Γνωρίζατε ότι το μπαμπού αποτελεί ένα από τα πιο ταχέως αναπτυσσόμενα φυτά στον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα είναι ανθεκτικό και παραμένει εύκαμπτο ακόμη και στην πλήρως ανεπτυγμένη μορφή του!

Μήπως αναρωτιέστε πώς μπορεί να γίνεται αυτό; Χάρη στο κύριο συστατικό του, το διοξείδιο του πυριτίου ή αλλιώς γνωστό ως silica. Πρόκειται για μια φυσικά απαντώμενη ουσία, η οποία αποτελείται από πυρίτιο και οξυγόνο, δύο από τα πιο άφθονα στοιχεία στον πλανήτη μας. Το πυρίτιο είναι ένα στοιχείο που συναντάται και στους ιστούς του ανθρώπινου σώματος, ιδιαίτερα στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια. Με την πάροδο του χρόνου η συγκέντρωσή του εξαντλείται, όπως συμβαίνει και με άλλα θρεπτικά συστατικά, και έτσι η έλλειψή του μπορεί να επηρεάσει την κατάστασή τους.

Ο ρόλος του πυριτίου στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια

Ένα από τα κυριότερα συστατικά του κολλαγόνου είναι το πυρίτιο (στη μορφή του διοξειδίου του πυριτίου). Κατά συνέπεια, τα επαρκή επίπεδά του στο σώμα σχετίζονται με τη διατήρηση ή και ενίσχυση του κολλαγόνου, η οποία θα συμβάλλει στην ελαστικότητα, την απαλότητα και την ενυδάτωση του δέρματος.

Το πυρίτιο είναι, επίσης, πολύτιμο και σε περιπτώσεις που τα μαλλιά είναι θαμπά ή πέφτουν, καθώς η πρόσληψή του βοηθά στην αποκατάσταση της ζωτικότητάς τους και στον έλεγχο της τριχόπτωσης. Αυτή η σημαντική του δράση έγκειται στο ότι βοηθά στη μεταφορά διαφόρων θρεπτικών συστατικών σε περιφερειακά σημεία του σώματος, όπως τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια. Έτσι, διασφαλίζεται η τροφοδότηση των τριχοθυλακίων και των νυχιών με μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών, όπως επίσης και για την καλή κατάσταση των νυχιών.

Εκχύλισμα μπαμπού: η πλουσιότερη φυσική πηγή πυριτίου

Οι ζωικές πηγές παρέχουν χαμηλότερα επίπεδα διοξειδίου του πυριτίου συγκριτικά με τις φυτικές. Καλές πηγές περιλαμβάνουν μη επεξεργασμένα δημητριακά, διάφορα φρούτα και σπόροι. Ωστόσο, τα περισσότερα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πυρίτιο, παρέχουν συνήθως μη βιοδιαθέσιμες μορφές του.

Μία από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές διοξειδίου του πυριτίου είναι το φυτό Bambusa arundinacea, το κοινώς γνωστό bamboo. Συγκεκριμένα, το εκχύλισμα μπαμπού έχει την υψηλότερη ποσότητα πυριτίου φυτικής προέλευσης, που φθάνει ή και ξεπερνά το 70%! Για αυτό, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διάφορα προϊόντα διατροφής και περιποίησης βασισμένα σε αυτό.

Τα οφέλη του μπαμπού σε μαλλιά, νύχια και δέρμα

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πυρίτιο, το εκχύλισμα μπαμπού ενδυναμώνει τα μαλλιά, μειώνοντας την ευθραυστότητα της τρίχας. Ακόμη, προσφέρει λάμψη στα άτονα μαλλιά, ενώ χαρίζει όγκο και ελαστικότητα, ενισχύοντας την πυκνότητα της τρίχας. Συνεισφέρει, επίσης, στην επανόρθωση των σπασμένων άκρων και στην πρόληψη της τριχόπτωσης. Παράλληλα, βοηθά στην αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος και στη μείωση εμφάνισης των ρυτίδων. Τέλος, ενισχύει την απορρόφηση ασβεστίου και βιταμίνης D στο σώμα, κάτι το οποίο καθιστά τα νύχια πιο δυνατά και ανθεκτικά.

Επωφεληθείτε από τις ευεργετικές δράσεις του μπαμπού και βελτιώστε την υγεία και την όψη τόσο των μαλλιών, όσο του δέρματος και των νυχιών σας.

Αναζητήστε εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής που, μεταξύ άλλων θρεπτικών συστατικών, περιλαμβάνουν εκχύλισμα μπαμπού με υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο, για ανανέωση από την «κορυφή ως τα νύχια».

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Εκχύλισμα μπαμπού

Σε συνδυασμό με υδρολυμένη φυσική κερατίνη, κυστεΐνη, λυσίνη, εκχύλισμα ροδιού, βιοτίνη, πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος

 

Βιβλιογραφία:

  1. Chongtham, N., Bisht, M.S. and Haorongbam, S. (2011), Nutritional Properties of Bamboo Shoots: Potential and Prospects for Utilization as a Health Food. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 10: 153-168. doi:1111/j.1541-4337.2011.00147.x
  2. Nongdam, P. and Tikendra Leimapokpam (2014) The Nutritional Facts of Bamboo Shoots and Their Usage as Important Traditional Foods of Northeast India International Scholarly Research Notices https://doi.org/10.1155/2014/679073