Από τη στιγμή της εμφάνισης του νέου κορωνοϊού COVID-19 επικρατεί μια κατάσταση διαρκούς πληροφόρησης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την παρεμπόδιση της εξάπλωσής του. Πρόκειται για συμβουλές σχετικές με το πλύσιμο των χεριών, αντικειμένων οικιακής χρήσης και ειδών υγιεινής, δηλαδή μέρη όπου εκεί τα μικρόβια παραμονεύουν. Επιπλέον, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες, πρέπει να αποφεύγονται οι χειραψίες και να χρησιμοποιούνται χαρτομάντιλα κατά το φτέρνισμα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη σωστή διατροφή που μπορεί να ακολουθεί κανείς για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού. Ένα από τα διατροφικά συστατικά που ξεχωρίζουν στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού είναι ο ψευδάργυρος. Το μέταλλο αυτό υπάρχει σε αφθονία σε διάφορες διατροφικές πηγές, όπως τα οστρακοειδή, τα όσπρια, το κοτόπουλο και οι ξηροί καρποί. Έχει χαρακτηριστεί ως ένας πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη με το κρυολόγημα και τις λοιμώξεις.

Ψευδάργυρος και κρυολόγημα

Η έρευνα για τη λήψη ψευδαργύρου ως θεραπεία του κρυολογήματος ξεκίνησε το 1984. Τότε μια μελέτη έδειξε ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου εμπόδιζαν τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν. Στα χρόνια που ακολούθησαν, αποδείχθηκε ότι η βραχυπρόθεσμη λήψη του μετάλλου μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος όταν λαμβάνεται από ενήλικες στην κατάλληλη δόση. Η θεραπευτική δράση ήταν εμφανής όταν χορηγούνταν τουλάχιστον 75 mg ψευδαργύρου. Απαραίτητη προϋπόθεση να λαμβάνονται μέσα στις πρώτες 24 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τα περισσότερα κρυολογήματα προκαλούνται από έναν τύπο ιού που ονομάζεται ρινοϊός. Αυτός αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται στις ρινικές διόδους και στο λαιμό (άνω αναπνευστικό σύστημα). Ο ψευδάργυρος μπορεί να αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό του ρινοϊού, καθώς τον εμποδίζει να προσκολληθεί στις βλεννογόνους μεμβράνες του λαιμού και της μύτης.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας αναφέρει ότι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι με έλλειψη ψευδαργύρου είναι αποδεδειγμένα πιο ευάλωτοι στην πνευμονία και σε άλλες λοιμώξεις. Επίσης, κάνει σαφές ότι το ιχνοστοιχείο αυτό επιτρέπει στο σώμα να παράγει και να ενεργοποιεί τα Τ-λεμφοκύτταρα. Πρόκειται για ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων.

Ψευδάργυρος και κορωνοϊοί

Η μελέτη του πολύτιμου μετάλλου απέναντι στους ιούς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της συγκέντρωσής του επηρεάζει αποτελεσματικά τους RNA-ιούς. Τέτοιοι ιοί είναι αυτοί της πολιομυελίτιδας και της γρίπης. Οι κορωνοϊοί είναι και αυτοί ένα είδος RNA-ιών και η μελέτη τους έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1970. Ο SARS-CoV είναι ένας από τους 7 τύπους κορωνοϊών που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα. Σε μία μελέτη που έγινε το 2010, αποδείχθηκε ότι ο ψευδάργυρος αναστέλλει την αντιγραφή του ιού SARS-coronavirus (SARS-CoV) σε κυτταρική καλλιέργεια. Πιο συγκεκριμένα, στην πειραματική διαδικασία απομονώθηκε από κύτταρα μολυσμένα με SARS-CoV το μόριο που πολλαπλασιάζει τον ιό. Αποδείχθηκε ότι το ιχνοστοιχείο αναστέλλει αποτελεσματικά τη δράση του μορίου αυτού και συνεπώς όλου του ιού.

Σε αυτή την περίοδο της έξαρσης του κορωνοϊού πρέπει να προστατεύεται κανείς διπλά. Καλό είναι να τηρεί όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Εξίσου σημαντικό είναι να διατηρείται υγιές και δυνατό το ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’ αυτό, πρέπει να γίνεται η πρόσληψη από τη διατροφή ή μέσω συμπληρωμάτων διατροφής όλων των μακρο- και μικροθρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη ο οργανισμός.

Αν αισθανθείτε συμπτώματα κρυολογήματος, ενημερώστε τον γιατρό σας και ενισχύστε τον οργανισμό σας με ψευδάργυρο για να αποτρέψετε ή να μειώσετε τη διάρκεια του κρυολογήματος.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

 

protinomena_title

Ψευδάργυρος

Απαραίτητος για το ανοσοποιητικό, ιδιαίτερα σε φιλάσθενα και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

 

Βιβλιογραφία

  1. Eby GA, et al. Reduction in duration of common colds by zinc gluconate lozenges in a double-blind study. Antimicrobial Agents and Chemotherapy. 1984;25:20.
  2. Hemilia H, et al. The effectiveness of high dose zinc acetate lozenges on various common cold symptoms: A meta-analysis. BMC Family Practice. 2015;16:24.
  3. Aartjan J. W. te Velthuis, S. H. (2010). Zn2+ Inhibits Coronavirus and Arterivirus RNA Polymerase Activity In Vitro and Zinc Ionophores Block the Replication of These Viruses in Cell Culture. PLoS Pathog, 6(11)
  4. , H. (2004 Sep-Oct). Efficacy of zinc against common cold viruses: an overview. J Am Pharm Assoc, 44(5):594-603.