Σίσο (shiso) ή περίγια (perilla) ή φυτό μπιφτέκι (beefsteak plant) είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή γλώσσα για το βότανο, το σπόρο και μπαχαρικό ή ακόμα και ολόκληρο το φυτό Perilla Frutescens (Ιαπωνική μέντα). Έχοντας, λοιπόν, πολλές παραλλαγές και κοινά ονόματα, η πραγματική Perilla frutescens ή Perilla Arguts, είναι ένα μέλος της οικογένειας της μέντας, που όμως δεν έχει γεύση σαν μέντα, και εμφανίζεται ως αυτοφυές στην Κίνα, τη Βιρμανία και στα Ιμαλάια. Γενικότερα, είναι ένα γαστρονομικά ευπροσάρμοστο φυτό και πολύ δημοφιλές ως καρύκευμα, ως χορταρικό τρόφιμο σε διάφορους ασιατικούς πολιτισμούς, αλλά και ως παραδοσιακό φυτό με εξαιρετική θεραπευτική δράση κατά των αλλεργιών. Ας την ανακαλύψουμε λοιπόν!

Μία σύντομη περιγραφή….

Υπάρχουν δύο τύποι Ιαπωνικής μέντας. Το Aojiso είναι η πράσινη ποικιλία, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για τη γεύση και το άρωμά της και το Akajiso είναι η κόκκινη ποικιλία που χρησιμοποιείται κυρίως ως χρωστική ουσία τροφίμων και συντηρητικό. Το φυτό της Ιαπωνικής μέντας συνήθως αποκτά μέγιστο ύψος περίπου 60εκ. Τα φύλλα της είναι φαρδιά και κάπως τραχιά στην επιφάνεια, μυτερά και με ακανόνιστες μυτούλες γύρω-γύρω. Είναι πολύ αρωματικά και έχουν πολύ έντονη φυτική και λεμονάτη γεύση.

Οι γαστρονομικές ιδιότητες…

Ο γαστρονομικός κόσμος αναγνωρίζει ότι οι σπόροι και τα φύλλα της Ιαπωνικής μέντας είναι βρώσιμα, ενώ τα αιθέρια έλαιά της χρησιμοποιούνται για να δώσουν γεύση. Τα κόκκινα φύλλα (akajiso) έχουν ένα δυνατό άρωμα, που θυμίζει κανέλα και γαρύφαλλο με λίγη ένταση από κύμινο ή γλυκάνισο. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε διάφορες ασιατικές σάλτσες, σε δαμάσκηνα τουρσί (umeboschi), ως μπαχαρικό/υποκατάστατο του τζίντζερ, ως καρυκεύματα και γενικότερα στις κουζίνες της Ανατολής συνηθίζεται στα σούσι, τις φρέσκιες σαλάτες και στις σούπες. Τα πράσινα φύλλα (aojiso) είναι απαλά φυλλαράκια, πιο αρωματικά από τα κόκκινα και έχουν χρωστικές ιδιότητες. Έχουν χαρακτηριστικό άρωμα κανέλας, με νότες από βασιλικό και δυόσμο και εκτιμώνται ιδιαίτερα από την ιαπωνική κουζίνα, καθώς συνοδεύουν το σασίμι και τα ρολάκια του σούσι. Η πράσινη και κόκκινη Ιαπωνική μέντα είναι πλούσια σε ασβέστιο και σίδηρο.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες…

Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, οι σπόροι της Ιαπωνικής μέντας χρησιμοποιούνται ως αποχρεμπτικό, αντι-ασθματικό, φάρμακο για το βήχα, αλλά και ως πεπτικό βοήθημα. Τα φύλλα της Ιαπωνικής μέντας χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του κρυολογήματος, ενώ οι μίσχοι για να ηρεμήσουν το ανήσυχο αγέννητο παιδί. Η Ιαπωνική μέντα βοηθάει στην υπερκατανάλωση θαλασσινών και αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται στο σούσι.

Μία όμως ιδιαίτερα ξεχωριστή θεραπευτική της ιδιότητα είναι η ικανότητα να περιορίζει την ευαισθησία του ατόμου στους αλλεργιογόνους παράγοντες και να αμβλύνει τα συμπτώματα. Και πως το πετυχαίνει αυτό; Χάρη στην παρουσία των φαινολικών ενώσεων, μονοτερπενίων και των τριτερπενοειδών που υπάρχουν στους σπόρους της. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το εκχύλισμα της Ιαπωνικής μέντας εμποδίζει την απελευθέρωση της ισταμίνης, η οποία είναι μία ουσία που παράγει ένας «ευαίσθητος» οργανισμός όταν έρχεται σε επαφή με αλλεργιογόνους παράγοντες. Μόλις παραχθεί η ισταμίνη, ξεκινούν όλα τα γνωστά αλλεργικά συμπτώματα όπως η ρινική συμφόρηση, το φτέρνισμα, ο κνησμός, οι κοκκινίλες και τα οιδήματα σε μεμονωμένες περιοχές.

Μία χρήσιμη συμβουλή…

Καθώς λοιπόν η άνοιξη έχει ήδη μπει για τα καλά και ο κρύος χειμώνας επιτέλους έχει φτάσει στο τέλος του, για πολλούς ανθρώπους αρχίζει η ταλαιπωρία. Οι εποχικές αλλεργίες θα  κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους. Καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να τις αντιμετωπίσετε με κάποιο φυσικό τρόπο. Αναζητήστε την Ιαπωνική μέντα σε εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής και επωφεληθείτε από την επίδρασή της στα αλλεργικά συμπτώματα.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy

protinomena_title

Alerginal

Το συμπλήρωμα διατροφής Alerginal περιέχει βιταμίνες C και D3 καθώς και εκχύλισμα  ιαπωνικής μέντας και κερσετίνη.

Βιβλιογραφία

  1. https://www.pullupyourplants.com/unusual-garden-plants/2017/12/30/shiso-a-medicinal-asiatic-mint-relative (τελευταία ενημέρωση 18/3/2019).
  2. Lee H.Y., Kim B., Kim S., Kim M.S., Hwang S.R., Kim K., Lee J.H., “Characterization of metabolite profiles from the leaves of green perilla (Perilla frutescens) by ultra high performance liquid chromatography coupled with electrospray ionization quadrupole time-of-flight mass spectrometry and screening for their antioxidant properties”, Journal of Food and Drug Analysis, October 2017, vol 25, 776-778