Η ψωρίαση είναι μία μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Δηλαδή η ψωρίαση εμφανίζεται όταν το αμυντικό μας σύστημα επιτίθεται στους υγιείς ιστούς του σώματος. Αυτή η αντίδραση οδηγεί σε υπερπλασία των κυττάρων του δέρματος και αύξηση του ρυθμού παραγωγής τους.

Όταν περισσότερα κύτταρα φθάνουν στην επιφάνεια του δέρματος, τότε το σώμα δεν προλαβαίνει να τα απομακρύνει έγκαιρα.  Έτσι αθροίζονται δημιουργώντας πλάκες, ενώ συνυπάρχουν ξηρότητα, φαγούρα και φλεγμονή.

Συνηθέστερα εμφανίζονται στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής.

Ένα ποσοστό 10-30% των ασθενών με ψωρίαση πάσχει επίσης και από ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο, οίδημα και δυσκαμψία των αρθρώσεων. Κυρίως προσβάλλονται τα χέρια, τα πόδια, οι αγκώνες, οι καρποί και το κατώτερο τμήμα της ράχης.

Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, όμως συνηθέστερα εμφανίζεται μεταξύ 15-35 ετών. Τα κύρια συμπτώματα είναι φαγούρα, κοκκινίλες, πάχυνση του δέρματος. Η ψωρίαση μπορεί να είναι ενοχλητική και στρεσογόνα. Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα, ενώ διάφορες κρέμες και φάρμακα μπορούν επίσης να προσφέρουν βοήθεια στους ασθενείς.

Ισχύουσες θεραπείες

Οι σύγχρονες θεραπείες επικεντρώνονται στην καταστολή των συμπτωμάτων της ψωρίασης, τα οποία εμφανίζονται περιοδικά και με διαφορετική ένταση.

Οι κρέμες και οι αλοιφές συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και του κυτταρικού κύκλου, μειώνοντας την εμφάνιση των πλακών. Η φωτοθεραπεία έχει βρεθεί ότι βοηθάει στη μείωση των φλεγμονών σε μερικούς ανθρώπους. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα ή εμποδίζουν τη δράση συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, τα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες.

Αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις, διαπιστώνουμε ότι μερικές μελέτες δείχνουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα με ορισμένους τύπους διατροφής.

Μπορεί  να βοηθήσει η διατροφή ;

ΔΙΑΙΤΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΘΕΡΜΙΔΩΝ: Μέχρι τώρα η έρευνα για την συσχέτιση της ψωρίασης με τη διατροφή είναι περιορισμένη, ωστόσο μελέτες συσχετίζουν τη διατροφή χαμηλών θερμίδων και την απώλεια βάρους με τη μείωση της έντασης της ψωρίασης. *1

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα όχι μόνο έχασαν βάρος, αλλά  παρατηρήθηκε μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η παχυσαρκία αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα και οδηγεί στην επιδείνωση της ψωρίασης. Ως εκ τούτου, μία δίαιτα που οδηγεί σε απώλεια βάρους μπορεί να είναι χρήσιμη.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ: Έρευνες δείχνουν ότι η αντιοξειδωτική προστασία του δέρματος είναι κομβικής σημασίας για την ψωρίαση, ενώ ταυτόχρονα σε ασθενείς εμφανίζονται μειωμένα επίπεδα γλουταθειόνης, η οποία είναι βασικό αντιοξειδωτικό που παράγεται στα κύτταρα. Δεδομένου ότι το δέρμα υφίσταται την επαφή με οξειδωτικούς παράγοντες όπως η ηλιακή ακτινοβολία, η μόλυνση του περιβάλλοντος κ.λπ., η κατανάλωση αντιοξειδωτικών είτε από τη διατροφή είτε από συμπληρώματα διατροφής βοηθούν στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες στο δέρμα.

Ιδιαίτερα αποδοτική στην αντιμετώπιση της φλεγμονής είναι η κουρκούμη, η οποία προέρχεται από τη ρίζα του φυτού curcuma longa και βρίσκεται στη διατροφή μας ως μπαχαρικό. Όμως η μεγάλη της διαλυτότητα στο νερό μειώνει τη διαθεσιμότητά της στα κύτταρα, γι’ αυτό η παρουσία του πιπεριού είναι απαραίτητη για την αποτελεσματικότητά της. Τέλος, τα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν περισσότερο στη φλεγμονή, αρκεί η σύνθεσή τους να εγγυάται τη βιοδιαθεσιμότητά της.

