Μία από τις γιορτές της Oρθοδοξίας που κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην ελληνική παράδοση είναι η Τσικνοπέμπτη. Σηματοδοτώντας την αρχή της Αποκριάς και του μασκαρέματος, η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη που μπορεί κανείς να φάει απεριόριστα κρέας, αφού μετά έρχεται η περίοδος της σαρακοστής. Σαράντα ημέρες νηστείας ακολουθούν, ξεκινώντας από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο.

Το έθιμο στην Ελλάδα έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Κατά αντιστοιχία, οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν στη διάρκεια των Διονυσιακών εκδηλώσεων με φαγητό και άφθονο κρασί την είσοδο της Άνοιξης. Με τη διάδοση του Χριστιανισμού, η συγκεκριμένη Πέμπτη είναι η μέρα που οι Χριστιανοί ψήνουν κρέας και λιώνει το λίπος του με αποτέλεσμα να αναδύεται καπνός και να επικρατεί στο γύρω περιβάλλον η «τσίκνα». Αν και γιορτάζεται με μικρές διαφοροποιήσεις από τόπο σε τόπο, πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε τραπέζι έχει το χοιρινό κρέας που συνοδεύεται από λαχταριστά εδέσματα. Λουκάνικα, μπριζόλες, μπιφτέκια, σουβλάκια μαζί με  τα απαραίτητα ορεκτικά όπως τηγανητές πατάτες, ποικιλία τυριών και αλμυρές σάλτσες μάς βάζουν στον πειρασμό να θέλουμε να φάμε τα πάντα. Την ίδια ώρα, σε άλλες χώρες του κόσμου οι κάτοικοι έχουν επίσης αντίστοιχη γιορτή, καθώς η Τσικνοπέμπτη δεν είναι μόνο προνόμιο των Ελλήνων. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως γιορτάζουν οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας τη δικιά τος Τσικνοπέμπτη και τι περιλαμβάνει το μενού τους;


Τσικνοπέμπτη αλά… ιταλικά

Γνωστό για τις περίτεχνες μάσκες που φορούν οι παρευρισκόμενοι, το παγκοσμίως φημισμένο καρναβάλι (Carnevale) της Βενετίας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το έτος 1162. Οι γειτονικοί μας Βενετοί γιορτάζουν την επικείμενη έναρξη της νηστείας τρώγοντας μία μέρα πολύ πλούσια πιάτα όπως το κέικ και τα λαζάνια γεμάτα με λουκάνικο. Άλλωστε, η λατινική φράση «Carne vale» σημαίνει «αποχαιρετισμός στο κρέας». Την ίδια μέρα, η τηγανισμένη ζύμη με ζάχαρη ζαχαροπλαστών και τα γεμιστά με κρέμα γάλακτος κανόλι έχουν την τιμητική τους.

Τσικνοπέμπτη αλά…. γερμανικά

Στη Γερμανία η γιορτή σηματοδοτεί την έναρξη του καρναβαλιού και ονομάζεται Βρώμικη Πέμπτη (Schmutzicher Donnerstag). Στην Κολωνία, μάλιστα, γίνεται η μεγαλύτερη παρέλαση της χώρας εκείνη τη μέρα με πάνω από 1 εκατομμύριο συμμετέχοντες, πολλοί από τους οποίους είναι ντυμένοι μάγοι, κλόουν και στρατιωτικοί της εποχής του Ναπολέοντα. Στο δρόμο σερβίρονται κλασικά γερμανικά σνακ όπως ζεστά κουλουράκια, λουκάνικα, γερμανικά ντόνατς και ζεστό ζυμωμένο κρασί (Glϋhwein).

