Μετά το τέλος του χειμώνα, καθώς η θερμοκρασία μέρα με τη μέρα ανεβαίνει το μυαλό μας ταξιδεύει στους καλοκαιρινούς προορισμούς και στις παραλίες. Πόσο έτοιμοι αισθάνεστε να φορέσετε το μαγιό σας και να χαρείτε τη θάλασσα;

Η αλήθεια είναι ότι το περιττό λίπος του σώματος μπορεί να αποτελέσει ένα σοβαρό εμπόδιο σε αυτή τη χαρά. Ωστόσο, υπάρχουν πάντα τρόποι για να μειωθεί η λιπώδης μάζα έγκαιρα και αποτελεσματικά!

Λίπος: το πολύ και το λίγο…

Αρχικά, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το λίπος είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία ενός οργανισμού. Εκτός του ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία όλων των εσωτερικών οργάνων του σώματος, συμβάλλει και στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας του. Όταν προσλαμβάνεται μέσω της τροφής, μεταβολίζεται  στον οργανισμό και μετατρέπεται σε ενέργεια. Με αυτήν την ενέργεια τροφοδοτούνται τα ζωτικά μας όργανα και επιτελούν τις αντίστοιχες λειτουργίες τους. Τα λιπαρά χρειάζονται επίσης για την ενίσχυση της απορρόφησης όλων των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E και Κ.

Ωστόσο, ένα λεπτό και όμορφο σώμα χαρακτηρίζεται από την ιδανική αναλογία μεταξύ λιπώδους και μυϊκού ιστού. Ο στόχος είναι η μείωση της λιπώδους μάζας, αλλά ποιο είναι το κατάλληλο ποσοστό της που χαρακτηρίζει το σώμα ενός υγιούς ενήλικα; Για να λειτουργεί σωστά το σώμα σας, χρειάζεται μία ελάχιστη ποσότητα βασικού λίπους. Σύμφωνα με τον γνωστό Αμερικάνικο οργανισμό ΑCE (American Council on Exercise), το ελάχιστο όριο σωματικού λίπους είναι περίπου 2-5% για τους άνδρες και 10-13% για τις γυναίκες. Επιπλέον, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί, το μέσο ποσοστό ενήλικου σωματικού λίπους για άνδρες πρέπει να είναι μεταξύ 18 και 25%. Για τις γυναίκες, το ποσοστό σωματικού λίπους σε σχέση με την ηλικία τους πρέπει να είναι μεταξύ 25 και 31%.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΙΔΑΝΙΚΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ

                                         (American Council on Exercise)

Κατηγορία Άνδρες Γυναίκες
Βασικό λίπος 2-5% 10-13%
Αθλητές 6-13% 14-20%
Αθλούμενοι 14-17% 21-24%
Μέσο ποσοστό 18-24% 25-31%
Παχύσαρκοι 25% + 32% +

Όταν τα όρια ξεπερνιούνται…

Η έννοια του περιττού λίπους αρχίζει να έχει νόημα όταν η τιμή του μέσου ποσοστού λίπους για τους άνδρες και τις γυναίκες ξεπερνά τα καθορισμένα ανώτερα όρια. Για να επανέλθει το σώμα στα φυσιολογικά επίπεδα ο συνδυασμός άσκησης και σωστής διατροφής μοιάζει μονόδρομος.

Πράγματι, η γυμναστική φαίνεται να έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας μεγάλου ποσοστού του ελληνικού πληθυσμού. Το ενδιαφέρον για τις αθλητικές δραστηριότητες είναι συνεχώς αυξανόμενο, ενώ νέα είδη γυμναστικής προστίθενται στον τομέα αυτό. Για τη μείωση του σωματικού λίπους, οι ειδικοί συνιστούν οποιαδήποτε μορφή αερόβιας άσκησης συνδυασμένη με βάρη ή αντιστάσεις για τόνωση του μυϊκού ιστού.

