Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι ο πιο «cool» λαός πάνω στη γη; Αν νομίζετε ότι είναι οι Έλληνες, τότε είστε μάλλον μακριά από την πραγματικότητα.  Υπάρχει ένας άλλος λαός, που φημίζεται για τη γνησιότητα, τη φιλοξενία του, τη φιλική του διάθεση και κυρίως τη χαλαρότητά του. Πρόκειται για τους Ινδούς, και μη σας εκπλήσσει το γεγονός, καθώς η συγκεκριμένη χώρα βασίζει τη γενική της υγεία και ανάπτυξη στην ευτυχία του λαού της.

Το μυστικό πίσω από την ηρεμία των Ινδών κρύβεται στον τρόπο ζωής τους, στην προσήλωση στη θρησκεία τους και κυρίως στην Αγιουβέρδα!

Η Αγιουβέρδα είναι ένα παραδοσιακό, ινδικό, θεραπευτικό σύστημα το οποίο χρονολογείται από το 3.000 π.Χ. Η λέξη Αγιουβέρδα είναι σύνθετη και προέρχεται από τις σανσκριτικές λέξεις Ayu, που σημαίνει ζωή και Veda, που σημαίνει επιστήμη. Σύμφωνα με την Αγιουβέρδα, η διατροφή αλλά και η φύση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, περιλαμβάνει την ένταξη συγκεκριμένων τροφών, φυτών και βοτάνων στο καθημερινό διαιτολόγιο των ανθρώπων που την ακολουθούν.

Ένα από τα δημοφιλή βότανα που έχουν ξεχωριστή θέση στην Αγιουβέρδα, είναι η ασβαγκάντα (ashwagandha). Παραδοσιακά στην ασβαγκάντα αποδίδονται αναζωογονητικές ιδιότητες που προάγουν τη φυσική και συναισθηματική ευεξία. Η λέξη άσβα (ashwa) στην σανσκριτική σημαίνει «άλογο» και γκάντα (gandha) σημαίνει «μυρωδιά». Οι Ινδοί υποστηρίζουν ότι το βότανο έχει τη μυρωδιά ιδρωμένου αλόγου και γι’ αυτό μεταδίδει τη δύναμη ενός επιβήτορα σε όποιον το καταναλώνει. Εκτός της Ινδίας, φύεται και καλλιεργείται στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το φυτό αυτό έχει κίτρινα άνθη και κόκκινα φρούτα που μοιάζουν με μούρα σε μέγεθος και σχήμα. Το εκχύλισμα λαμβάνεται συνήθως από τα φρούτα ή τις ρίζες του φυτού. Αναφέρεται επίσης ως Ινδικό τζίνσενγκ ή χειμωνιάτικο κεράσι.

Η ασβαγκάντα είναι ένα φυσικό προσαρμογόνο βότανο που αυξάνει την ικανότητα ενός οργανισμού να προσαρμοστεί σε εξωτερικούς παράγοντες. Η δράση της οφείλεται στην περιεκτικότητά της σε γουιθανολίδες που είναι τα ενεργά της συστατικά. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες οι γουιθανολίδες βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει το καθημερινό άγχος και να βελτιώσει τη σκέψη του ατόμου, καθώς συμβάλλουν στη μείωση της ψυχικής και σωματικής κόπωσης.

Πολλές σύγχρονες κλινικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η ασβαγκάντα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του στρες. Για παράδειγμα, το 2012 σε μία μελέτη με 64 εθελοντές που διαγνώστηκαν με άγχος χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη χορηγήθηκε Ashwagandha και στη δεύτερη ένα εικονικό φάρμακο για μία περίοδο δύο μηνών. Μέχρι το τέλος της δοκιμής, το γκρουπ που λάμβανε Ashwagandha εμφάνισε σημαντικά χαμηλότερο άγχος και μάλιστα σημειώθηκε μείωση στο ποσοστό της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, κατά 28%.

Σε μία προηγούμενη μελέτη το 2009, όπου έλαβαν μέρος άνθρωποι με μέτρια έως σοβαρή αγχώδη διαταραχή δόθηκε σε μια υποομάδα ασβαγκάντα και στην άλλη ανάλογη φαρμακευτική αγωγή. Το εντυπωσιακό εύρημα αυτή της μελέτης είναι ότι η ασβαγκάντα αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική σε σχέση με την αγωγή, παρέχοντας μέχρι και 50% υψηλότερες βελτιώσεις στο άγχος.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για εσάς που θέλετε να προσθέσετε την ασβαγκάντα στην καθημερινότητα σας. Στην Ινδία συνήθως χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης και καταναλώνεται σε συνδυασμό  με μέλι και ζεστό γάλα. Αυτό το ρόφημα προτείνεται πριν από τον ύπνο, καθώς χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα χαλαρωτικό. Μπορείτε επίσης να την προσθέσετε στον πρωινό σας καφέ, το πράσινο τσάι ή σε ένα χυμό. Η γεύση της είναι πικρόγλυκη, ενώ στην πέψη επικρατεί η γλυκιά γεύση και μπορείτε να την καταναλώσετε και αυτούσια σε μορφή αφεψήματος.

Εναλλακτικά, αν θέλετε να πάρετε όλα τα οφέλη της ασβαγκάντα και να μιμηθείτε στη χαλάρωση ένα λαό όπως οι Ινδοί που ξέρουν από ηρεμία, μπορείτε να την αναζητήσετε σε εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής. Σε συνδυασμό με άλλα μικροθρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην ισορροπημένη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ένα συμπλήρωμα διατροφής με ασβαγκάντα θα γίνει ο σύμμαχός σας ενάντια στο καθημερινό στρες.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Εκχύλισμα Ασβαγκάντα

Τιτλοδοτημένο σε 7-10% γουιθανολίδες σε συνδυασμό με άλλα φυτικά εκχυλίσματα και  μικροθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη χαλάρωση και στην αντιμετώπιση του καθημερινού στρες.


Βιβλιογραφία

  1. Chandrasekhar et al. A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian J Psychol Med. 2012;34(3):255-62.
  2. Cooley K, Szczurko O, Perri D, Mills EJ, Bernhardt B, Zhou Q, Seely D. Naturopathic care for anxiety: a randomized controlled trial ISRCTN78958974. PLoS One. 2009 Aug 31;4(8):e6628.
  3. Pratte MA, Nanavati KB, Young V, Morley CP. An alternative treatment for anxiety: a systematic review of human trial results reported for the Ayurvedic herb ashwagandha (Withania somnifera). J Altern Complement Med. 2014 Dec;20(12):901-8.