Πολλές φορές αισθανόμαστε ότι η ζωή μας κάνει κύκλους. Επαναλαμβανόμενα γεγονότα βιώνουμε όλοι μας  αλλά ιδιαίτερα το γυναικείο φύλλο κάθε μήνα έρχεται αντιμέτωπο με ένα συγκεκριμένο είδος κύκλου, τον εμμηνορροϊκό. Ιδανικά, οι γυναίκες επιθυμούν ο εμμηνορροϊκός κύκλος να μην περιλαμβάνει προβλήματα, δηλαδή να είναι συμμετρικός, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα τέτοιο σχήμα. Ωστόσο, στην εποχή μας είναι μεγάλο το ποσοστό του γυναικείου κοινού που κάθε μήνα έχει τις δύσκολες μέρες του.

Τι είναι το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο;

‘Ένα σύνολο διαταραχών σχετιζόμενων με την εμμηνόρροια που χαρακτηρίζονται από σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα και εμφανίζονται στο 2ο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου. Από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι οι κοιλιακοί πόνοι, η διόγκωση των μαστών, ο πονοκέφαλος, ο εκνευρισμός και οι διαταραχές ύπνου.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ανεπιθύμητα συμπτώματα;

Με τη δύναμη της φύσης …

Υπάρχουν ορισμένα φυτά, με ποικίλες ιδιότητες, που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.

Αχιλλέα ή αγριαψιθιά: Θεραπευτικό φυτό με αντισπασμωδική και αντιφλεγμονώδη δράση. Συμβάλλει στην ανακούφιση από τους πόνους περιόδου (κράμπες), ενώ βοηθά στη ρύθμιση της εμμηνορρυσιακής ροής. Είναι ένα φυτό με εξισορροπητική δράση.

Λυγαριά (Vitex agnus-castus): Ένα βότανο που σχετίζεται με τη ρύθμιση των γυναικείων ορμονών και την ομαλοποίηση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να ανακουφίσει από τα συμπτώματα που εμφανίζονται πριν την έμμηνο ρύση.

Χρυσάνθεμο: Είναι γνωστό από την αρχαιότητα για την ανακούφιση από τους πονοκεφάλους, τις ημικρανίες, τον πυρετό και τις φλεγμονές. Έχει παραδοσιακή χρήση στη θεραπεία τόσο σωματικών, όσο και ψυχολογικών συμπτωμάτων της εμμήνου ρύσεως. Μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές, τις κράμπες, τις εναλλαγές στη διάθεση και τη νευρικότητα.

Ιβίσκος: Ένα εντυπωσιακό φυτό με πολύτιμα οφέλη, καθώς μπορεί να ανακουφίσει από τους πόνους περιόδου και τις κράμπες. Φαίνεται, επίσης, να εξισορροπεί τις ορμόνες και συμπτώματα, όπως εναλλαγές διάθεσης και λιγούρες. Βοηθά στη μείωση της κατακράτησης υγρών και υποστηρίζει το νευρικό σύστημα.

Μποράντζα: Ένα βότανο με ηρεμιστική δράση, καθώς χαλαρώνει σώμα και πνεύμα. Διαθέτει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ συμβάλλει στον έλεγχο των μεταβολών της διάθεσης.

…και των πολύτιμων μικροθρεπτικών συστατικών

Μιλώντας για πόνους περιόδου, το πρώτο στοιχείο που έρχεται στο νου μας είναι το μαγνήσιο, και δικαιολογημένα. Είναι ένα μέταλλο που έχει βασικό ρόλο στην καλή λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος. Η μήτρα είναι ένας μυς ο οποίος, σε εκείνη τη φάση του κύκλου, συσπάται έντονα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να νιώθει μία γυναίκα έντονους πόνους (κράμπες). Το μαγνήσιο συμβάλλει επίσης στη ρύθμιση των ορμονών, στην καλή ψυχολογία και στην παραγωγή ενέργειας.

Άλλα απαραίτητα μικροθρεπτικά είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το φολικό οξύ και ο σίδηρος. Συμμετέχουν σε πολλές βασικές διεργασίες, όπως η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, η σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και η ρύθμιση των ορμονών.

Η περίοδος πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως είναι δύσκολη για τις περισσότερες γυναίκες. Ωστόσο, υπάρχουν φυσικές επιλογές που μπορούμε να είτε να τις εντάξουμε στη διατροφή μας είτε να πάρουμε τα οφέλη τους μέσω ενός συμπληρώματος διατροφής.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της VitaminsAcademy

protinomena_title

Εξισορρόπηση συμπτωμάτων προεμμηνορυσιακού συνδρόμου

Mε εξειδικευμένα φυτικά εκχυλίσματα και μικροθρεπτικά συστατικά.


Βιβλιογραφία:

  1. Jenabi E., Fereidoony B.Effect of Achillea Millefolium on Relief of Primary Dysmenorrhea: A Double-Blind Randomized Clinical Trial.J Pediatr Adolesc Gynecol. J Pediatr Adolesc Gynecol. 2015 Oct;28(5):402-4. doi: 10.1016/j.jpag.2014.12.008. Epub 2014 Dec 23.
  2. Zamani M., Neghab N, Torabian S.Therapeutic effect of Vitex agnus castus in patients with premenstrual syndrome.Acta Med Iran. 2012;50(2):101-6.
  3. Pfaffenrath V, Diener HC, Fischer M, Friede M, Henneicke-von Zepelin HH; Investigators.The efficacy and safety of Tanacetum parthenium (feverfew) in migraine prophylaxis–a double-blind, multicentre, randomized placebo-controlled dose-response study. 2002 Sep;22(7):523-32.
  4. Fontana-Klaiber H, Hogg B.Therapeutic effects of magnesium in dysmenorrhea.Schweiz Rundsch Med Prax. 1990 Apr 17;79(16):491-4.