Από την άλλη μεριά, οι γρήγοροι και απαιτητικοί ρυθμοί ζωής δεν επιτρέπουν σε όλους να ακολουθούν ένα οργανωμένο πρόγραμμα άθλησης. Οι εξαντλητικές ώρες εργασίας ή οι οικογενειακές υποχρεώσεις πολλές φορές εμποδίζουν τη συστηματική προπόνηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το να δοθεί βαρύτητα στην ισορροπημένη διατροφή μοιάζει περισσότερο εφικτό. Αλλά τι αποτελέσματα μπορεί να προσδοκά κανείς όταν σπάει το συνδυασμό άσκησης και διατροφής;

Μία σωστή διατροφή, μπορεί να κάνει τη διαφορά;

Αναμφίβολα, το ιδανικό σε μία προσπάθεια μείωσης του λίπους είναι η διατροφή να συμβαδίζει με την άσκηση. Παρόλα αυτά, ένα καθημερινό ισορροπημένο διαιτολόγιο μπορεί ακόμα και μόνο του να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του ποσοστού λίπους.  Βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με την επιστήμη της διαιτολογίας και της διατροφής, είναι να περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Η φύση άλλωστε διαθέτει ποικίλες πηγές θρεπτικών συστατικών, πολλά από τα οποία μελετώνται για τις επιδράσεις τους στο σωματικό λίπος. Τέτοιες πηγές είναι τα εσπεριδοειδή φρούτα. Το πορτοκάλι, το γκρέιπ φρουτ και το σαγκουίνι δεν είναι μόνο γευστικά και ζουμερά, αλλά περιέχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, όπως η εσπεριδίνη, τα οποία στην κυριολεξία ξεκλειδώνουν το λίπος του σώματος.

Σε πρόσφατη κλινική μελέτη στο πανεπιστήμιο της πόλης Μούρθια της Ισπανίας, 77 υπέρβαρα άτομα ηλικίας 29 έως 52 ετών κλήθηκαν να κάνουν ισορροπημένη διατροφή χωρίς άσκηση για 16 εβδομάδες. Παράλληλα, κατανάλωναν καθημερινά συμπυκνωμένο εκχύλισμα εσπεριδοειδών πλούσιο σε φυσικούς λιποδιαλύτες, όπως η εσπεριδίνη. Η μείωση του περιττού αποθηκευμένου λίπους αλλά και του κοιλιακού ήταν ορισμένα από τα σημαντικά αποτελέσματα, παράλληλα με την ορατή μείωση πόντων γύρω από τη μέση και την περιφέρεια. Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγήθηκαν και άλλες μελέτες, όπου οι συμμετέχοντες με περιττό λίπος έκαναν προσεγμένη διατροφή με ταυτόχρονη κατανάλωση εκχυλίσματος εσπεριδοειδών.

Τα εκχυλίσματα φυσικών συστατικών όπως τα εσπεριδοειδή προκύπτουν μετά από ειδική επεξεργασία των φρούτων, γι’ αυτό μπορεί κανείς να τα βρει κυρίως σε συμπληρώματα διατροφής. Το πιο σημαντικό είναι να πάρετε την απόφαση να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας. Ακόμα και όταν δεν υπάρχει χρόνος για άθληση, η προσπάθεια μείωσης του λίπους μέσω της διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε θεαματικά αποτελέσματα.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

Βιβλιογραφία

  1. Exercise AC. Ace Lifestyle & Weight Management Consultant Manual, The Ultimate Resource for Fitness Professionals. American Council on Exercise; 2009.
  2. University of Murcia, Spain, 2017 (pending published):

http://www.nutritionaloutlook.com/weight-management-nutrition/citrus-extract-linked-weight-loss-new-study

  1. Dallas C, et al., Lipolytic effect of a polyphenolic citrus dry extract of red orange, grapefruit, orange (SINETROL) in human body fat adipocytes. Mechanism of action by inhibition of cAMP-phosphodiesterase (PDE). Phytomedicine. 2008 Oct;15 (10):783-92.
  2. Dallas C, et al., (2014). Clinical Study to Assess the Efficacy and Safety of a Citrus Polyphenolic Extract of Red Orange, Grapefruit, and Orange (Sinetrol-XPur) on Weight Management and Metabolic Parameters in Healthy Overweight Individuals. Phytotherapy research

Εκχύλισμα εσπεριδοειδών

Σε συνδυασμό με άλλα φυσικά και μικροθρεπτικά συστατικά, που συμβάλλουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού και στην καύση του λίπους.