Όλοι γνωρίζουν τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής, και ειδικότερα του πολυτιμότερου συστατικού της που δεν είναι άλλο από το ελαιόλαδο. Λίγοι όμως ξέρουν πως δεν είναι μόνο ο καρπός του δένδρου που περιέχει ωφέλιμα συστατικά. Τα φύλλα της ελιάς είναι πλούσια σε φυσικές δραστικές ουσίες με σημαντικότερη την ελαιοευρωπαΐνη.

Γνωρίζοντας την ελαιοευρωπαΐνη

Από τα φύλλα, μέχρι τον κορμό, το ρίζωμα,  τον καρπό και το λάδι, η ελιά είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές φαινολικών συστατικών. Το ίδιο το δένδρο παράγει τα συστατικά αυτά για να αποκρούσει τις επιθέσεις των εντόμων και να επιβιώνει στις δύσκολες συνθήκες του περιβάλλοντος. Η σημαντικότερη ουσία από την οικογένεια των φαινολικών της ελιάς, είναι η ελαιοευρωπαΐνη. Η τελευταία περιέχεται σε μικρότερη ποσότητα στο λάδι, δίνοντάς του το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα και την πικρή γεύση.

Τα πολλά πρόσωπα της ελαιοευρωπαΐνης

Η δράση της ελαιοευρωπαΐνης είναι γνωστή ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, γεγονός που αναδεικνύει την παραδοσιακή θεραπευτική της δράση, ακόμη και σε εποχές όπου η φαρμακευτική επιστήμη δεν είχε εξελιχθεί. Σήμερα, τα αποτελέσματα για τα ευεργετικά οφέλη της ελαιοευρωπαΐνης, βασίζονται σε καλά οργανωμένες μελέτες. Έτσι καθίσταται δυνατή η ασφαλής και στοχευμένη χρήση του συστατικού στην ενίσχυση πολλών συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού.

  • Αντιμικροβιακή, αντιική δράση
  • Αντιοξειδωτική προστασία, μεγαλύτερη ακόμη και από εκείνη της βιταμίνης Ε
  • Προστασία αγγείων και καρδιάς
  • Καλύτερος έλεγχος της αρτηριακή πίεσης και του ζαχάρου
  • Ανακούφιση φλεγμονών, με εφαρμογή στην υγεία των αρθρώσεων, του δέρματος και του νευρικού συστήματος

Εκτός από την ελαιοευρωπαΐνη, η υδροξυτυροσόλη, η κατεχίνη και η λουτεολίνη, αποτελούν μερικές μόνο από τις πολυφαινόλες της ελιάς. Το εκχύλισμα των φύλλων της χαρακτηρίζεται από συνεργιστική δράση των παραπάνω φυσικών ουσιών, αποτέλεσμα της οποία είναι οι πολύπλευρες επιδράσεις τους στον οργανισμό.

Η φυσική αντιμικροβιακή ουσία

Οι δράσεις της ελαιοευρωπαΐνης είναι πολλές, εκείνη όμως που συγκεντρώνει τα βλέμματα των ειδικών είναι η αντιμικροβιακή και αντιική της δράση. Η φυσική αυτή δραστική ουσία καταφέρνει να εξουδετερώσει ένα ευρύ φάσμα μικροβίων, ανάμεσα στα οποία βακτήρια, μύκητες και ιούς. Η ελαιοευρωπαΐνη μάλιστα εξειδικεύεται στους μικροοργανισμούς που προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και το έντερο.

Για όσους γνωρίζουν καλύτερα, μερικά από βακτηρία που «υποκύπτουν» στη δράση του εκχυλίσματος των φύλλων της ελιάς είναι τα: Staphylococcus aureus, Bacillis subtilis, Pseudomonas solanecearum, Mycoplasma pneumoniae, Mycobacterium tuberculosis, Streptococcus aureus, Klebsiella pneumoniae και άλλα.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αντιικές ιδιότητες της ελαιωευρωπαΐνης. H  τελευταία καταφέρνει να μπλοκάρει τη δράση ιών όπως ο ρινοϊός, ο ιός της γρίπης και ιός που προκαλεί τον έρπη, προσφέροντας μία φυσική και ασφαλή εναλλακτική για καταστάσεις όπως:

  • Κοινό κρυολόγημα
  • Γρίπη
  • Συνάχι
  • Ιγμορίτιδα
  • Λαρυγγίτιδα
  • Φαρυγγίτιδα
  • Αμυγδαλίτιδα
  • Ωτίτιδα
  • Επιχείλιο έρπη