ΣΕΛΗΝΙΟ, ΒΙΤΑΜΙΝΗ D και ΩΜΕΓΑ 3 ΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

Το ΣΕΛΗΝΙΟ, ένα ιχνοστοιχείο με ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, προστατεύει το δέρμα και κάνει τα κύτταρα του δέρματος περισσότερο ανθεκτικά στο οξειδωτικό στρες. Έρευνες δεικνύουν θετική επιρροή στην κλινική εικόνα ατόμων με ψωρίαση που λαμβάνουν συνδυασμό σεληνίου με βιταμίνη Ε, η οποία ενεργοποιεί το ιχνοστοιχείο. Τέλος, το σελήνιο καταπραΰνει τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε 10-30% των ασθενών.

Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D συμμετέχει στον κύκλο των κυττάρων της κερατίνης στο δέρμα, διαπιστώνεται δε ότι άτομα που πάσχουν από ψωρίαση παρουσιάζουν έλλειψη της βιταμίνης D.

Τα ΩΜΕΓΑ 3 ΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ Είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους, ενώ έρευνες καταδεικνύουν ότι  η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής με Ωμέγα 3 για περισσότερο από 2 μήνες μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων της ψωρίασης, όπως η ξηρότητα, η ερυθρότητα και η φαγούρα.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Εκχύλισμα κουρκουμά

Σε ειδική πατενταρισμένη μορφή για ενισχυμένη απορρόφηση, μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά.  Προσφέρει αντιοξειδωτική και σντιφλεγμονώδη δράση.

Σελήνιο

Στην απορροφήσιμη μορφή της σεληνομεθειονίνης σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε για ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία.

Βιταμίνη D3

2000iu ανά δισκίο για καθημερινή αναπλήρωση του οργανισμού σε βιταμίνη D.

Βιταμίνη D3

5000iu ανά δισκίο για αναπλήρωση του οργανισμού σε βιταμίνη D σε περιπτώσεις ανεπάρκειας.

Ω-3 λιπαρά

Συμπυκνωμένο ιχθυέλαιο, με ultra περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά (EPA και DHA), άοσμο και χωρίς ανεπιθύμητη επίγευση.

 

Βιβλιογραφία

Arathi R. Setty, MD, MPH; Gary Curhan, MD, ScD; Hyon K. Choi, MD, DrPH Obesity, Waist Circumference, Weight Change, and the Risk of Psoriasis in WomenNurses  Health Study II. Arch Intern Med. 2007;167(15):1670-1675.

Millsop JW, Bhatia BK, Debbaneh M, Koo J, Liao W. Diet and psoriasis, part III: role of nutritional supplements. J Am Acad Dermatol. 2014 Sep;71(3):561-9.

Smith N, Weymann A, Tausk FA, Gelfand JM. Complementary and alternative medicine for psoriasis: a qualitative review of the clinical trial literature. J Am Acad Dermatol. 2009 Nov;61(5):841-56.

Nicolaou A. Eicosanoids in skin inflammation. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2013 Jan;88(1):131-8.

Soleymani T, Hung T, Soung J. The role of vitamin D in psoriasis: a review. Int J Dermatol. 2015 Apr;54(4):383-92.

Nemati H, Khodarahmi R, Sadeghi M, Ebrahimi A, Rezaei M, Vaisi-Raygani A. Antioxidant status in patients with psoriasis. Cell Biochem Funct. 2014 Apr;32(3):268-273.

Nazıroğlu M, Yıldız K, Tamtürk B, Erturan İ, Flores-Arce M. Selenium and psoriasis. Biol Trace Elem Res. 2012 Dec;150(1-3):3-9.

Kharaeva Z1, Gostova E, De Luca C, Raskovic D, Korkina L. Clinical and biochemical effects of coenzyme Q(10), vitamin E, and selenium supplementation to psoriasis patients. Nutrition. 2009 Mar;25(3):295-302.