Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και βρισκόμαστε στη φάση που κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγούμε όσο το δυνατόν με πιο ωραίο και γραμμωμένο σώμα στην παραλία. Και παρόλο που προσπαθούμε να μην ακυρώνουμε καμία προπόνηση στο γυμναστήριο, δεν καταφέρνουμε να αποκτήσουμε το γραμμωμένο σώμα που επιθυμούμε. Το αποτέλεσμα; Να απογοητευόμαστε! Και συνεχώς να αναρωτιόμαστε τι φταίει,  τι δεν κάνουμε σωστά, τι άλλο πρέπει να κάνουμε… Η απάντηση βρίσκεται στη διατροφή.

Ο βασικός στόχος της γράμμωσης είναι η μείωση του σωματικού λίπους. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εκπλήρωση του στόχου αυτού, όμως η γράμμωση βασίζεται κυρίως  στο σωστό συνδυασμό διατροφής και σωματικής άσκησης. Επομένως, καλό είναι να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας  με τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες που βοηθούν στη γρήγορη απώλεια λίπους και τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά!

Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας

Το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας περιέχει όλα τα χρήσιμα θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που χρειάζονται για την ανάπτυξη των μυών.  Όμως, το σημαντικότερο που προσφέρει είναι η πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή με υψηλή περιεκτικότητα σε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Καθώς οι πρωτεΐνες είναι αυτές που αποτελούν τα δομικά συστατικά των μυών, το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας συμβάλει στην αποτελεσματική αύξηση της μυϊκής μάζας.

Κοτόπουλο

Τα περισσότερα μέρη του κοτόπουλου είναι χαμηλά σε θερμίδες και λίπος, ενώ παράλληλα παρέχουν άφθονη πρωτεΐνη. Πιο συγκεκριμένα, το στήθος κοτόπουλου αναφέρεται και ως πηγή άπαχης πρωτεΐνης. Επιπλέον, είναι αρκετά «ευέλικτο» κρέας, καθώς μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους ακόμη και να προστεθεί σε σαλάτες ή σάντουιτς.

Σολομός

Ο σολομός αποτελεί σημαντική πηγή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα πρωτεϊνών, ενώ είναι πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, εκτός από τη γνωστή συμβολή τους στην υγεία της καρδιάς, παίζουν καταλυτικό ρόλο στην αύξηση της πρωτεϊνικής σύνθεσης και επομένως στη μυϊκή ανάπτυξη. Εάν ο σολομός δεν εντάσσεται στη διατροφικές μας συνήθειες, τότε τα συμπληρώματα ιχθυελαίου είναι μία καλή λύση ώστε να επωφελούμαστε από τα οφέλη του.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, A, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και ιώδιο. Ένα μικρό κυπελάκι άπαχο γιαούρτι περιέχει 17 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόλις 100 θερμίδες. Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά και οι λίγες θερμίδες που περιέχει συμβάλλουν στη διατήρηση του κανονικού βάρους του σώματος. Η καθημερινή κατανάλωση άπαχου γιαουρτιού έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια λίπους και πιο συγκεκριμένα του κοιλιακού λίπους.

Αυγά

Τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, αμινοξέα, χολίνη και βιταμίνη D. Ένα αυγό περίπου 60gr περιέχει 7gr πρωτεΐνης και παρέχει 70-80 θερμίδες. Καθώς ο μύθος που επικρατούσε ότι το αυγό αυξάνει την χοληστερόλη έχει καταρριφθεί, δε θα πρέπει να λείπει από κανένα διαιτολόγιο.

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Όταν η πρόσληψη των πρωτεϊνικών τροφίμων δεν είναι εύκολη ή διαθέσιμη, τότε τα συμπληρώματα μπορούν να χρησιμεύσουν ως εναλλακτική λύση για να βοηθήσουν τον οργανισμό να καλύψει τις ανάγκες του. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος σε σκόνη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούνται από τους οπαδούς της άσκησης και της υγιεινής διατροφής. Στόχος τους είναι η αύξηση πρόσληψης πρωτεϊνών έτσι ώστε να ενισχύσουν ή να διατηρήσουν τη μυϊκή μάζα ακόμα και να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος περιέχει όλα τα απαραίτητα και μη αμινοξέα και απορροφάται γρήγορα από τους μύες.

Επιλέξτε συμπληρώματα διατροφής πρωτεΐνης ορού γάλακτος που περιέχουν μίγμα συμπυκνωμένης, απομονωμένης και υδρολυμένης πρωτεΐνης. Προτιμήστε προϊόντα που παρέχουν υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης, σε εύπεπτη μορφή, με καλή διαλυτότητα, όσο το δυνατόν λιγότερα πρόσθετα και φυσικές γεύσεις. Αναζητήστε τα στο φαρμακείο με σύμμαχο το φαρμακοποιό σας.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

100% πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Από μίγμα συμπυκνωμένης, απομονωμένης και υδρολυμένης πρωτεΐνης για μεγαλύτερη απόδοση και καλύτερη απορρόφηση, με φυσική γεύση σοκολάτα.

Βιβλιογραφία

  1. https://www.healthline.com/nutrition/20-delicious-high-protein-foods#section10, (τελευταία ενημέρωση 19/7/2019)
  2. Blomstrand et al. (2006) Branched-Chain Amino Acids Activate Key Enzymes in Protein Synthesis after Physical Exercise, The Journal of Nutrition, 136, 1 (2006), 269S–273S, https://doi.org/10.1093/jn/136.1.269S
  3. Boirie et al. (1997) Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein accretion, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 94, 26: 14930-5.