2. fysiko farmako

Γιατί είναι τόσο αποτελεσματικό το εκχύλισμα των φύλλων ελιάς;

Η αθροιστική δράση των φυσικών ουσιών είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των βιολογικών μονοπατιών σώματος. Αυτό εξηγεί γιατί κανένα μονοσήμαντο αντιμικροβιακό σκεύασμα δεν μπορεί να αναπληρώσει την ολιστική δράση των φυτικών συστατικών. Επειδή όμως όλοι θέλουμε να γνωρίζουμε το «γιατί» πίσω από κάθε αποτέλεσμα, έχουν προταθεί οι ακόλουθοι τρόποι μέσα τους οποίους δρουν τα φύλλα της ελιάς:

  • Παρεμπόδιση της σύνθεσης αμινοξέων και ενζύμων, απαραίτητων για την επιβίωση των παθογόνων μικροοργανισμών.
  • Παρεμπόδιση προσκόλλησης και απορρόφησης του ιού στα υγιή ανθρώπινα κύτταρα.
  • Παρεμπόδιση αναπαραγωγής ιών στα πρώτα στάδια.
  • Ενίσχυση παραγωγής κυττάρων του ανοσοποιητικού, και ιδίως μακροφάγων.

Πώς να χρησιμοποιήσει κανείς το εκχύλισμα φύλλων ελιάς;

Στις μέρες μας το φαρμακείο της φύσης, δίνει εναλλακτικές λύσεις μέσα από συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς, με υψηλή συγκέντρωση στην πολύτιμη ελαιοευρωπαΐνη. Η προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία ανέρχεται στα:

  • 500mg εκχυλίσματος φύλλων ελιάς, με περιεκτικότητα 100mg σε ελαιοευρωπαΐνη, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την πρόληψη λοιμώξεων και ιώσεων για όσο διάστημα χρειαστεί
  • 500mg εκχυλίσματος φύλλων ελιάς, με περιεκτικότητα 300mg σε ελαιοευρωπαΐνη για την αντιμετώπιση λοιμώξεων και ιώσεων, για περίπου 7 ημέρες

Στην προσπάθεια της ιατρικής και φαρμακευτικής επιστήμης για ανεύρεση αντιμικροβιακών φαρμάκων, το δένδρο της ελιάς κρύβει ένα φυσικό και αποτελεσματικό σύμμαχο για το χειμώνα!

Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να τονισθεί πως η κατανάλωση πολτοποιημένων ή βρασμένων φύλλων ελιάς, δεν θεωρείται ασφαλής, ενώ σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν εξασφαλίζεται η επιθυμητή ποσότητα φυτικών δραστικών ουσιών και η καθαρότητα του παρασκευάσματος .

Το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς, δεν αποτελεί φάρμακο και συνεπώς δεν προορίζεται για αντικατάσταση της φαρμακευτικής σας αγωγής. Δεν προορίζεται για τη θεραπεία ανθρώπινης νόσου, αλλά για την εξουδετέρωση παθογόνων μικροοργανισμών.

Γράφει η Επιστημονική Ομάδα της Vitamins Academy

Βιβλιογραφία:

Μανουσάκης, Β. Τζωτζές. Φύλλα Ελιάς. Ασπίδα Υγείας. Αθήνα 2015.

Fügen DURLU-ÖZKAYA and Mücahit Taha ÖZKAYA. Oleuropein using as an Additive for Feed and Products used for Humans. J Food Process Technol 2011, 2:3.

Barbaro B, Toietta G, Maggio R, Arciello M, Tarocchi M, Galli A, Balsano C. Effects of the olive-derived polyphenol oleuropein on human health. Int J Mol Sci. 2014 Oct 14;15(10):18508-24.

El SN1, Karakaya S. Olive tree (Olea europaea) leaves: potential beneficial effects on human health. Nutr Rev. 2009 Nov;67(11):632-8.

El SN, Karakaya S. Olive tree (Olea europaea) leaves: potential beneficial effects on human health. Nutr Rev. 2009 Nov;67(11):632-8.

Markin D et al. Mycoses. In vitro antimicrobial activity of olive leaves. 2003

EMA/HMPC/430506/2009 on Herbal Medicinal Products (HMPC) Committee Assessment report on Olea europaea L., folium. 22 November 2011