Το αλάτι

Γνωστό και ως χλωριούχο νάτριο, απαραίτητο στο σώμα μας για τον έλεγχο του όγκου του αίματος, τη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.

 

Η υπόθεση

2. ypothesi

Πριν από 60 χρόνια περίπου μία ιατρική ομάδα έκανε την παρατήρηση πως το πολύ χλωριούχο νάτριο προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Στις σύγχρονες δίαιτες αλάτι υπάρχει σχεδόν παντού! Είτε βρίσκετε από τη φύση σε μικρές ποσότητες στα τρόφιμα, είτε παίζει το ρόλο συντηρητικού ή βελτιωτικού γεύσης από τη βιομηχανία τροφίμων, είτε προστίθεται στο φαγητό κατά το μαγείρεμα. Εάν όμως υποφέρετε από υπέρταση, δηλαδή πίεση μεγαλύτερη από 120/80 mmHg, σίγουρα θα έχετε ακούσει τη φήμη πως τα αναβράζοντα δισκία ανεβάζουν την πίεση γιατί περιέχουν αλάτι. Πρόκειται όμως για μύθο ή αλήθεια;

Η σύσταση

Τα αναβράζοντα δισκία πράγματι περιέχουν νάτριο (διττανθρακικό νάτριο) για να μπορέσουν να διαλυθούν. Το νάτριο είναι αδρανής ουσία στα συμπληρώματα, παρ’ όλ’ αυτά είναι ο βασικός ύποπτος για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Για να μπορέσουν οι επιστήμονες να εξετάσουν την παραπάνω σχέση ακολούθησαν την ανάποδη οδό. Παρατήρησαν πως ασθενείς με υπέρταση που λάμβαναν τη φαρμακευτική τους αγωγή σε αναβράζουσα μορφή, βελτίωσαν σημαντικά την πίεσή τους όταν έλαβαν την αγωγή τους σε στερεή καταπινόμενη μορφή, η οποία δεν περιείχε νάτριο.

Μπορούν λοιπόν τα αναβράζοντα συμπληρώματα διατροφής να αυξήσουν την πίεσή σας;

Effervescent tablet

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε πως τα δεδομένα που προτείνουν πως τα αναβράζοντα δισκία μπορούν να προκαλέσουν υπέρταση αναφέρονται σε φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα διττανθρακικού νατρίου για να μπορέσουν να διαλυθούν. Επιπλέον ένα φάρμακο συχνά χρειάζεται να το λάβουμε πολλές φορές την ημέρα, σε αντίθεση με ένα συμπλήρωμα διατροφής που καταναλώνεται μία φορά ημερησίως.

Μιλώντας με αριθμούς

Οι ειδικοί υγείας συνιστούν την κατανάλωση μέχρι και 2.300 μιλιγραμμαρίων (mg) αλατιού την ημέρα (1 κουταλάκι), ενώ όσοι πάσχουν από υπέρταση πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί περιορίζοντας το αλάτι σε 1.500 μιλιγραμμάρια (mg).

Έχοντας την οδηγία αυτή κατά νου:

  • Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής αναβράζοντων δισκίων με παρακεταμόλη μπορεί να αποδώσει στον οργανισμό ποσότητα νατρίου που αντιστοιχεί μέχρι και σε 3.000 μιλιγραμμάρια (mg) αλατιού την ημέρα.
  • Αντιθέτως ο μέσος όρος αλατιού που δίνουν τα συμπληρώματα διατροφής είναι 750 μιλιγραμμάρια (mg) ημερησίως.
  Ποσότητα «αλατιού ανά δισκίο Ποσότητα «αλατιού» ανά ημέρα
Συνιστώμενη ποσότητα από ειδικούς υγείας 2.300mg στους υγιείς1.500mg στην υπέρταση
Φαρμακευτικό αναβράζον παυσίπονο με παρακεταμόλη 1.000mg 3.000mg(μέχρι 3 δισκία/ ημέρα)
Σύνηθες αναβράζον συμπλήρωμα διατροφής 750mg 750mg(1δισκίο/ ημέρα)

Το τελικό συμπέρασμα

4.pros to telos

Πράγματι η κατανάλωση πολλών αναβραζόντων δισκίων μπορεί να αυξήσει την πίεση. Η παρατήρηση όμως αυτή δεν αφορά τα αναβράζοντα συμπληρώματα διατροφής τα οποία περιέχουν μικρή ποσότητα αλατιού και καταναλώνονται μία φορά την ημέρα. Τέλος σκεφτείτε πως τα οφέλη τα οποία αποκομίζει το καρδιαγγειακό σύστημα από συμπληρώματα διατροφής όπως το ασβέστιο, το ρόδι ή το μαγνήσιο, ξεπερνούν κατά πολύ την όποια συνεισφορά σε αλάτι των αναβραζόντων στη διατροφή σας.

 

protinomena_title

Ασβέστιο

Εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος και φυσιολογική πήξη του αίματος.

 calcium

Μαγνήσιο

Εξασφαλίζει τη χαλάρωση των μυών, συνεπώς και των αγγείων και της καρδιάς.

 magnisio

Ρόδι

Παρουσιάζει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος μέσω της διεύρυνσης των αγγείων.

 rodi

Βιβλιογραφία:

  1. Ubeda A1, Llopico J, Sanchez MT. Blood pressure reduction in hypertensive patients after withdrawal of effervescent medication. Pharmacoepidemiol Drug Saf. 2009 May;18(5):417-9.2. George J1, Majeed W, Mackenzie IS, Macdonald TM, Wei L. Association between cardiovascular events and sodium-containing effervescent, dispersible, and soluble drugs: nested case-control study. BMJ. 2013 Nov 26;347:f6954.