Λόγω της ραγδαίας και παγκόσμιας εξάπλωσης του κορωνοϊού, τόσο η χώρα μας όσο και άλλες χώρες του εξωτερικού, έχουν λάβει αυστηρά μέτρα για να περιορίσουν τη διάδοσή του. Η καραντίνα στην οποία ζούμε το τελευταίο διάστημα είναι απαραίτητη και αναγκαία, ώστε να ελαττωθεί ο αριθμός των ατόμων που θα νοσήσουν, να επιβραδυνθεί η κορύφωση της πανδημίας και να μπορεί να ανταπεξέλθει το υγειονομικό σύστημα.

Ταυτόχρονα, όμως, η απολύτως επιβεβλημένη απομόνωση στο σπίτι και ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών πιθανότατα να επηρεάσουν αρνητικά τη ψυχολογία. Η απώλεια της ελευθερίας, η απομάκρυνση από αγαπημένα πρόσωπα, η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης μπορούν να δημιουργήσουν ανεπιθύμητα αισθήματα και καταστάσεις, όπως ευερεθιστότητα, συναισθηματική εξάντληση, κακή διάθεση, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, αϋπνία, άγχος, φόβο, νευρικότητα, σύγχυση, θυμό, θλίψη και απογοήτευση.

Ωστόσο, τα περισσότερα γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου κρίνονται από τη σωστή διαχείριση, την εκλογίκευση, την κριτική σκέψη και την οπτική γωνία υπό την οποία επιλέγει να τα αντιμετωπίσει.

Πώς να διαχειριστείτε το «Μένουμε σπίτι»

Φροντίστε την υγεία σας: επιλέξτε υγιεινές τροφές που θα ενδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και θα βοηθήσουν στην ευεξία του οργανισμού.

Βελτιώστε την επικοινωνία: διατηρήστε τηλεφωνική επαφή με φίλους και συγγενείς και κυρίως με ηλικιωμένους που βρίσκονται μόνοι και μπορεί να βιώνουν επιπλέον άγχος και ανασφάλεια λόγω της απουσίας σας.

Αξιοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: είναι ένας δημιουργικός τρόπος σύνδεσης με τον περίγυρο, που τονώνει το ηθικό και προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη.

Μειώστε την πλήξη: η έκφραση: «δεν έχω ελεύθερο χρόνο να κάνω πράγματα για μένα», ίσως να μην ανταποκρίνεται τώρα στα νέα δεδομένα. Είναι ευκαιρία για ενασχόληση με διάφορες δραστηριότητες, ιδιαίτερα με αυτές που προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία.

Διαχειριστείτε αποτελεσματικά το άγχος: το άγχος μπορεί να είναι το ίδιο μεταδοτικό, όσο και ο ιός. Εξασκηθείτε σε τρόπους διαχείρισης του άγχους. Προτιμήστε να ασχοληθείτε με κάτι δημιουργικό, που σας ευχαριστεί και θα απομακρύνει το μυαλό σας από το φόβο.

Αποφύγετε ανθρώπους που αυξάνουν την ανησυχία σας: ορισμένα άτομα βιώνουν δραματικά το άγχος και πιθανόν να σας συμπαρασύρουν σε αυτό. Καλύτερα να αποστασιοποιείστε από εκείνους που μπορεί να το επιδεινώσουν και να σας χαλάσουν τη διάθεση.

Κάντε ένα διάλειμμα από την πληροφόρηση: η ραγδαία μετάδοση πληροφοριών, που πολλές φορές μπορεί να είναι υπερβολικές, ψευδείς ή ατεκμηρίωτες, μπορεί να εξελιχθεί σε “επιδημία φόβου”. Η υπερ-πληροφόρηση μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση και αποπροσανατολισμό από αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό και ωφέλιμο.

Μείνετε στο παρόν: η ζωή είναι απρόβλεπτη και το μέλλον αβέβαιο. Μην αναλώνεστε στο να προσπαθείτε να προβλέψετε τι θα συμβεί. Μένοντας επικεντρωμένοι στο παρόν, μειώνετε το άγχος και αυξάνετε την αντικειμενικότητά σας, η οποία είναι απαραίτητη σε καταστάσεις κρίσεων, ώστε να λαμβάνετε σωστές αποφάσεις.

 «Μένουμε σπίτι»: ευκαιρία για πράγματα που μπορείτε να κάνετε

  • Διαβάστε βιβλία
  • Δείτε σειρές, ταινίες, θεατρικές παραστάσεις που είναι διαθέσιμες διαδικτυακά.
  • Ακούστε μουσική
  • Γυμναστείτε ακολουθώντας ασκήσεις που δεν απαιτούν εξοπλισμό
  • Παρακολουθήστε εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω e-learning
  • Περιποιηθείτε τον εαυτό σας, τονώνοντας την ευεξία και την ομορφιά σας.
  • Ελάτε πιο κοντά με τον/την σύντροφο σας, αξιοποιώντας κοινά σας ενδιαφέροντα και χόμπι.
  • Εάν έχετε παιδιά, κάντε δημιουργικές ασχολίες μαζί τους, παίζοντας επιτραπέζια, φτιάχνοντας παζλ ή κατασκευές.
  • Μαγειρέψτε πρωτότυπες και ιδιαίτερες συνταγές που δεν είχατε χρόνο έως τώρα, ξεδιπλώνοντας το μαγειρικό σας ταλέντο!
  • Φτιάξτε ζεστά ροφήματα με βάση το κακάο ή βότανα, αρωματικά φυτά και μπαχαρικά, που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό.
  • Οργανώστε και τακτοποιήστε τις ντουλάπες και τα προσωπικά σας αντικείμενα
  • Καθαρίστε τα μπαλκόνια ή την αυλή σας και αν έχετε γλάστρες ή κήπο ήρθε η ώρα να τα περιποιηθείτε
  • Αλλάξτε τη διακόσμηση του σπιτιού σας και ανανεώστε το χώρο σας
  • Ξεκουραστείτε και χαλαρώστε

Έτσι, το «Μένουμε Σπίτι» μπορεί να έχει και τη θετική του πλευρά, αποτελώντας μια εμπειρία από την οποία μπορείτε να επωφεληθείτε.

Απομονώστε τον ιό και τον πανικό και μεταδώστε την αισιοδοξία, την αλληλεγγύη, τον αυτοέλεγχο και την αίσθηση της ατομικής ευθύνης, με σκοπό πρωτίστως την προστασία και την καλή ψυχολογία όλων μας!

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Εκχύλισμα Κρόκου

Σε συνδυασμό με εκχύλισμα Ροδιόλας και βιταμίνες του συμπλέγματος Β για τη βελτίωση της διάθεσης.

 

Πηγές:

  1. https://www.psychiatrictimes.com/psychiatrists-beware-impact-coronavirus-pandemics-mental-health
    (Τελευταία πρόσβαση: 20/03/2020)
  2. https://www.sciencemag.org/news/2020/03/we-are-social-species-how-will-social-distancing-affect-us
    (Τελευταία πρόσβαση: 20/03/2020)