinical perspectives of application of Rhodiola rosea extract (golden root). In: Proceedings of Modern Problems in Psychopharmacology. Kemerovo, Russia: Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences; 1970.