Τσικνοπέμπτη αλά… σουηδικά

Θα μπορούσε να ονομάζεται και Τσικνοτρίτη, αφού στη Σουηδία οι κάτοικοι γιορτάζουν τη Λιπαρή Τρίτη. Με διαφορετικά ονόματα κατά τόπους, οι Σουηδοί φαίνεται να έχουν στο εορτολόγιό τους τη  Χοιρινή Τρίτη (Fläktisdagen) ή τη μέλορ Τρίτη (Semmeldagen), καθώς συνηθίζουν να φτιάχνουν παραδοσιακά αρωματικά ψωμάκια από κάρδαμο γεμιστά με πάστα αμυγδάλου και σαντιγί που την αποκαλούν σμέλορ.


Τσικνοπέμπτη…αλλά Βέλγικα

Λιπαρή Τρίτη και στο Βέλγιο, με τους εορτασμούς της πόλης Μπινς να ξεχωρίζουν χάρη στις εκδηλώσεις που χρονολογούνται από το 14ο αιώνα. Οι ντόπιοι φορούν μάσκες, έντονα χρωματιστά ρούχα και ξυλοπόδαρα. Χρησιμοποιώντας σκούπες για να απομακρύνουν κάθε εμπόδιο καθώς περπατούν στους δρόμους, ρίχνουν πορτοκάλια στα πλήθη για να σηματοδοτήσουν τον ερχομό της άνοιξης. Το πρωί της ίδιας μέρας πριν την παρέλασή τους στο δρόμο έχουν μια ασυνήθιστη διατροφική «τελετουργία», καθώς συγκεντρώνονται όλοι μαζί για να φάνε ένα πρωινό με στρείδια και σαμπάνια.

Τσικνοπέμπτη….αλλά ισπανικά

Στην Ισπανία όπως και στην Ελλάδα γιορτάζουν Πέμπτη την Τσικνοπέμπτη σε μία ημέρα που είναι γνωστή ως Jueves Lardero ή Jovelardero. Αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή και ακόμη και από χωριό σε χωριό στην ίδια περιοχή, οι Ισπανοί φαίνεται να μη δίνουν σημασία μόνο στο κρέας.  Για την ακρίβεια, στην Ισπανία συνηθίζουν να μοιράζονται ιδιαίτερα τοπικά λουκάνικα, αυγά αλλά και ψωμί.

Σε όποια χώρα της Ευρώπης και να βρεθείτε, σας συμβουλεύουμε να ακολουθήσετε τα τοπικά έθιμα και να απολαύσετε το φαγητό όπως οι ντόπιοι. Για να μην ταλαιπωρηθείτε από πιθανή δυσπεψία ή φούσκωμα δοκιμάστε μετά τα νόστιμα κρεατικά πιάτα και τα υπόλοιπα εδέσματα, μαστίχα Χίου. Η μαστίχα Χίου είναι μια ρητίνη που προέρχεται από το θάμνο Pistacia lentiscus var. chia. Μοναδική στον κόσμο, αφού παράγεται αποκλειστικά στη Χίο, αλλά και ευρέως διαδεδομένη, καθώς υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές από την αρχαιότητα για την παραδοσιακή χρήση της ως θεραπεία σε γαστρεντερικές διαταραχές. Η μέρα απαιτεί να φάτε μέχρι… τελικής πτώσης! Φροντίστε να έχετε μαζί σας Μαστίχα Χίου ως συμπλήρωμα διατροφής, και μη φοβάστε τίποτα.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Μαστίχα Χίου

Σε αναβράζουσα μορφή για την καθημερινή φροντίδα του πεπτικού συστήματος.

Μαστίχα Χίου

Σε σκόνη διαλυόμενη στο νερό, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα μαστίχας και ασβέστιο για ενισχυμένη προστασία του γαστρεντερικού συστήματος.  

 


Βιβλιογραφία

  • Konstantinos J. Dabos et al., Is Chios mastic gum effective in the treatment of functional dyspepsia? A prospective randomised double-blind placebo controlled trial, Journal of Ethnopharmacology (2010), 127, 205-209, doi:10.1016/j.jep.2009.11.021.
  • https://www.plated.com/morsel/mardi-gras-around-world/ (last access: 17/02/2019)